10 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας με την υιοθέτηση ενός συστήματος απλής και άδολης αναλογικής προβληματίζει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποτυπώθηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία, όπως φάνηκε, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος με σαφώς μικρότερο μπόνους από το ισχύον των 50 εδρών.


Πολλά αναπάντητα ερωτηματικά καλύπτουν τις συνθήκες θανάτου του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκου, όταν το πολυτελές αυτοκίνητο που οδηγούσε τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες χθες το μεσημέρι στην Αττική Οδό. To όχημα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για δολιοφθορά ή για μηχανική βλάβη.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Σπίρτζη για την πώληση του Ελληνικού εξαπολύει η ΝΔ, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Υποδομών. «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει, τσίπα δεν έχει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη για το κίνημα «Παραιτηθείτε» κρατά η κυβέρνηση, πηγές της οποίας κάνουν λόγο για «προσωπικές απόψεις» και σημειώνουν ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.

Γιορτή Υπερηφάνειας διοργανώνεται αύριο, Σάββατο, με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου είναι το σημείο συνάντησης για το μεγάλο συλλαλητήριο προς το Σύνταγμα. Οι ομάδες, οργανώσεις, συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο φετινό Athens Pride με περίπτερο στην πλατεία, ή με άρμα στην παρέλαση θα πρέπει να συμπληρώσουν την απαιτούμενη αίτηση το αργότερο μέχρι σήμερα, Δευτέρα.

Κόσμος: Μετά την αιματηρή επίθεση στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός στρατός αποκλείει προσωρινά τις διόδους προς Δυτική Όχθη και Γάζα, με εξαίρεση τη διέλευση για «ανθρωπιστικούς ή ιατρικούς λόγους» και την προσευχή στο Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ. Ο αποκλεισμός μέχρι το βράδυ της Κυριακής, στο τέλος της εβραϊκής γιορτής Σαβουότ, είναι η πρώτη απάντηση στη δύσκολη πρόκληση που συνιστά η βάρβαρη επίθεση για το νέο κυβερνητικό σχήμα του Ισραήλ.

Με πολύ μικρή διαφορά επικράτησε, στην κατάληξη μίας καταμέτρησης θρίλερ, ο Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι στις προεδρικές εκλογές του Περού. Η οριακή του νίκη επί της Κέικο Φουτζιμόρι και η απουσία συμμάχων στο Κογκρέσο προδιαγράφουν δύσκολη πορεία στη διακυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει απέναντί της μεγάλες οικονομικές προκλήσεις.

Η Γαλλία ρίχνει την πρώτη βολή στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωτταθλήματος Ποδοσφαίρου μέσα σε κλίμα απεργιακού πολέμου που προστίθεται στο φόβο της τρομοκρατίας. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας στις ανοικτές συγκεντρώσεις, η κυβέρνηση καλεί τα συνδικάτα να υποχωρήσουν ενώ τα σκουπίδια στοιβάζονται στους δρόμους και τα προβλήματα στα τρένα είναι αισθητά. 

Απτόητοι ωστόσο, οι Γάλλοι γιόρτασαν την έναρξη – ενώ δεν έλειψαν ούτε τα… συνηθισμένα προβλήματα με (Βρετανούς) χούλιγκαν στη Μασσαλία. Ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών χτύπησε τη Νικαράγουα τη νύχτα προς Παρασκευή, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που έγινε αισθητών μέχρι την Ονδούρα. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για μικρές ζημιές.

Χιλιάδες άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, φίλαθλοι και απλοί θαυμαστές του Μοχάμεντ Άλι παρέστησαν την Πέμπτη στη μουσουλμανική τελετή που οργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου πυγμάχου και προσευχήθηκαν πάνω από τη σορό του ανθρώπου που αγωνίστηκε μέσα στα ρινγκ για τη νίκη και έξω από αυτά για την ειρήνη.

Οικονομία: Το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σταθερά πάνω από το 24% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι εφιαλτικό, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία που συνθέτουν αυτήν την εικόνα σοκάρει ακόμη περισσότερο: Το 73% είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ.

Η επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την εκταμίευση της υποδόσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανούς βουλευτές. Των ψηφοφοριών στα εθνικά Κοινοβούλια θα ακολουθήσουν οι συνεδριάσεις Eurogroup και ESM για την τυπική έγκριση ενώ η εκταμίευση αναμένεται στις 20 Ιουνίου. Ελάχιστη είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον η ελληνική συμμετοχή στο «πακέτο Γιούνκερ», αλλά με υποσχέσεις για το μέλλον. Μπορούν όμως να συγκεντρωθούν τα 315 δις ευρώ που υπόσχεται ο πρόεδρος της Κομισιόν;

Αθλητισμός: Η πρεμιέρα του Euro 2016 έφτασε! Η κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης σε επίπεδο χωρών είναι γεγονός και για τον επόμενο μήνα στα γήπεδα της Γαλλίας θα χτυπά η καρδιά του ποδοσφαίρου. Το IN.GR δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη μεγάλη αυτή γιορτή και ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα σας βάλει για τα καλά στο παιχνίδι.

Εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναμένονται από τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι απεσταλμένοι της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης και Άντζελο Ρηγόπουλος, οι οποίοι βρέθηκαν στα γραφεία της ΕΠΟ και ήλεγξαν το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας της ομοσπονδίας και το κατά πόσο αυτά είναι εναρμονισμένα με εκείνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. 

Οι αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν είτε από το Δ.Σ. της ΕΠΟ την επόμενη εβδομάδα, είτε από την Γ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 24 Ιουνίου. Η πανίσχυρη συνδικαλιστική ένωση CGT ανακοίνωσε ότι παρατείνει την απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι μέχρι τις 14 Ιουνίου, απορρίπτοντας τις πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να υποχωρήσει ενόψει της έναρξης του Euro 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: