17 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που λήγουν στις 30 Ιουνίου, μετά από τις πολλοστές παρατάσεις που έχουν δοθεί. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ζητά από τη διοίκηση του Οργανισμού την έγκαιρη ενημέρωση των παρόχων υγείας αλλά κυρίως των ασφαλισμένων, καθώς οι τελευταίοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κάλυψη σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από 1 Ιουλίου.

Ο εκλογικός νόμος βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει αυτήν την ώρα. «Το ύφος και το επίπεδο των ανακοινώσεων της ΝΔ γίνεται ολοένα και πιο ανυπόφορο. Είναι σαφές ότι η απογοήτευση από την έκβαση του σχεδίου "Παραιτηθείτε" δεν μπορεί να κρυφτεί», σχολιάζει η κυβέρνηση με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού.

Βολές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εξαπολύει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την τοποθέτησή του ότι «το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για απαράδεκτες και συκοφαντικές δηλώσεις, καθώς επίσης για «θεσμική εκτροπή» και ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από το βράδυ της Πέμπτης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών.

Κόσμος:Με το σοκ από την δολοφονία της βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ να αντηχεί και έξω από τη χώρα, η αστυνομία έχει ξεκινήσει εντατικές έρευνες για να διαπιστώσει τα κίνητρα του δράστη. Η Κοξ είχε στραφεί στην αστυνομία πριν από λίγους μήνες για απειλητικά μηνύματα που δεχόταν, και σε εκείνη την έρευνα είχε συλληφθεί ένας άνδρας -που δεν επρόκειτο για τον 52χρονο συλληφθέντα στο πλαίσιο της δολοφονίας.

Έξι ρώσους χούλιγκαν, που επέστρεφαν από τη Μασσαλία για το Euro, έθεσε υπό κράτηση η γερμανική αστυνομία στην Κολωνία επειδή επιτέθηκαν άγρια και τραυμάτισαν ισπανούς τουρίστες στο κέντρο της πόλης. Οι πέντε από αυτούς τέθηκαν υπό κράτηση επί τόπου, ο έκτος στο αεροδρόμιο προσπαθώντας να πάρει την πτήση για Μόσχα.

Ο υπουργός Τουρισμού της Βραζιλίας παραιτήθηκε, λιγότερο από δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς, με την κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ να χάνει τον τρίτο της υπουργό σε ένα μήνα με φόντο την έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στην κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Στο Ορλάντο, την πόλη της βάρβαρης επίθεσης με 49 νεκρούς στο γκέι κλαμπ Pulse, βρέθηκαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα και να στείλουν μήνυμα κατά των διακρίσεων αλλά και της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής. «Οι συγγενείς με ρωτούν, γιατί συνεχίζει να γίνεται αυτό το πράγμα» είπε ο Ομπάμα. Επίθεση ΜακΚέιν στον Ομπάμα για την «ευθύνη» του στο μακελειό -από την οποία στη συνέχεια υποχώρησε.

Oμάδα «διαφωνούντων» διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε σε διπλωματικό τηλεγράφημα που συνέταξε σφοδρή κριτική στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη σύρραξη στη Συρία, ζητώντας στρατιωτικά πλήγματα εναντίον δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Στο τηλεγράφημα υποστηρίζεται ότι το στάτους κβο ευνοεί τη Δαμασκό και δεν δημιουργεί πίεση για διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς.

Οικονομία:Η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα την επαναφορά του καθεστώτος καθορισμού του κατώτατου μισθού από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όχι δια νόμου, όπως ισχύει σήμερα, καθώς και των κλαδικών συμβάσεων, που τείνουν να εξαφανιστούν, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος. Ο ίδιος προβλέπει «μάχη» για τα όρια και το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και υπόσχεται «αντίβαρα» προστασίας.

Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από την έντονη πίεση των επτά προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει πτώση 14,86% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 31,14%. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 571,59 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,72%.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έδωσε την έγκρισή του για την εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι «αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Ο διευθυντής του ESM ανέφερε, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην ανάπτυξη», πως ο μηχανισμός είναι «κατ' αρχήν πρόθυμος να υποστηρίξει τη χώρα με μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους».

Αθλητισμός:Οι ΗΠΑ άντεξαν την πίεση και κατάφεραν να νικήσουν με 2-1 το Εκουαδόρ, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά από το 1995, συμμετοχή στα ημιτελικά του Copa America, μετά από ένα ματς γεμάτο ένταση ,στο Σιάτλ, με δύο αποβολές και πολλά νεύρα. Στα ημιτελικά οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τη νικήτρια της συνάντησης Αργεντινής- Βενεζουέλας.  

Η πρώτη «λευκή» ισοπαλία στην φάση των ομίλων του EURO 2016 σημειώθηκε στο «Σταντ Ντε Φρανς» του Παρισιού, ανάμεσα στην Γερμανία και στην Πολωνία. Οι δύο ομάδες μετά τις νίκες τους στην 1η αγωνιστική του 3ου γκρουπ αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 και, πλέον, έχουν από 4 βαθμούς κι έχουν τον πρώτο λόγο για να συνεχίσουν στην φάση των «16» της διοργάνωσης. 

Νωρίτερα, η Βόρεια Ιρλανδία νίκησε 2-0 την Ουκρανία στη Λιόν, πανηγυρίζοντας την πρώτη νίκη της στον Γ' όμιλο του EURO 2016 αλλά και συνολικά στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: