01 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τα γραφεία του προαστιακού σιδηρόδρομου στο Κορωπί λήστεψαν τα ξημερώματα της Τετάρτης πέντε άγνωστοι. Αφού έδεσαν τον φύλακα, αφαίρεσαν ντουλάπα που περιείχε χρήματα και τη φόρτωσαν στο αυτοκίνητό του με το οποίο διέφυγαν.

Για «υπονόμευση της διαδικασίας» στην εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής κάνουν λόγο οι συνήγοροι των θυμάτων της υπόθεσης, οι οποίοι στρέφονται κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης και των αρμοδίων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας που αδρανούν τόσο στο θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, όσο και στις δικασίμους που ορίστηκαν, για τον μήνα Ιούνιο, οι οποίες είναι μόνο πέντε.

Συζητείται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που θα αντικαταστήσει τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για τις offshore. Η προς αντικατάσταση διάταξη δεν είχε στόχο να καλύψει κάποιον· δεν υπάρχει υπουργός με offshore, ίσως υπάρχουν κάποιοι στην αντιπολίτευση, τόνισε ο Δ.Παπαγγελόπουλος. Η κυβέρνηση θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης. Αποχώρησε από τη συζήτηση η ΝΔ, καταγγέλλοντας εμπαιγμό του Σώματος.

Στόχος αγνώστων που βρίσκονταν στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ έγινε στις 10 το πρωί της Τετάρτης δικυκλιστής της Τροχαίας-Άμεσης Δράσης. Την ώρα που περνούσε με τη μηχανή του έξω από τη Σχολή, του εκσφενδόνισαν πέτρες, οι οποίες δεν τον τραυμάτισαν, ωστόσο προκάλεσαν ζημιές στο υπηρεσιακό όχημα.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από αύριο, Πέμπτη, ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ. Ο κ. Βαλς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και θα έχει την ευκαιρία πολλών συζητήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κόσμος:Την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών για 14 μέλη της σιιτικής μειονότητας στη Σαουδική Αραβία με την κατηγορία της τρομοκρατίας ανακοίνωσε το Ριάντ. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Σαουδική Αραβία είχε καταδικάσει σε θάνατο 47 άτομα - κυρίως σουνίτες - για ταραχές στο Κατίφ.

Σε μπαράζ αντιδράσεων και «προειδοποιήσεων» προχωρά η τουρκική ηγεσία όσο πλησιάζει στη γερμανική Βουλή η ψηφοφορία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν στη Μέρκελ, ο τούρκος νέος πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «γελοία» την ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη στο Μπούντεσταγκ και προειδοποιεί εκ νέου για πλήγμα στις διμερείς σχέσεις.

Σημαντικό τμήμα των σιδηροδρομικών μεταφορών στη Γαλλία έχει επηρεαστεί από την επ' αόριστον απεργία που εξήγγειλε το συνδικάτο CGT, αντιδρώντας στο νόμο για τα εργασιακά - για τον οποίον Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Εννέα ημέρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, οι ακυρώσεις δρομολογίων κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% ενώ έπονται κινητοποιήσεις και στα αεροδρόμια.

Λέγεται «Σήραγγα Βάσης Γκόταρντ» και το όνομά της μάλλον δεν δείχνει το μέγεθος του επιτεύγματος: Διανοίχτηκε κάτω από τις ελβετικές Άλπεις και είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη σήραγγα του κόσμου, μετρώντας 57 χιλιόμετρα και ξεπερνώντας, μετά από δύο δεκαετίες έργων, κάθε προηγούμενο έργο ανάλογης φιλοδοξίας.

Η Ελβετία την εγκαινιάζει χωρίς να φείδεται πανηγυρικών τόνων και η νέα σιδηροδρομική σύνδεση θα αλλάξει τον χάρτη των εμπορικών μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή. Επίθεση για κατάληψη της θύλακα Μανμπίτζ, τον οποίο ελέγχει η ISIS, στη βορειοανατολική Συρία ξεκίνησαν ομάδες αντικαθεστωτικών με την στήριξη αμερικανικών δυνάμεων και τη συμμετοχή «μικρού ποσοστού» Κούρδων της YPG.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα μείνουν στα μετόπισθεν και θα περιοριστούν σε συμβουλευτικό ρόλο ενώ εκτιμάται ότι η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Οικονομία:Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ ενώ θεωρεί ότι είναι ανέφικτο να απορροφηθεί η νέα αύξηση.

Προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση το μήνυμα που έφθασε από την Φρανκφούρτη ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει μεν, αλλά ενδέχεται να μην αποφασίσει τελικά αύριο, Πέμπτη, την επαναφορά του waiver, καθώς δεν έχουν κλείσει οριστικά όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Πάντως, οι εκκρεμότητες μία - μία κλείνουν και η Αθήνα κινείται προς την κατεύθυνση της ψήφισής τους αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Με τη διαδικασία να εισέρχεται στην τελική της ευθεία και την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Μέχρι χθες ούτε ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν είχε υποβάλει τη δήλωσή του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως τώρα σε σύνολο 6 εκατ. υπόχρεων, 1.865.638 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους.

Αθλητισμός:Ο Μάρκο Σίλβα δεν φαίνεται να είναι προβληματισμένος με την ύπαρξη ρήτρας με την Σπόρτινγκ, που τον εμποδίζει να καθίσει στον πάγκο της Μπενφίκα ή της Πόρτο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, ενώ ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι θέλει να επιστρέψει στην Πορτογαλία για να γίνει πρωταθλητής.

Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα της πορτογαλικής εφημερίδας A Bola, που υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι ο Σίλβα «υποτιμάει» την ρήτρα που έχει υπογράψει και φιλοξενεί τις δηλώσεις του προπονητή του Ολυμπιακού στην TV1 24. Η πρόκριση του ΠΑΟΚ στην προκριματικό γύρο του Champions League έφερε εκατοντάδες φίλους της ομάδας στην Πλατεία του Λευκού Πύργου για να αναπόφευκτα πανηγύρια.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: