25 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Mόνον όσοι έχουν σκελετούς στην ντουλάπα τους εκβιάζονται, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας διαρροές του Μαξίμου ότι βουλευτές του Κινήματος θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά το πρωί του Σαββάτου με ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, στρέφεται το ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Τη θέση ότι ήρθε η ώρα για διακριτούς ρόλους Κράτους - Εκκλησίας χωρίς αναθέματα εκφράζει σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο ο Νίκος Φίλης. Ως προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Παιδείας τάσσεται καθαρά υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής, ενώ στην κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση απαντά: «Όσοι πράττουν κάνουν και λάθη».

Έναν άνδρα ανέσυραν οι πυροσβέστες νεκρό από τις γραμμές του ηλεκτρικού στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην πλατεία  Βικτωρίας. Για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από το Σάββατο από τα νοτιοδυτικά της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους, κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κόσμος:Οι Συνθήκες της ΕΕ περιγράφουν μόνο σε γενικές γραμμές το πλαίσιο για αποχώρηση μίας χώρας από την Ένωση και η Βρετανία γίνεται, μετά από μία δύσκολη σχέση 43 χρόνων, η πρώτη που τραβά αυτόν τον δρόμο. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα και για τις δύο πλευρές του διαζυγίου, που θα μπορούσε ενδεχομένως ακόμη και να υπερβεί και τα δύο χρόνια. Μέχρι τότε, όλα μένουν ως έχουν.

Μετά το σοκ της Παρασκευής, η Ευρώπη προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να βρει απάντηση στο Brexit: Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών συνέρχονται στο Βερολίνο για να καταρτίσουν τη θέση της ΕΕ για το πώς πρέπει να γίνει η έξοδος και να εξετάσουν ποιο μέλλον έχει η διαδικασία ενσωμάτωσης στους υπόλοιπους «27».

Στην πρώτη γραμμή τίθενται Γερμανία και Γαλλία, που φέρονται να εξετάζουν ρήτρες για «ευέλικτη ένωση» ώστε να αποφευχθούν νέες έξοδοι. «Ούτε υστερία, ούτε παράλυση» λέει η Γερμανία. H γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά το Brexit μια «συμφωνία σύνδεσης» με τη Βρετανία ώστε να αποτρέψει τους μιμητές, αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών. Το σχετικό σχέδιο βγαίνει τώρα από τα συρτάρια και δεν φαίνεται να δίνει πολλά στο Λονδίνο.

Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα στη Δυτική Βριτζίνια των ΗΠΑ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα, ενώ εκατοντάδες άλλοι χρειάστηκε να διασωθούν από σπίτια που «πνίγηκαν» στο νερό. Οι Ισλανδοί εκλέγουν νέο πρόεδρο, ο οποίος θα είναι πολύ πιθανώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένας πανεπιστημιακός που κάνει το ντεμπούτο του στην πολιτική. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της χώρας δείχνει μάλλον να είναι στραμμένο στο ποδόσφαιρο και στο Euro 2016.

Οικονομία:O οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) για την πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Το outlook υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό, η αξιολόγηση όμως παρέμεινε στη βαθμίδα του «Αa1».

Την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 24 Αυγούστου 2015 σημείωσε ο Dow Jones στη Γουόλ Στριτ, στον απόηχο της έκβασης-σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε μία από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων 16 ετών.

Μήνες μεγάλης ανασφάλειας αναμένονται για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία. Εκπρόσωποί της κάνουν λόγο για μια «καταστροφή» με πολλαπλές επιπτώσεις. Φράτσερ: «Δεν περιμένω αναζωπύρωση της δημοσιονομικής κρίσης».

Αθλητισμός:Οι υπάλληλοι του σταδίου της Λιλ προσπαθούν με γοργούς ρυθμούς να στρώσουν εγκαίρως ένα νέο χλοοτάπητα από την Ολλανδία στο «Πιέρ Μορουά», προκειμένου να διεξαχθεί εκεί την Κυριακή η αναμέτρηση της Γερμανίας με τη Σλοβακία για τη φάση των «16» του EURO 2016.

Μετά από δύο μέρες ρεπό το Euro επιστρέφει με τη φάση των «16». Οι ομάδες που έχουν πάρει την πρόκριση θα δώσουν τους αγώνες με σκοπό το εισιτήριο για την προημιτελική φάση και ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση. Οι «16» ξεκινούν το Σάββατο με τρεις δυνατές και αμφίρροπες αναμετρήσεις, Ελβετία - Πολωνία, Ουαλία - Β. Ιρλανδία και Κροατία - Πορτογαλία.

Η επιλογή των Βρετανών να ταχθούν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χθεσινό δημοψήφισμα αποτελεί το σημαντικότερο θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το Brexit δεν έχει απασχολήσει τον Νολίτο, ο οποίος, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, βρίσκεται στο μεταγραφικό «στόχαστρο» της Μάντσεστερ Σίτι. 

Aυτό γιατί ο Ισπανός διεθνής αιφνιδιάστηκε, όταν ρωτήθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του τι είναι το «Brexit», και η απάντησή του μάλλον προκαλεί έκπληξη. «Νομίζω ότι είναι ένας χορός ή ίσως κάνω λάθος» είπε και συμπλήρωσε: «Ένας χορός που κάνουν στο NBA».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: