22 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε φυλάκιση έξι μηνών καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης ο Νικόλαος Σαλαγιάννης, γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στην τελευταία υπάλληλο της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος.

Υπέρ της απλής αναλογικής, του σπασίματος των μεγάλων εδρών και του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή τάσσεται η Φώφη Γεννηματά, μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με θέμα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση. 

«Εγώ δεν θα προτείνω, θα πάω να ακούσω», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι σημασία έχει «να ακούσουμε από την κυβέρνηση τι σχεδιάζει. Τώρα βλέπουμε το πυροτέχνημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης». Ωφελούν ή όχι τους μαθητές οι περισσότερες ώρες μαθημάτων; Ναι, απαντά μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η αυξημένη διδασκαλία βελτιώνει τις γνώσεις και τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, τα μαθήματα που δεν γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με εναλλακτικές και πιο αυτοσχέδιες μεθόδους (συμμετοχικές, βιωματικές κ.α.) φαίνεται να έχουν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, αποτελέσματα. Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους στην Κύπρο. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος.

Χωρίς νερό έχει μείνει εδώ και τρεις ημέρες το hotspot της Κω, την ώρα που ο υδράργυρος έχει αγγίξει «κόκκινο».  Το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν τεχνικοί της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης του δήμου Κω, οφείλεται σε αστοχίες της εταιρείας που ανέλαβε να φτιάξει το δίκτυο υδροδότησης του hotspot. Ο δήμος του νησιού καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης του hotspot μεταφέροντας νερό με βυτιοφόρα.

Κόσμος:Δεν φαίνεται να γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την απελευθέρωση της βίζα, με τις Βρυξέλλες να επιμένουν πως η Άγκυρα πρέπει να υλοποιήσει χωρίς εκπτώσεις τις προϋποθέσεις -αλλά και να  μην υποχωρήσει από τη συνδεδεμένη συμφωνία στο προσφυγικό. «Αν τηρούνται οι 72 όροι, δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε την απελευθέρωση της βίζα» λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ώρα που η Άγκυρα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Σε μία κίνηση που αναμένεται να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα, οι γαλλικές Αρχές απαγόρευσαν τη διαδήλωση για τα εργασιακά που διοργάνωναν στο Παρίσι για την Πέμπτη τα συνδικάτα. Η απαγόρευση ακολούθησε διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα για την ασφάλεια, οι οποίες κατά την αστυνομία απέβησαν «άκαρπες». Άσχημη κατάληξη είχε τελετή λαμπαδηδρομίας στη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: Στην τελετή είχε χρησιμοποιηθεί και ένα θηλυκό τζάγκουαρ, το οποίο όμως ξέφυγε και επιτέθηκε σε στρατιώτη -με κατάληξη να πυροβολείται θανάσιμα επί τόπου. 

Τα ηρεμιστικά βέλη που είχαν προηγηθεί δεν είχαν αποτέλεσμα. Η ολυμπιακή επιτροπή αναγνώρισε πως ήταν εξαρχής λάθος που χρησιμοποιήθηκε τζάγκουαρ στην τελετή. Πυρά και κατηγορίες κάπου μεταξύ επιχειρημάτων αντάλλαξαν τα «μεγάλα ονόματα» των στρατοπέδων υπέρ και εναντίον της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο τελευταίο μεγάλο ντιμπέιτ, περίπου ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απευθύνει μήνυμα υπέρ του «Μένουμε», μήνυμα που ακούστηκε ηχηρότατο και από πέντε διατελέσαντες πρώτους υπουργούς της Σκωτίας -όπου Brexit θα ανακινούσε ζήτημα απόσχισης.

Σε εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μέσου βεληνεκούς προχώρησε η Βόρειος Κορέα, με την πρώτη να θεωρείται ότι απέτυχε. Η κίνηση, κατά παράβαση σειράς αποφάσεων του ΟΗΕ, προκάλεσε την άμεση καταδίκη της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας -που βρίσκονταν ήδη σε επιφυλακή περιμένοντας τις δοκιμές- όπως και την καταδίκη της Ουάσινγκτον.

Οικονομία:Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά την Τετάρτη, μετά από δύο συνεδριάσεις έντονης ανοδικής κίνησης, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 9,31% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 26,93%. Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει επιτυχώς για να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές και να λάβει νέα ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε πολύ χαμηλά ποσοστά -της τάξης του 15%- κυμαίνεται η ανταπόκριση των «κόκκινων» δανειοληπτών στο κάλεσμα των τραπεζών να ρυθμίσεουν τα χρέη τους. Ακόμα μικρότερη είναι η ανταπόκριση στις περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Αθλητισμός:«Let's go», «allá vamos»: Με αυτόν τρόπο, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ρομπέρτο αποχαιρέτησε το πρωί της Τετάρτης την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα της ισπανικής αθλητικής εφημερίδας «As», ο Ισπανός τερματοφύλακας, πέταξε από την Αθήνα για την Βαρκελόνη, όπου αργότερα το απόγευμα αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα ως ποδοσφαιριστής της Εσπανιόλ.

Κοντά στην ολοκλήρωση δύο μεταγραφών βρίσκεται η διοίκηση του Παναθηναϊκού, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ειδικότερα οι διοικούντες στο «τριφύλλι» είναι σε προχωρημένες επαφές με τον Κολομβιανό επιθετικό, Σεγκούντο Βίκτορ Ιμπάρμπο Γκερέρο, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 19 Μαϊου 1990 και είναι 15 φορές διεθνής. Παράλληλα, στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται και η επικείμενη συμφωνία με τον Μουμπάρακ Γουακάσο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα περάσει απόψε στην ιστορία σαν ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια σε τελική φάση Euro, σε περίπτωση που αγωνιστεί, όπως αναμένεται, απέναντι στους Ούγγρους. Ο Πορτογάλος θα φτάσει τα 17 παιχνίδια και θα …απομονωθεί στη λίστα των παικτών με τις περισσότερες εμφανίσεις σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, στο βιβλίο των ρεκόρ της UEFA.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: