21 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στόχος ληστών έγινε νωρίς το πρωί της Τρίτης χρηματαποστολή, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου, στη διάρκεια ανεφοδιασμού ΑΤΜ. Δύο άγνωστοι, με την απειλή όπλου και βαριοπούλας, αφαίρεσαν το βαλιτσάκι με τα χρήματα που μετέφερε ο υπάλληλος ασφαλείας και εξαφανίστηκαν.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντάται αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στις 12 το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά η κοινή συνέντευξη Τύπου. Γεύμα εργασίας στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέθεσε στην Αθήνα ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το παρών έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Έχασε τη ζωή του και δεύτερος δασοπυροσβέστης, μετά την ανατροπή του βυτιοφόρου, το οποίο συμμετείχε στην τεράστια κινητοποίηση των κυπριακών αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου στην Κύπρο. Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν όλη τη νύχτα στο σημείο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος.

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία Μουζάλα που αλλάζει τη σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, η οποία είχε θεσπιστεί μόλις πριν από δυόμισι μήνες. Ερωτήματα περί συνταγματικότητας εγείρει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και εκφράζει την ανησυχία της για το ότι οι αλλαγές αυτές συμπίπτουν χρονικά με την έκδοση αποφάσεων που έβαζαν φρένο στις μαζικές απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία. Αντιδράσεις και από την ΚΕΕΡΦΑ.

Κόσμος:Στο κόκκινο για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος βρέθηκαν ξανά το πρωί της Τρίτης οι Βρυξέλλες, με έναν άνδρα να συλλαμβάνεται κοντά σε εμπορικό κέντρο με την υποψία πως μετέφερε εκρηκτικά -κάτι που τελικά, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται. Το εμπορικό κέντρο στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας, το City 2, παρέμενε για ώρα σε συναγερμό ενώ συνεδρίαζε υπό τον πρωθυπουργό, το κέντρο κρίσεων. Αμετάβλητο το επίπεδο συναγερμού.

Ναι μεν οι περισσότεροι αναμένουν ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας άλλους έξι μήνες, ωστόσο οι φωνές στην ΕΕ που καλούν σε «διαλλακτικότητα» με τη Μόσχα πληθαίνουν και καθιστούν αρκετά πιθανό η (ενδεχόμενη) ανανέωση των κυρώσεων να είναι η τελευταία. Εκτός από τις λίγες χώρες της ανατολικής ΕΕ που είναι λιγότερο εχθρικές απέναντι στη Ρωσία, οι φωνές για ήπια προσέγγιση έχουν αρχίσει καθοριστικά - να ακούγονται περισσότερο από Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη.

Δύο ημέρες πριν τη βρετανική κάλπη για παραμονή ή αποχώρηση από την ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όλα θα κριθούν στο νήμα -με δύο να δίνουν προβάδισμα στο «Μένουμε» και μία στο «Φεύγουμε». Μεταξύ των όσων μπαίνουν στην μάχη βρέθηκε και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, που υποστήριξε ότι το Brexit θα ήταν απειλή για τη βρετανική λίρα και τις θέσεις εργασίας (και δεν παρέλειψε να θυμίσει πως είχε βγάλει μία περιουσία κερδοσκοπώντας σε βάρος της στερλίνας).

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Βόρειος Κορέα σε νέα βαλλιστική δοκιμή, ενώ η ένταση στην περιοχή παραμένει υψηλή. Από την πλευρά της Νοτίου Κορέας, αναφορές θέλουν επίσης την Πιόνγκγιανγκ να μετακινεί πύραυλο μέσου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή, χωρίς ακόμη να διαπιστώνεται ενδείξεις άμεσα επικείμενης εκτόξευσης.

Ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης θα οδηγηθεί ένας 20χρονος Βρετανός που συνελήφθη στο Λας Βέγκας με την υποψία ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο νεαρός φέρεται να προσπάθησε να αρπάξει όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του υποψηφίου.

Οικονομία:Υψηλά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την Τρίτη, με την αγορά να διασπά δυναμικά τα επίπεδα των 600 μονάδων, με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εισρεύσουν στα ελληνικά ταμεία εντός της ημέρας.

Ξεκινάει σήμερα, Τρίτη, η σειρά συναντήσεων που θα έχει η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά -η οποία που έχει συσταθεί από κοινού από τους θεσμούς και το υπουργείο Εργασίας- με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Την Τετάρτη έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τους εργοδοτικούς φορείς.

Αθλητισμός:Τρίτη και τελευταία αγωνιστική και στον Δ΄ όμιλο, με τις αναμετρήσεις που θα ξεκινήσουν στις 22:00 και φέρουν αντιμέτωπες Κροατία-Ισπανία και Τσεχία-Τουρκία. Πολύ κρίσιμες αναμετρήσεις με τον αγώνα στο Μπορντό να βολεύει και η ισοπαλία, ενώ η Τουρκία «καίγεται» για τη νίκη ώστε να διατηρήσει τις ελπίδες της.

Γερμανία και Πολωνία κατά κύριο λόγο, αλλά και η Βόρεια Ιρλανδία, θα διεκδικήσουν τις πρώτες δύο θέσεις στο Γ' όμιλο, στις αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν στις 19:00 σε Παρίσι (Βόρεια Ιρλανδία-Γερμανία) και Μασσαλία (Ουκρανία-Πολωνία).

Ενα ρεκόρ που είναι αμφίβολο εάν θα καταρριφθεί στο άμεσο μέλλον , κατέχει ο Ικερ Κασίγιας. Ο Ισπανός τερματοφύλακας της Πόρτο και των «φούριας ρόχας», μετρά 167 διεθνείς συμετοχές, που ενδέχεται να αυξηθούν κατά μία, εφ΄όσον ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε, τον χρησιμοποιήσει στην αναμέτρηση με την Κροατία, για την 3η και τελευταία αγωνιστική στον Ε` όμιλο του EURO 2016.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: