19 Μαΐου, 2016

ΓΙΑ THN ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

Πρόταση αγοράς των δανείων συζητούν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τα οποία είχαν δώσει στην Ελλάδα χώρες - μέλη εξετάζουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, σε μια κίνηση η οποία θα μείωνε το βάρος του ελληνικού χρέους- όπως ζητά το ΔΝΤ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι υπουργείων Οικονομικών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τετάρτης για να συζητηθούν τρόποι να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ύψους 321 δισ., σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση επί των συνομιλιών.

Μια επιλογή θα ήταν να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), δάνεια από μεμονωμένες χώρες προς την Ελλάδα και να μειώσει τις πληρωμές για τόκους, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Δάνεια ύψους περίπου 52,9 ευρώ δόθηκαν το 2010 και το 2011.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ESM εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς των δανείων του ΔΝΤ, για να δοθεί οικονομική ώθηση στην Ελλάδα, καθώς οι όροι δανεισμου΄του είναι ευνοϊκότεροι σε σχέση με αυτούς του ΔΝΤ, όπως σημειώνεται σε έκθεση βιωσιμότητας που έχει ετοιμαστεί για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ «αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την Τετάρτη σε συνδιάσκεψη του Politico στις Βρυξέλλες.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάστηκαν τρεις επιλογές: Η αγορά από τον ESM διμερών δανείων προς την Ελλάδα από μεμονωμένες χώρες, η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και η η επιμήκυνση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους με μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε μία εκ των πηγών, επρόκειτο για ανταλλαγή απόψεων τεχνικού χαρακτήρα, και δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Σημειώνεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι:

Δεν θα υπάρξει άλλη κρίση σε σχέση με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ο υψηλός βαθμός μεταβλητότητας και νευρικότητας που παρατηρείται στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι δικαιολογεί η τρέχουσα κατάσταση και οι οικονομικές εξελίξεις.

«Είμαι αισιόδοξος πως ό,τι έχω πει συνεχίζει να ισχύει, δηλαδή ότι δεν θα έχουμε νέα κρίση στην Ελλάδα και σε σχέση με αυτή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένει οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνάντηση της Τρίτης.

«Γνωρίζετε επίσης πως πιστεύω ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και ρευστότητας τείνουν να ενισχύουν τη μεταβλητότητα και άρα τη νευρικότητα», δήλωσε στο Σεντάι της βόρειας Ιαπωνίας εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: