02 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στα μαθήματα Ψηφιακά Συστήματα και Μηχανές Πλοίου ΙΙ εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ημερήσιων ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα. Υπό τη σκιά συζητήσεων και προβληματισμού, ακόμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για το εάν ήταν ορθή ή όχι η απόφαση να αποχωρήσει το κόμμα από τη συζήτηση στη Βουλή για τη διάταξη για τις offshore, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει έμφαση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό και στις θέσεις που θα παρουσιάσει, θέλοντας να αλλάξει και την ατζέντα.

Έξω από το νοσοκομείο «Αττικόν» συγκεντρώθηκαν για δύο ώρες, από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Πάνω από 100 θέσεις εργασίας στο προσωπικό της Πυρσός Security που έβαλε λουκέτο προτίθεται να προσφέρει ο όμιλος ιδιωτικής ασφάλειας G4S. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέες θέσεις εργασίας αφορούν διάφορους τομείς εξειδίκευσης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Άγρια ήταν η νύχτα που πέρασε, για πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες που ζουν στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Ένα μεγάλο μέρος του πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες Αφγανών και Πακιστανών, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ανάστατοι οι κάτοικοι.

Κόσμος: Σε δύο χιλιόμετρα έχει περιοριστεί την Πέμπτη η ζώνη στην οποία αναζητείται το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του Airbus της EgyptAir που είχε πέσει μεταξύ Κρήτης και Αλεξάνδρειας, μετά τον εντοπισμό του σήματός του. Μέχρι να βρεθούν οι καταγραφείς κάθε σενάριο παραμένει ανοικτό ενώ, δύο εβδομάδες μετά, δεν έχει εμφανιστεί καμία τρομοκρατική ομάδα που να διεκδικεί την ευθύνη.

Κύμα συζητήσεων στη Γερμανία έχει προκαλέσει περιστατικό στην Σαξονία, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται υποτιθέμενη «πολιτοφυλακή» και ένας ιρακινός πρόσφυγας: Ο πρόσφυγας, ένας 21χρονος που νοσηλεύεται για ψυχιατρικά προβλήματα, κατέληξε δεμένος σε δέντρο έξω από σούπερμαρκετ από τρεις άνδρες που «κλήθηκαν» να τον «αντιμετωπίσουν» έπειτα από διένεξη. Το βίντεο έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου και έχει προκαλέσει κύμα σχολίων -αρκετά εκ των οποίων έχουν στόχο τον 21χρονο.

Καθόλου διπλωματικά δεν διαχειρίστηκε την οργή του ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών όταν καναδή δημοσιογράφος τον ρώτησε, κατά την επίσκεψή του στην Οττάβα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Ο υπουργός εξεμάνη, απέρριψε την ερώτηση ως «γεμάτη προκατάληψη και αλαζονεία» και ρώτησε με τη σειρά του «πώς γίνεται, αν δεν προστατεύαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να έχουμε τέτοια ανάπτυξη».

Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία στη Γαλλία εντείνει τα προβλήματα στις πλημμυρισμένες περιοχές στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας, με αρκετές περιφέρειες να παραμένουν σε συναγερμό. Μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Δύσκολη η κατάσταση και στη Βαυαρία της νοτιοανατολικής Γερμανίας, όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τέσσερις σοροί ενώ κοινότητες έχουν καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό.

Οι τρεις δυτικές δυνάμεις των «μεγάλων πέντε» στο Συμβούλιο Ασφαλείας καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος σε πολιορκημένες περιοχές στη Συρία, με την κατάσταση σε πολλά μέτωπα να μην έχει ουσιαστικά βελτιωθεί καθόλου. «Επιφυλακτική» εμφανίζεται η Ρωσία. Στην Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, το πρώτο φορτίο σε τέσσερα χρόνια που έφτασε την Τετάρτη δεν είχε καν τρόφιμα.

Οικονομία:Ασθενείς ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με τους επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο εάν θα αποφασιστεί η αποδοχή, και πάλι, των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Περίπου 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή την Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Στην απόφαση που θα λάβει σήμερα, Πέμπτη, στη Βιέννη το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς την επαναφορά του waiver - δηλαδή την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών - είναι στραμμένο το ενδιαφέρον τραπεζών και επενδυτών.

Αθλητισμός: Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας αναγκάστηκε να αλλάξει την τοποθεσία των προπονήσεών της εν όψει Copa America, μετά την επίθεση στους χώρους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες (UCLA), όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Ο Πελέ ανακοίνωσε ότι διέθεσε πάνω από 2.000 αντικείμενα σε δημοπρασία, μεταξύ αυτών και τριών μεταλλίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά και την ενίσχυση της πρώην ομάδα του, Σάντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: