24 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, "κατέκτησαν" την Αγγλία και την Ουαλία» σχολιάζει το Ποτάμι για την απόφαση υπέρ του Brexit στη Βρετανία. «Η ΕΕ αυτοϋπονομεύτηκε» και τώρα «χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες» σημειώνεται. Τη ζωή του έχασε ένα τρίχρονο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη, όταν χτυπήθηκε από το φορτηγάκι που οδηγούσε ο 34χρονος πατέρας του.

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ζευγάρι Ρομά και τα δέκα παιδιά τους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, προς στιγμήν το όχημα σταμάτησε και μέλη της οικογένειας αποβιβάστηκαν. Όταν ο οδηγός ξεκίνησε εκ νέου, δεν αντιλήφθηκε ότι το τρίχρονο κοριτσάκι ήταν ακόμα στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να το παρασύρει θανάσιμα. «Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν. Η ελπίδα διαψεύστηκε. 

Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Άγριο φονικό στην Αγία Νάπα διαπράχθηκε γύρω στις 10:30 το βράδυ της Πέμπτης.  Ανάμεσα στα τέσσερα θύματα, είναι γνωστός επιχειρηματίας, του οποίου ο πατέρας είχε επίσης δολοφονηθεί πριν μερικά χρόνια, ενώ και ο ίδιος στο παρελθόν είχε γίνει στόχος δολοφονίας. 

Νεκροί είναι και ζεύγος αστυνομικών που σκοτώθηκαν μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών τους, τα οποία σώθηκαν ως εκ θαύματος, καθώς επίσης και ο δράστης. Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη συνεχίζει την Παρασκευή τις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Κόσμος:«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit». Πυρετώδεις διεργασίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Έκτακτη σύσκεψη του κουαρτέτου της ΕΕ.

Τηλεφωνικές επαφές Μέρκελ, που έχει προγραμματίσει συνάντηση με Ολάντ τη Δευτέρα. Θλιβερο αποτέλεσμα, αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει, το μήνυμα του Παρισιού. Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στην Ιρλανδία. Το Brexit έριξε τον Κάμερον: Ο βρετανός πρωθυπουργός παραιτείται λέγοντας πως το Λονδίνο χρειάζεται «νέα ηγεσία» και δίνοντας ως ορίζοντα τον Οκτώβριο -μέχρι τότε, θα μείνει στη διακυβέρνηση της χώρας. «Ρωτήσαμε το λαό, και η βούλησή του θα γίνει σεβαστή» τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας της Βρετανίας.

Πανηγυρικούς τόνους κράτησε ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Νάιζτελ Φάρατζ μετά την κάλπη του «Φεύγουμε», καλώντας τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί ώστε να έρθει «ένας πρωθυπουργός του Brexit» -ενώ βλέπει «θάνατο της ΕΕ» και ζητά να κηρυχθεί... ημέρα ανεξαρτησίας η 23η Ιουνίου. Στους κυβερνώντες Συντηρητικούς πάντως, όσοι είχαν στηρίξει την έξοδο από την ΕΕ επανεπιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στον Κάμερον.

O κύβος ερρίφθη: Στο ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, οι Βρετανοί διάλεξαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και ψήφισαν Brexit με διαφορά λίγο παραπάνω από τρεις μονάδες -και οδήγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η χώρα γίνεται έτσι η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μπαίνοντας η ίδια και η ΕΕ σε μία περίοδο αναζήτησης και δύσκολων προκλήσεων. Όλες οι εξελίξεις.

Φουσκώνουν τα πανιά κάθε ευρωσκεπτικιστικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη οι ειδήσεις για την κάλπη που έβγαλε Brexit, που δηλώνουν δικαιωμένοι και σπεύδουν να ζητήσουν τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στις χώρες τους για αποχώρηση από την ΕΕ. Πρώτος ο ολλανδός Χερτ Βιλντερς πανηγύρισε λέγοντας «ζήτω, τώρα είναι η σειρά μας» ενώ στο Παρίσι η Λεπέν είδε «νίκη της ελευθερίας», καλώντας για «τέτοιο δημοψήφισμα και στη Γαλλία» -φτιάχνοντας... ήδη τα #FRexit και #Nexit.

Οικονομία: Ισχυρό αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχει η έκβαση της βρετανικής κάλπης, με τον «κόκκινο πυρετό» να ξεκινάει από την Ασία με το άνοιγμα των αγορών της Άπω Ανατολής. Το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρεί κατά 8% και της Σεούλ κατά 4% το πρωί της Παρασκευής, οι τριγμοί ήταν αισθητοί και στην αγορά συναλλάγματος και πετρελαίου.

To αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης, που φαινόταν από τη μέση της νύχτας προς Παρασκευή να δείχνει προς Brexit, έχει καταβαραθρώσει την ισοτιμία της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε μέσα σε μερικές ώρες στο χαμηλότερο σημείο 30 ετών, πέφτοντας στο 1,346 δολ. Σε πτώση οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και τα νέα δεδομένα μετά την επικράτηση του Brexit, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες. Επισήμως η ΕΚΤ δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα.

Αθλητισμός:Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στο EURO 2016 οι ποδοσφαιριστές μεταφέρουν τις κάρτες τους έως και την προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Ετσι, εν όψει των αγώνων για τους «16» που ξεκινούν το Σάββατο, πολλοί ποδοσφαιριστές «κουβαλάνε» μία κίτρινη, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεχτούν κάρτα, χάνουν την επόμενη αναμέτρηση της ομάδας τους. 

 Με κλειστές τις πόρτες στην Primeira Liga, οι Πορτογάλοι θεωρούν την Αγγλία ως πιθανότερη προοπτική για να συνεχίσει την καριέρα του ο Μάρκο Σίλβα, που παραιτήθηκε ξαφνικά από τον Ολυμπιακό. Στην περίπτωση του Ιβάν Ιβάνοφ φαίνεται πως καταλήγει ο Παναθηναϊκός για την κάλυψη του κενού στο κέντρο της «πράσινης» άμυνας. Μάλιστα τα ΜΜΕ της πατρίδας του Βούλγαρου θεωρούν δεδομένη τη συμφωνία του έμπειρου στόπερ με το «τριφύλλι», το οποίο πλέον καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με την περίπτωση του 28χρονου.

Την ίδια ώρα οι Πράσινοι προσπαθούν να φέρουν ξανά στο Τριφύλλι τον Γκόρντον Σίλντεφελντ, με τον 31χρονο Κροάτη να είναι θετικός αλλά η περίπτωσή του να μοιάζει δύσκολη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: