22 Ιουνίου, 2016

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 

ΜΕΝΟΥΝ Η ΦΕΥΓΟΥΝ;Δύο φαινομενικά διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές προσεγγίσεις φαίνεται να υιοθετούν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με το αυριανό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να ζήτησε από καλεσμένους της σε δείπνο, να της αναφέρουν τρεις καλούς λόγους για τους οποίους η Μεγάλη Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει στην Ευρώπη.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στην Telegraph ο βιογράφος της βασίλισσας, Ρόμπερτ Λέισι και σύμφωνα με τον ίδιο αυτό ίσως σημαίνει ότι η Ελισάβετ είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Μπάκιγχαμ δεν επιβεβαίωσε εάν η Βασίλισσα ζύγισε ή όχι τα οφέλη του Brexit σε ιδιωτικό δείπνο, αλλά πηγές των ανακτόρων - που επικαλείται η εφημερίδα - φάνηκε να προσδίδουν αξιοπιστία στην αναφορά, σχολιάζοντας, πως τα λόγια που αποδίδονται στη Βασίλισσα ήταν "ερώτηση και όχι δήλωση".

Εκπρόσωπος από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναφέρει σε επίσημη δήλωση: Εμείς δεν θα σχολιάσουμε ιδιωτικές συζητήσεις της βασίλισσας αλλά όσον αφορά τις πολιτικές της πεποιθήσεις, η ίδια έχει παραμείνει πολιτικά ουδέτερη στα 64 χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο. Το δημοψήφισμα αποτελεί σημαντικό θέμα για τον βρετανικό λαό.

Έκκληση Κάμερον για παραμονή.Παράλληλα, έκκληση στους Βρετανούς, να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., για χάρη των μελλοντικών γενεών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Λιγότερες από 24 ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον απεύθυνε ύστατη έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Αν και εμφανίστηκε αβέβαιος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Κάμερον κάλεσε τους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους να συλλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει στη Βρετανία και στις μελλοντικές γενιές, μια έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, το Brexit έχει σαφές προβάδισμα στις μεγάλες ηλικίες.

«Είναι πολύ αμφίρροπο· κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί», είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times και προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια «μερισματική απόδοση».

Εάν οι βρετανοί ψηφοφόροι ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, με τη μορφή μιας μεγάλης αύξησης των επενδύσεων. Μιλώντας απευθείας στους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε:

"Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου", δήλωσε σε ομιλία του από το πρωθυπουργικό του γραφείο ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί απ' ευθείας σε ανθρώπους "της δικής μου γενιάς και μεγαλύτερους".

Μέσα στην ΕΕ "έχουμε το καλύτερο από δύο κόσμους. Σκεφτείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών σας" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ένα Brexit θα ήταν "τρομερός κίνδυνος" για την οικονομία της χώρας.

Επανέλαβε τέλος, ότι η όποια απόφαση παρθεί την Πέμπτη θα είναι αμετάκλητη: 
"Δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση που θα πάρουμε", υπογράμμισε. "Αν ψηφίσουμε έξω, αυτό είναι. Είναι αμετάκλητο. Θα φύγουμε από την Ευρώπη για τα καλά και η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι υπόλοιποι".

Μοιρασμένες οι πιθανότητες. 
Σημειώνεται ότι δύο μέρες μόλις πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., και στον απόηχο της δολοφονίας της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι τόσο πολύ μοιρασμένη, ώστε το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα Daily Telegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 46% τάσσεται κατά, μια πτώση 3 μονάδων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, η υποστήριξη για την παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ για την αποχώρηση στο 47%. Αντίθετα, όμως, μια σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία You Gov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι προηγούνται.

Όσοι θέλουν το Brexit με ποσοστό 44%, μια άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί υπέρ της παραμονής βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Δώστε μου τρεις καλούς λόγους να μείνουμε στην ΕΕ

Υπέρ του Brexit η Βασίλισσα Ελισάβετ; Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph που επικαλείται τις δηλώσεις του βιογράφου της Ρόμπερτ Λέισι, ενόψει του κρίσιμου για το μέλλον της χώρας δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον Λέισι, σε δείπνο που είχε πρόσφατα με φίλους και συνεργάτες της η βασίλισσα ζήτησε από τους καλεσμένους της να της δώσουν τρεις καλούς λόγους για τους οποίους η Βρετανία θα έπρεπε να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βιογράφος της Ελισάβετ υποστηρίζει ότι η ερώτηση της Βασίλισσας προς τους καλεσμένους της, ίσως δείχνει ότι τάσσεται υπέρ του Brexit. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν διέψευσε αλλά ούτε επιβεβαίωσε τις παραπάνω αναφορές, ωστόσο, πηγές από το περιβάλλον της βασίλισσας που μίλησαν στην Telegraph είπαν πως η Ελισάβετ έθεσε ένα ερώτημα και δεν έκανε κάποια δήλωση.

Επισήμως, η βασίλισσα είναι «πολιτικά ουδέτερη», όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, η φύση της ερώτησης που φέρεται να έκανε κατά τη διάρκεια του δείπνου δίνει βαρύτητα στους ισχυρισμούς ότι η Ελισάβετ θα επιθυμούσε να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε..
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: