06 Ιουνίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ξιφίδιο και μαχαίρι έβγαλε σε υπάλληλο καταστήματος νυχτερινής διασκέδασης ένας 34χρονος στην Ίο, όταν, σε κατάσταση μέθης, δεν του επετράπη η είσοδος στο κατάστημα.

Δύο επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσε το Ποτάμι προς το υπουργείο Υγείας, ζητώντας να μάθει πόσα και ποια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου εποπτεύει και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Σε τουλάχιστον 27 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος ανήλικων μαθητριών σε περιοχές της βορειανατολικής και δυτικής Αττικής και του Πειραιά εμπλέκεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας 46χρονος, που συνελήφθη για αποπλάνηση παιδιών, κλοπή και απείθεια.

Στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων της αλβανικής ηγεσίας για τους Τσάμηδες πραγματοποιείται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα. Έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ περίμεναν συγκεντρωμένα περίπου 200 άτομα που διαμαρτύρονταν για το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα».

To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές». 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρα 17:30, στην Αίγλη Ζαππείου (Αίθουσα «Ολυμπία») και αποτελεί τη δημόσια εναρκτήρια δράση της Ελληνικής Ομάδας Προβληματισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη» (New Pact for Europe).

Κόσμος:Σχεδόν 2.000 πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων ζούσαν επί εβδομάδες μέσα σε σκηνές, απομακρύνθηκαν το πρωί της Δευτέρας από καταυλισμό στο βόρειο Παρίσι, όπου η μεταναστευτική πίεση παραμένει μεγάλη πρόκληση για τις αρχές.

Σε δεύτερο γύρο περνούν οι μεγαλύτεροι δήμοι της Ιταλίας, με τους υποψηφίους της κυβέρνησης να πιέζονται και τους διεκδικητές του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» (M5S) του Μπέπε Γκρίλο να βγαίνουν ευνοημένοι - και πρώτα από όλα, στην ίδια την πρωτεύουσα. 

Στην κάλπη για τη Ρώμη, η υποψήφια του M5S Βιρτζίνια Ράτζι βρίσκεται με διαφορά μπροστά, χωρίς Δημοκρατικούς ο δεύτερος γύρος στη Νάπολη. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θέλαμε να πάμε καλύτερα» λέει ο Ματέο Ρέντσι.

Τα δέκα μεγαλύτερα βρετανικά συνδικάτα δημοσιεύουν τη Δευτέρα στην εφημερίδα The Guardian επιστολή-έκκληση προς τα έξι εκατομμύρια μέλη τους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως απέτρεψαν 15 τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία την παραμονή και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, θέτοντας υπό κράτηση έναν γάλλο υπήκοο. 

Ο ύποπτος θεωρείται, κατά το Κίεβο, πως είχε έρθει σε επαφή με ομάδες στην Ουκρανία για να προμηθευτεί οπλισμό και εκρηκτικά και φέρεται να είχε «εκφραστεί αρνητικά για τη μαζική μετανάστευση και την 'εξάπλωση του Ισλάμ'». 

Ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ επιβεβαίωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο ύπατο αξίωμα, και έτσι τώρα η γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να αναζητήσει διάδοχό του - πολιτικός πονοκέφαλος πολύ μεγαλύτερος από ό,τι φαντάζεται κανείς, δεδομένων των λεπτών κομματικών ισορροπιών. Το πρώτο όνομα που ακούστηκε είναι εκείνο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οικονομία
Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να διευθετηθούν έως σήμερα το μεσημέρι όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να μπορέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο EuroWorking Group, να διεκδικήσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να υπογραφεί το σύμφωνο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης και της Lamda Development του Ομίλου Λάτση για την παραχώρηση του Ελληνικού. Το κλείσιμο της συμφωνίας αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα και οι τελικές υπογραφές αναμένεται να μειώσουν κατά ένα τα αγκάθια στο σημερινό Euroworking Group.

Ήπια άνοδο σημειώνει η χρηματιστηριακή αγορά, κινούμενη στα επίπεδα των 650 μονάδων. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group, όπως αποτυπώνεται και στη συναλλακτική δραστηριότητα η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Αθλητισμός:Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Ο 48χρονος Γεωργιανός συμφώνησε στους όρους της συνεργασίας, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ, παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς, του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και του Αλεξ Ντε Μπαρτόλο. Αναμένονται οι πρώτες του δηλώσεις και η επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ.

Στο κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στη Μελβούρνη βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουνίου η αποστολής της Εθνικής Ανδρών, όπου σε μια σεμνή εκδήλωση τιμήθηκε από τους ομογενείς. 

Ο Αγγελος Χαριστέας στην 19 θέση και ο Θοδωρής Ζαγοράκης στην 34η είναι οι δύο Ελληνες που βρίσκονται στην λίστα με του 100 κορυφαίους παίκτες στην ιστορία των Ευρωπαικών Πρωταθλημάτων, σύμφωνα με την «L'Equipe».




Δεν υπάρχουν σχόλια: