30 Ιουνίου, 2016

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

Το βράδυ της Τετάρτης, 15/05, το ISIS κατόρθωσε να πάρει ξανά υπό τον έλεγχό του τα χωριά Τζαμουσίγια και Ουμ Αντασάτ από τις “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” (SDF), τις οποίες στηρίζουν οι ΗΠΑ. Τα χωριά αυτά βρίσκονται νοτιοδυτικά της ελεγχόμενης από το ISIS πόλης Μανμπίζ.

Την επόμενη μέρα, ο συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το SDF, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από τις κουρδικές μονάδες του YPG, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Μανμπίζ, διασπώντας τις δυνάμεις του ISIS στις επαρχίες της Ράκα και του Χαλεπίου. Οι αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού φέρεται ότι έχουν διεξαγάγει περίπου 190 αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Μανμπίζ από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Τώρα, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση, με στόχο την απελευθέρωση της πόλης. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το αραβικό σκέλος του SDF, γνωστό ως "Συριακή Αραβική Συμμαχία", θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση. 
Περίπου 100 βαριά οπλισμένοι τρομοκράτες της Αλ-Νούσρα εντοπίστηκαν καθώς έφθαναν στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, σύμφωνα με αναφορά του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία, επικαλούμενη πηγές στο Καμπάνε, ένα χωριό στην επαρχία της Λατάκια. 

Οι ενισχύσεις των τρομοκρατών κατέφθασαν ακριβώς στη φάση της προέλασης του Συριακού Στρατού στην επαρχία αυτή. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το χωριό Άιν Ίσα και επιχείρησαν  να πάρουν τον έλεγχο θέσεων καίριας σημασίας σε υψίπεδα γύρω από το στρατιωτικό προπύργιο του Kαμπάνε: του Ρουγουισάτ αλ-Γιοζ, του όρους Ζικάτ και του λόφου 1112. Εάν ο Συριακός Στρατός είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο αυτών των στρατηγικών υψηλών σημείων, η απελευθέρωση θα είναι θέμα χρόνου.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στο νότιο Χαλέπι προχθές βράδυ, όταν μισθοφόροι της Αλ-Νούσρα και συμμαχικών ομάδων ισλαμιστών κατέλαβαν το χωριό Ζεϊτάν, που προηγουμένως έλεγχαν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Μετά από αλλεπάλληλες, σφοδρές ανταλλαγές πυρών, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ήταν σε θέση να ανακαταλάβουν αυτό το χωριό. Παράλληλα, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Καλσά, όπου και η Ιρανική Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά συμμετείχε στις συγκρούσεις κατά των τζιχαντιστών.

Ενισχύονται οι ήδη έντονες φήμες ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις, τις Kommando Spezialkräfte (KSK), στη Βόρεια Συρία, προκειμένου να ενισχύσουν τις απαρτιζόμενες κυρίως από Κούρδους “Συριακές  Δημοκρατικές Δυνάμεις” (SDF), οι οποίες πολιορκούν την ελεγχόμενη από το ISIS και στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίζ. Τα διάφορα ρεπορτάζ αναφέρουν παράλληλα, ότι στη Βόρεια Συρία, παρατηρείται ανάπτυξη δυνάμεων διάφορων Δυτικών κρατών. 

Ας μην ξεχνάμε ότι, το 2015, εγκρίθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο η ανάπτυξη ισχυρής δύναμης 1.200 περίπου ανδρών της Bundeswehr στη Συρία. Μάλιστα, έγινε λόγος για το ενδεχόμενο, οι δυνάμεις αυτές να ενισχυθούν με την “ελίτ” των γερμανικών ειδικών δυνάμεων, KSK 

Δεν υπάρχουν σχόλια: