25 Ιουνίου, 2016

ΑΣΥΛΙΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

Με νόμο που ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων εξασφαλίζουν ασυλία από διώξεις για επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Ο νόμος, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, δίνει διευρυμένες εξουσίες στον στρατό, την ώρα που προσπαθεί να καταστείλει το αντάρτικο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν μετά τον τερματισμό εκεχειρίας που διήρκεσε δύο χρόνια.

Ως εκ τούτου, καθίσταται δυσκολότερη η διερεύνηση ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εγείρει ανησυχίες για τέτοιες παραβιάσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο και επικεντρώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως 7.500 μαχητές του PKK έχουν «εξουδετερωθεί» και σχεδόν 500 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί. Το PKK -το οποίο Τουρκία, ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση- άρχισε ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους το 1984. Από τότε, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, έχουν σκοτωθεί.

Ο νέος νόμος απαιτεί να δίνεται άδεια από τον στρατό ή την πολιτική ηγεσία πριν ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος στρατιωτικών. Ο νόμος θα ισχύσει αναδρομικά, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα προστατεύονται επίσης από διώξεις.

Παράλληλα, ο νόμος διευρύνει τη δικαιοδοσία των στρατοδικείων, όπου θα προσάγονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για εγκληματικές δραστηριότητες εν υπηρεσία, και δίνει στο εξής τη δυνατότητα στους στρατιωτικούς διοικητές να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: