29 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Επιστολή καταπέλτη απέστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα οι Γιατροί του Κόσμου, ζητώντας να πάρει θέση αναφορικά με επεισόδιο αστυνομικής βίας κατά ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη Παρασκευή.

Mετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, η Aegean Airlines θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες πτήσεις, τις οποίες είχε ακυρώσει λόγω των επιθέσεων αυτοκτονίας. Tη θεσμοθέτηση Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, που θα συντομεύσει τον χρόνο των μετατάξεων και των αποσπάσεων, προωθεί η κυβέρνηση με νέο νόμο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. 

Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κάνει εκλογές, προέβη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αποσυνδέοντας ουσιαστικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου από σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στόχος του Αλ.Τσίπρα είναι «κούτσα- κούτσα» να παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερο στην εξουσία. 

Οι λιγότερες των τελευταίων ετών θα είναι φέτος οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις. Οι μεταθέσεις των δασκάλων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ θα προηγηθούν οι μεταθέσεις των καθηγητών. Κόσμος:Ελάχιστα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα που φέρνει Brexit, αρχίζει να γίνεται σαφές ακόμη και στο συμβολικό πεδίο πώς θα είναι το μέλλον της ΕΕ: 

Η Σύνοδος Κορυφής προσέρχεται στην -άτυπη μεν, μοναδική δε με νόημα πλέον- διάταξη των «27», σε μία συνάντηση που αναμένεται να γίνει και η πρώτη συζήτηση για την κατέθυνση που θα πάρει πλέον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αφού περάσει το σοκ του πρώτου ακρωτηριασμού του. Μαζί με την έντονη καταδίκη τους για το μακελειό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολη, οι ξένες κυβερνήσεις υπογραμμίζουν τον «παγκόσμιο κίνδυνο» που εγείρει η τρομοκρατική απειλή, ειδικά εκείνη των τζιχαντιστικών ομάδων. 

Το NATO υπογράμμισε πως στέκει αλληλέγγυο με την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ συγκεκριμένα οι ΗΠΑ σημειώνουν πως εξετάζουν στενά την επίθεση. Μαχητές που συνδέονταν με την τζιχαντιστική ISIS θεωρούν, βάσει των πρώτων ενδείξεων, οι τουρκικές Αρχές τους δολοφόνους στη βάρβαρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 36 νεκρούς και 147 τραυματίες. Η κίνηση στο αεροδρόμιο έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, όμως η Κωνσταντινούπολη ξυπνά για να ζήσει την επαύριο της χειρότερης επίθεσης τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Στο πώς θα διαμορφωθεί η σχέση Βρετανίας και ΕΕ μετά το διαζύγιο, η Γαλλία υπογραμμίζει πως το Λονδίνο δεν θα μπορέσει να «διαλέξει ό,τι θέλει από το μενού» -με το Παρίσι να κρατά έτσι την ίδια γραμμή με τη Γερμανία και όσες ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν μέχρι στιγμής εκφραστεί επί του ζητήματος. Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε συγκεκριμένα πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά «πάει πακέτο με την ελευθερία κίνησης προσώπων - όλα μαζί ή τίποτα».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε πως θα υποδεχθεί στις Βρυξέλλες την πρώτη υπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, το απόγευμα μετά τη Σύνοδο των «27». Το Εδιμβούργο ανοίγει διαύλους με την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για Brexit, έχοντας διαμηνύσει πως «βλέπει το μέλλον του στην Ευρώπη» και κρατώντας στο τραπέζι ακόμη και νέο σκωτσέζικο δημοψήφισμα για απόσχιση και στη συνέχεια ένταξη.

Οικονομία:Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών, με τους αναλυτές να αναμένουν συνέχιση της νευρικότητας και της μεταβλητότητας στις αγορές. 

Θετικές επιπτώσεις για την Κύπρο μπορεί να έχει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμά  ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου και γνωστός Αμερικανός επιχειρηματίας, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Τράπεζας και το Harvard Club of Cyprus. Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση αλλά και στον εμπορικό κόσμο, μετά την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία «Μαρινόπουλος».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι, αν υπάρξουν τις επόμενες ημέρες αρνητικές εξελίξεις στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ, θα πληγεί καίρια το σύνολο της οικονομίας, ενώ το να βρίσκονται στον αέρα 13.000 εργαζόμενοι και 3.000 προμηθευτές δημιουργεί φόβους για ντόμινο με απρόβλεπτες διαστάσεις στην αγορά.

Αθλητισμός:Μια ανάσα από την απόκτηση του Νίκλας Χουλτ βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Ο 25χρονος σουηδός αριστερός μπακ αναμένεται εντός της Τετάρτης στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και αν δεν προκύψει κάτι αρνητικό, να υπογράψει με τους Πράσινους.

Το Τριφύλλι τα βρήκε σε όλα με την ομάδα του τη Νις και μόλις ο Χουλτ βάλει τις υπογραφές, θα φύγει για την Ολλανδία όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας του Παναθηναϊκού. Ο Βραζιλιάνος διεθνής Χουλκ θα φορέσει την φανέλα της ομάδας της Σανγκάη, SIPG που έδωσε 58 εκτ. ευρώ στην Ζενίτ, μπαίνοντας έτσι στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβών μεταγραφών στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Κίνας.

Η Ιταλία εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και με πειστικές εμφανίσεις βρίσκεται ήδη στα προημιτελικά του EURO 2016, αν και πολλοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι δεν θα έφταναν μέχρι εδώ. Επόμενος αντίπαλος της «σκουάντρα ατζούρα» είναι η Γερμανία, με έπαθλο ένα «εισιτήριο» για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. 

Ωστόσο, ο Αντόνιο Κόντε που «έχει κλέψει την παράσταση» με την επιλογή και - κυρίως - με την εντυπωσιακή εφαρμογή του 3-5-2, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς η συμετοχή του Ντανιέλε Ντε Ρόσι, χαρακτηρίζεται αμφίβολη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: