11 Ιουνίου, 2016

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ

 

Για να έρθει αυτή η πολυπόθητη ημέρα της Πανορθοδόξου Συνόδου χρειάσθηκαν 50 ολόκληρα χρόνια διαβουλεύσεων, συγκροτήσεως και συγκλήσεως υποεπιτροπών, επιτροπών, συσκέψεων και Συνόδων.

Ενώ όλα λοιπόν κυλούσαν ας πούμε ομαλά ξαφνικά τέσσερεις Εκκλησίες, Αντιοχείας, Σερβίας, Βουλγαρίας  και  της Γεωργίας με ερωτηματικό μέχρι στιγμής και της Μόσχας δήλωσαν για τους δικούς της λόγους η κάθε μια, ότι δεν θα μετάσχουν των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου, άσχετα αν υπέγραψαν τα τελικά κείμενα της προπαρασκευαστικής Συνόδου των Προκαθημένων τον Ιανουάριο του 2016 στη Γενεύη.

Οι λόγοι που επικαλείται  η κάθε μια από τις Εκκλησίες που προαναφέραμε για την αποχή της από τις εργασίες της Μεγάλης Συνόδου είναι προσωπικοί αλλά θα μπορούσαν να εκτεθούν στο περιθώριο των εργασιών της Μ. Συνόδου τα θέματά τους για να βρεθεί δημοκρατική και κανονική λύση όπως η Παράδοση της Εκκλησίας ορίζει. 

α).Μπορεί το Πατριαρχείο Αντιοχείας να έχει δίκιο στο θέμα του Κατάρ αλλά που θα το βρει αν δεν προκαλέσει πανορθόδοξη συζήτηση; Η φυγή δεν είναι λύση. Λύση είναι ο διάλογος η ενώπιος ενωπίω αντιπαράθεση και κουβέντα, εκεί πρέπει να πάνε και να θέσουν τις αντιρρήσεις και τα προβλήματά τους.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας θα έπρεπε να πάει στη Μεγάλη Σύνοδο και για ένα ακόμα μεγαλύτερο και σοβαρότερο λόγο. Να καταγγείλει σε Πανορθόδοξο και παγκόσμιο επίπεδο τους διωγμούς των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και να ζητήσει από όλους τους Προκαθημένους να κάνουν έκκληση για την απελευθέρωση των απαχθέντων  Μητροπολιτών η την παράδοση των σωμάτων τους αν έχουν δολοφονηθεί κάτι που κανείς δεν εύχεται αλλά όλοι φοβούνται ότι έχει γίνει. 

β).Το Πατριαρχείο Σερβίας που σηκώνει στους ώμους του την αντικανονική "εκκλησία των Σκοπίων" τους διωγμούς και τις φυλακίσεις του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου. Εκεί λοιπόν στην Μεγάλη Σύνοδο έπρεπε να πάει να φωνάξει για τις κακουχίες και τους διωγμούς καθώς και τις αντικανονικές Πράξεις.

γ).Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας είναι ειδική περίπτωση και οι λόγοι της αποχής του είναι αστήρικτοι, κάτι που αποδεικνύεται από τις διαφορετικές για το θέμα δηλώσεις των εκπροσώπων του. Οι Βούλγαροι έπρεπε να θυμηθούν μόνο το πρόσφατο σχίσμα που τους ταλαιπώρησε και την Πανορθόδοξο Σύνοδο που οι ίδιοι ζήτησαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1998 και που έβαλε τέλος στον διχασμό.

Οι Βούλγαροι έπρεπε να σκεφθούν και άλλα πολλά όπως την στήριξη της Ελλάδας στα πρώτα βήματά τους μετά την πτώση του καθεστώτος. Ότι πρόβλημα η απαίτηση έχουν θα έπρεπε να πάνε και να τα καταθέσουν στην Μεγάλη Σύνοδο ευθέως και με παρρησία διότι έτσι με την απουσία τους δεν είναι σοβαρή εικόνα αυτή που δείχνουν προς τα έξω.

δ).Το Πατριαρχείο Γεωργίας, θα έπρεπε να θυμηθεί ότι οι Γεωργιανοί από που πήραν το Βάπτισμα αλλά και το Αυτοκέφαλό τους.

Η Ορθοδοξία πάντως πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι καταδικάζει τον εθνοφυλετισμό και η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις Λαών. Τέλος σε ότι αφορά για το Πατριαρχείο Μόσχας ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε εάν και εφόσον δεν παρευρεθεί στην Α.Μ.Σ.

Μπορείτε να δείτε την νέα Ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας που αφορά την Πανορθόδοξο Σύνοδο Εδώ....

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: