15 Ιουνίου, 2016

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ Β΄

 

Σήμερα που η Εκκλησία μας τιμά την Μνήμη του Οσίου Ιερωνύμου, άγει τα Σεπτά Ονομαστήριά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος στην Εκκλησιαστική Επαρχία της Βοιωτίας από όπου προέρχεται, για πολλά χρόνια ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού του Θεού και η προσφορά του εκεί υπήρξε παροιμιώδης. Το πρωτοποριακό του έργο τυγχάνει μέχρι και σήμερα πάνδημης αποδοχής και αναγνώρισης, σε όλο το Νομό Βοιωτίας και αλλαχού.  

Αλλά και σήμερα ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, προσφέρει μεγάλο έργο στην Εκκλησία της Ελλάδος έστω και καθυστερημένα διότι, το 1998 στην εκλογή Αρχιεπισκόπου τότε κάποια σκοτεινά κέντρα έσπευσαν δολίως να τον συκοφαντήσουν για δήθεν εμπλοκή του σε οικονομικά  σκάνδαλα.

Αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς η αλήθεια έλαμψε και το σημάδι του Θεού ήταν η εκλογή του στον Θρόνο των Αθηνών, ανήμερα του Αγίου που λατρεύει, σέβεται και αγαπά ο Μακαριώτατος του Οσίου Λουκά του εν Στειρείω. Ο Μακαριώτατος είναι πρότυπο Αρχιερέως, καλού ποιμένος με Εκκλησιαστικό φρόνημα. 

Είναι ο στοργικός πατέρας και ο Αδαμάντιος εργάτης του Ευαγγελίου. Είναι μια φωτεινή μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αποτελεί για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος σημείο αναφοράς.

Η αγάπη του προς όλους γνήσια, ευαγγελική, ανεπιτήδευτη, ξέρει με τέχνη θεϊκή να κερδίζει τους ανθρώπους. Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για το σεπτό πρόσωπό του. Ο Μακαριώτατος πορεύεται καθημερινά όπως πάντα χωρίς, κυκλώματα, πράκτορες και φουσκωτούς και με ότι έχει σχέση με την δήθεν προστασία κάποιου υψηλού προσώπου. 

Κάποιοι όμως ελάχιστοι, που δεν μπορούν να καταλάβουν πολλές φορές την σιωπή του, δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε και τα λόγια του! Γνωρίζει πολύ καλά ο Μακαριώτατος ότι η δουλειά του δεν είναι για χειροκροτήματα και εφέ γι’ αυτό προτρέπει σε κάθε ευκαιρία τον καθένα μας να αγαπάμε όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις, φυλής και χρώματος. 

Πρώτος καλλιεργεί, προωθεί και διαδίδει τον πολιτισμό της Αγάπης ως γνήσιος Θρησκευτικός Ηγέτης. Σε ότι αφορά τα Συνοδικά του καθήκοντα ως Προέδρου της Δ.Ι.Σ. και της Ι.Σ.Ι. γνωρίζοντας ότι η Συνοδικότητα δεν είναι προαιρετικός εξοπλισμός στην Διοίκηση της Εκκλησίας, αλλά απαραίτητο στοιχείο της στρατευομένης Εκκλησίας, την ακολουθεί με κάθε ακρίβεια και ευλάβεια.   

Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε για τον άνθρωπο Ιερώνυμο αλλά τα λέει όλα ο ίδιος με τον τρόπο ζωής του. Σήμερα εμείς το μόνο που μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι:   

Ο Άνθρωπος Ιερώνυμος είναι ο Πατέρας, ο διδάσκαλος, ο φύλακας και προστάτης των Ιερών Αληθειών, ο άριστος Κυβερνήτης της Εκκλησίας του Χριστού, ο καλός ποιμένας των λογικών προβάτων, ο ευεργετικός προς πάντας, ο πράος και μειλίχιος, ο σοφός διδάσκαλος, ο συνετός καθοδηγητής, ο θαρραλέος προστάτης των πτωχών και χειμαζομένων, ο διακεκριμένος Πρωθιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μακαριώτατος είναι ο άνθρωπος που αγωνίζεται για τα δίκαια της Εκκλησίας της Ελλάδος, γι’ αυτόν που έχει ανάγκες, την στήριξη και την αγάπη της Εκκλησίας και του Επισκόπου του. Η γλώσσα του, άλλοτε είναι λογιότερη και άλλοτε πιο απλή, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συντομία της. 

Δεν κουράζουν τον ακροατή, αντίθετα τον αναπαύουν, τον συγκινούν και τον προβληματίζουν δημιουργικά.  Συνήθως ο Μακαριώτατος αποφεύγει να είναι πολύ «δασκαλίστικος» χωρίς να παραλείπει όταν απαιτείται να υπογραμμίζει εμφατικά το ορθόν και το πρέπον. Ζει το χθες και το σήμερα μαζί με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, κοντινό και αιώνιο.

Αισθάνεται ελεύθερος γιατί ως Μοναχός και Επίσκοπος έχει προ πολλού «κάψει την κάπα του» και μπορεί να μιλά σε όλους, σε μικρούς και σε μεγάλους, σε επώνυμους, σε καθημερινούς και σε τρανούς κυβερνήτες λαών και κρατών, με γλώσσα ειλικρινείας και αληθείας, με παρρησία προφητική.  

Άσχετα αν καμμιά φορά είναι υποχρεωμένος να θυμάται και την «Αρβανίτικη διπλωματία», αν αυτή πρόκειται να δράσει αποτελεσματικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Οπωσδήποτε όμως πάντοτε υπεύθυνα ως κατ΄ ενώπιον Θεού. Ως γνήσιος Πνευματικός Πατέρας αγωνίζεται για την πνευματική αναγέννηση του ποιμνίου και για την εν γένει πρόοδο των νέων.

Αλύγιστος και ακούραστος πάντοτε και κατά πάντα αφιερώνει την πολύτιμη υγεία του στο βωμό της υψηλής του διακονίας, ώστε να καθαγιάζει αυτήν με τους κόπους του, τις αγωνίες του, όπως και με το στοργικό και συνεχές του ενδιαφέρον προς το εμπιστευθέν από τον Αρχιποίμενα Κύριό μας ποίμνιο στην Μακαριότητά του.

Είναι γεγονός προς το πρόσωπό του βλέπουμε τον διαπρεπή Πρωθιεράρχη που δεν φείδεται κόπων και μόχθων, που αόκνως αναλώνει τον εαυτό του στη διακονία του Θείου θελήματος.

Τον πατέρα που δεν γνωρίζει τι σημαίνει κούραση, ασθένεια, τα χρόνια που περνούν, αλλά γνωρίζει μονάχα τι σημαίνει αγάπη. Με το παράδειγμά του διδάσκει όλα τα πιστά μέλη της Εκκλησίας, να αγαπάμε άνευ όρων και προϋποθέσεων τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

Εμείς σήμερα από το Ιστολόγιό μας, αλλά και πάντοτε παρακαλούμε τον Κύριο να χαρίζει στον Μακαριώτατο Έτη μακρά, γεμάτα από ακλόνητη υγεία και δύναμη, για να συνεχίζει το επίπονο αλλά και πλούσια καρποφόρο ποιμαντικό του έργο.

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ 



Δεν υπάρχουν σχόλια: