10 Μαΐου, 2016

ΤΕΛΙΚΑ ΒΓΗΚΕ ΑΣΠΡΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP

 

Απογοήτευση μεγάλη για τη διαπλοκή και την παρέα της κλεπτοκρατίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν αποδεικνύεται μια τόση δα αριστερή παρενθεσούλα, όπως ήθελαν και "προέβλεπαν" γραπτώς και προφορικώς τα παπαγαλάκια τους, αλλά, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεπεράσει σε πρωθυπουργική θητεία τον Αντώνη Σαμαρά, εκλεκτό του "συστήματος".

Στο καθοριστικό σημερινό "Eurogroup" ο καπνός ήταν άσπρος. Για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στο χρέος και γίνονται δεκτά τα ελληνικά μέτρα χωρίς τις οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και παραβίαση των κόκκινων γραμμών, ιδιαίτερα στην πρώτη κατοικία. Το κακό νέο, το οποίο προβάλλει πολύ η διαπλοκή είναι ότι, έστω και αόριστα, προβλέπονται αυτόματες περικοπές εάν πέσουν οι στόχοι του προγράμματος στα βράχια.

Θα πέσουν οι στόχοι έξω;Είναι πιθανόν, εάν στην Κυβέρνηση επικρατήσει η γραμμή των "ασόβαρων". Μπορούν να μην πέσουν έξω εάν επικρατήσει σοβαρότητα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι δεν θα χρειαστουν τα αυτόματα μέτρα και πάντως εάν φτάσουμε με κόλπα των δήθεν νοικοκυραίων Γερμανών σε εκείνο το σημείο θα επικρατήσουν λογικότερες φωνές.

Μετά το "ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ" και σε συνέντευξη τύπου ο Ντάισελμπλουμ μεταξύ άλλων έκανε και τις εξής διευκρινιστικές δηλώσεις, οι οποίες απέχουν όσο ο βόρειος από το νότιο πόλο σε σχέση με αυτά που προέβλεπαν ότι θα συμβούν στην κυβέρνηση Τσίπρα τα "παπαγαλάκια":

-Ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων "υπό αίρεση" πρέπει να νομοθετηθεί προκαταβολικά να είναι αυτόματος σε περίπτωση απώλειας στόχων, να επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην οριζόντια περικοπή δαπανών ακόμη και χωρίς να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια επιλογής από την κυβέρνηση (non discretionary) ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να αντικαθίσταται από διαρθρωτικά μέτρα και στο σκέλος των εσόδων. Η δουλειά αυτή τη στιγμή γίνεται με βάση την ελληνική πρόταση η οποία θα τροποποιηθεί κατάλληλα.

-Δεν υπάρχει πιθανότητα για το Eurogroup (not a prossibility) να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ καθώς υπάρχουν κράτη μέλη που θεωρούν πολύ σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

-Η συζήτηση για το χρέος άρχισε σε αυτό το Eurogroup και θα κινηθεί σε τρία στάδια εφόσον η Ελλάδα τηρεί πλήρως το πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση, αν τηρείται το πρόγραμμα θα γίνει η βέλτιστη διαχείριση (optimization) της διαχείρισης του χρέους. 

Σε δεύτερη φάση, στο τέλος του προγράμματος το 2018 θα εξεταστεί η παράταση της περιόδου χάριτος και η επιμήκυνση με ισχύ από το τέλος του 2018 και την αρχή του 2019. Στην τρίτη φάση θα εξεταστεί η πορεία του χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

-Καλωσορίζουμε την ψήφιση των νομοσχεδίων, θα εξεταστούν λεπτομερώς σε σχέση με το πρόγραμμα, απομένουν ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων "υπό αίρεση", τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το εποπτικό συμβούλιο του οποίου πρέπει να έχει οριστεί ως τις 16 Ιουλίου και να είναι πλήρως λειτουργικό τον Σεπτέμβριο.

-Το Eurogroup εκφράζει την ελπίδα ότι η συζήτηση για το χρέος θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

-To Εuro Working Group θα εξετάσει τις διάφορες τεχνικές λύσεις για το πρώτο στάδιο, δηλαδή την βέλτιστη διαχείριση του χρέους.

-Υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές από την πλευρά του Eurogroup: όχι κούρεμα και όχι σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα. Η όποια λύση για το χρέος θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο σημερινό έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το χρέος και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.

Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της έως τώρα εχθρικής έναντι της Ελλάδας Σλοβακίας. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ σχολίασε ότι η συνεδρίαση πήγε «πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: