15 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Πριν από τρεις μήνες ξεκίνησε η διαδικτυακή κίνηση «Παραιτηθείτε» που οδήγησε στην διοργάνωση της πολυσυζητημένης συγκέντρωσης που θα γίνει το απόγευμα στο Σύνταγμα. Η καθηγήτρια Ρούλα Καλαρά μία εκ των εμπνευστών της κίνησης μιλά για το πώς ξεκίνησε η ιδέα του «Παραιτηθείτε», ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια «συγκέντρωση πολιτών» που θέλουν και έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τον θυμό τους.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» το απόγευμα (18:30) στο Σύνταγμα με αιχμηρές και ειρωνικές τοποθετήσεις, αλλά και προσπάθεια από πλευράς κάποιων κυβερνητικών στελεχών να ρίξουν τους τόνους. Μαθήματα και στα δημοτικά θα κάνουν για πρώτη φορά οι καθηγητές γυμνασίου για να καλύψουν κενά και ελλείψεις.

Tο υπουργείο Παιδείας θα προβλέψει εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ένα μάθημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να μπορούν να διδάξουν ώρες του ίδιου μαθήματος σε κάποιο δημοτικό σχολείο σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στο Δημοτικό και οι ίδιοι δεν συμπληρώνουν το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό τους ωράριο.

Οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, που έγινε στο διάστημα 30 Μαΐου με 2 Ιουνίου. Βάσει της δημοσκόπησης, το 63% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 61% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους. Σε εικοσιτετράωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι καθηγητές των ΑΕΙ, ενώ έχουν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν πανεπιστήμια.

Κόσμος:Το χειρότερο φοβάται η τοπική αστυνομία στην κομητεία Όραντζ της Φλόριντα μετά την αναφορά των γονιών ενός δίχρονου πως το παιδί τους σύρθηκε από αλιγάτορα σε νερά κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα της Disney. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει έρευνα στις λίμνες, χωρίς ακόμη να έχει εντοπιστεί τίποτε.

Άνετα επικράτησε η Χίλαρι Κλίντον στη μάχη για την τελευταία πολιτεία που είχε μείνει στους Δημοκρατικούς, την Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον), έχοντας ήδη διασφαλίσει, μαθηματικά, το χρίσμα του κόμματος. Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση καταγράφει μικρό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Κλίντον και Τραμπ με φόντο το μακελειό στο Ορλάντo.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν πρόκειται να απευθύνει «προειδοποίηση» στους Βρετανούς ότι θα αναγκαστεί να πάρει νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας εάν επικρατήσει το Brexit, ώστε να αντισταθμιστεί το πλήγμα στη δημοσιονομική σταθερότητα. Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης φέρεται να είναι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η σύζυγος του δράστη στην βάρβαρη επίθεση στο Ορλάντο, επειδή φέρεται να γνώριζε τις προθέσεις του συγκεκριμένα για το γκέι κλαμπ που έγινε στόχος αλλά δεν ειδοποίησε τις αρχές. 

Οι αναφορές την θέλουν να υποστηρίζει πως προσπάθησε να μεταπείσει τον Ματίν, αλλά και να τον είχε συνοδεύσει όταν αγόρασε όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Πέντε άστεγοι βρέθηκαν νεκροί σε καμένο κτίριο γραφείων κοντά στο κέντρο του Λος Άντζελες. Η φωτιά που ξέσπασε στο διώροφο κτίριο φαίνεται ότι οφειλόταν σε εμπρησμό, ανέφερε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Οικονομία:Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, το αργότερο, θα έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το αφορολόγητο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και τόνισε πως οι πολίτες έως την εφαρμογή θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις.

Στον «πάγο» μπαίνουν για ακόμη ένα χρόνο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για τον Ιούνιο του 2017. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, αφού ο ΕΝΦΙΑ ούτε καταργείται ούτε μειώνεται.

Αυξημένες εισφορές για το β΄εξάμηνο του 2015 καλούνται να πληρώσουν 667.229 αγρότες έως το τέλος Ιουνίου. Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι εισφορές αυτές θα είναι σημαντικά αυξημένες, από 7% επί συγκεκριμένων ασφαλιστικών κατηγοριών που ίσχυε μέχρι πρότινος σε 10%.

Αθλητισμός:Η Ισλανδία έκανε την έκπληξη στην «παρθενική» της παρουσία σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος απέναντι στην Πορτογαλία. Στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής των ομίλων (6ος) η ομάδα του Λάγκερμπακ πήρε πολύτιμο 1-1 από τους Ιβηρες στο «Ζοφρέ Γκισάρ» του Σεντ Ετιέν.

Η επιστροφή της Ουγγαρίας σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετά το 1972 και σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 30 χρόνια (Μουντιάλ 1986) συνοδεύτηκε με τη μεγάλη νίκη επί της Αυστρίας με 2-0, στο ματς που έγινε στο Μπορντό. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημέρωσε για τα φιλικά ματς που θα δώσουν οι Ερυθρόλευκοι κατά της διάρκεια της προετοιμασίας τους για τη νέα σεζόν.

Αρχικά, την επόμενη εβδομάδα οι Πειραιώτες αναχωρούν για την Αυστρία, όπου θα δώσουν δύο φιλικά στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τους, την 1η Ιουλίου επιστρέφουν στην Ελλάδα για να αναχωρήσουν ξανά στις 7/7 για το Βέλγιο και το β' μέρος της προετοιμασίας όπου θα δώσουν τρία φιλικά.

Στις 16/7 οι πρωταθλητές επιστρέφουν στην Ελλάδα και έχουν προγραμματίσει ως τώρα ένα φιλικό πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος απέναντι στον Ατρόμητο στις 20 Ιουλίου. Τιμωρία αναμένει, κατά πάσα πιθανότητα, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αλβανίας, καθώς η UEFA θα ασχοληθεί διεξοδικά με την υπόθεση του πανό που ανήρτησαν οπαδοί της εθνικής ομάδας στον αγώνα του Euro 2016 εναντίον της Ελβετίας, εγείροντας θέμα «Τσαμουριάς».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: