23 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, Δευτέρα θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των προσφυγικών ροών και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Νωρίτερα, θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την 1η Ιουνίου οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ διαμαρτυρόμενοι για καθυστερήσεις πληρωμών. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ συστήνει στα μέλη της την συμμετοχή στην κινητοποίηση έως και την κατάθεση της αμοιβής των επισκέψεων Ιανουαρίου 2016, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Στη δεύτερη εβδομάδα μπαίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων με το νέο σύστημα εξετάζονται σήμερα, Δευτέρα, στην Ιστορία (Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στην Φυσική (Θετικών Σπουδών). Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση έφερε νωρίτερα το διπλασιασμό του φόρου στη μπύρα, καθώς και στο ειδικό τέλος για τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας κρούει η ΕΕ στην πρώτη της έκθεση για το human trafficking. Την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη ασυνόδευτων προσφυγόπουλων τα οποία έχουν εξαφανιστεί κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη, η έκθεση χτυπά το καμπανάκι για τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Tο διάστημα 2013-2014, 15.846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα trafficking στις χώρες της ΕΕ. Το 15% αυτών ήταν παιδιά.

Κόσμος: Η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό έχει κόλλήσει στο ζήτημα της βίζα, όπου δεν διαφαίνεται πρόοδος μέχρι τον Ιούλιο, και οι δύο πλευρές δεν κρύβουν την κόπωσή τους. Η μεν Άγκυρα αφήνει να «αιωρείται» ακόμη και η απειλή ακύρωσης συμφωνιών αν η ΕΕ «συνεχίσει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», ενώ στο Βερολίνο ακούγεται ότι η άρση της βίζας μπορεί να μην έρθει καν φέτος. Παράλληλα, από την Ευρωβουλή ο Σουλτς κατακεραυνώνει τον Ερντογάν για συγκεντρωτισμό.

Την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Βιετνάμ ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ανόι, τερματίζοντας έτσι το τελευταίο απομεινάρι του πολέμου στις σχέσεις των δύο χωρών. Μετά τις ανάλογες αναφορές από διάφορες πλευρές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο υψηλότερα ιστάμενος που επιβεβαιώνει τον θάνατο το μουλά Μανσούρ, αρχηγού των αφγανών ταλιμπάν, σε αμερικανική επιδρομής. Η εξόντωση του Μανσούρ συνιστά «σημείο καμπής στην μακρόχρονη προσπάθεια για ειρήνη στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο Ομπάμα.

Ένα βαθύ ρήγμα διατρέχει την Αυστρία: Καλούμενοι να επιλέξουν μεταξύ του ακροδεξιού Χόφερ και του οικολόγου φαν ντερ Μπέλεν για την προεδρία, οι Αυστριακοί μοιράστηκαν στα δύο δίνοντας ουσιαστικά την ίδια δύναμη στους δύο υποψηφίους. Το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι επιστολικές ψήφοι, και οι προγνώσεις προβλέπουν -αν και οι βεβαιότητες αποκλείονται- οριακή επικράτηση του οικολόγου. Ό,τι κι αν γίνει όμως, σίγουρο είναι πως ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρίας θα είναι μόνο ο πρόεδρος των μισών Αυστριακών.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ξεκινούν την επιχείρηση για ανακατάληψη της Φαλούτζα από την τζιχαντιστική ISIS, έχοντας προηγουμένως προειδοποιήσει τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν. «Φτάνει η στιγμή της μεγάλης νίκης» λέει ο πρωθυπουργός -με το Ιράκ να έχει μπροστά του ωστόσο μία περίπλοκη μάχη μέχρι να καταφέρει να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από την πόλη.

Οικονομία: Στο EuroWorking Group σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Έτσι, αύριο, στο Eurogroup, η Αθήνα αναμένει να λάβει το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την εκταμίευση μιας δόσης που μπορεί να φτάνει τα 11 δισ. ευρώ, καθώς και την επιστροφή του waiver από την ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου.

Τη θεσμοθέτηση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρχικό κεφάλαιο 700 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο «δότης», όπως αποκάλεσε το Ταμείο αυτό, θα καλύψει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, όπως και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων.

Ενιαίος συντελεστής 35% επί των μεικτών εσόδων θα ισχύσει τελικά για τη φορολόγηση των εταιριών τυχερών παιγνιδιών, βάσει νομοτεχνικής βελτίωσης που κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος.

Αθλητισμός: Η Ντόρτμουντ ζήτησε 35 εκατ. ευρώ, πήρε τελικά 28 εκατ. από τη Μάντσεστερ Σίτι και της παραχώρησε τον Ιλκάι Γκουντογκάν. Αυτό αποκαλύπτουν σήμερα στην Αγγλία τα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι «η συμφωνία των δύο ομάδων είναι δεδομένη και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επίσημα η μεταγραφή.»

Τι και αν… όλη η ΑΕΚ έστελνε τις ευχές της υπέρ της Σεβίλης στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας στο «Βιθέντε Καλντερόν», η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που στην παράταση σήκωσε και το τρόπαιο του «Copa Del Rey» (28ο στην Ιστορία της) με νίκη 2-0 και έτσι η Ένωση δεν πήρε το…δώρο της απευθείας εισόδου στους ομίλους του Europa League.

Εάν οι Ανδαλουσιανοί είχαν καταφέρει την έκπληξη, τότε η ελληνική ομάδα θα γιόρταζε από σήμερα και τυπικά την «επιστροφή» στην Ευρώπη (άρα και 2,4 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλισμένα + ό,τι παραπάνω πιθανώς να προέκυπτε από το market poll και τα αποτελέσματα).


Δεν υπάρχουν σχόλια: