12 Μαΐου, 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ Η ΝΗΝΕΜΙΑ;

 

Πριν παρέλθει ένα 24ωρο, από την συμφωνία με το Eurogroup όποιος άνοιγε τις εφημερίδες ή άκουγε τα διάφορα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, το λιγότερο που αισθανόταν ήταν μια μεγάλη μελαγχολία. Μια εθνική κατάθλιψη.

Κι όλα αυτά διότι ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό σύστημα της Χώρας, κάτι που δημιούργησε όλην αυτή την μελαγχολική εικόνα. Κι όμως!.. Αυτό το κλίμα αντεστράφη αμέσως.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρίς», που λέει και το Ευαγγέλιο, τα αποτελέσματα του Eurogroup αναπτέρωσαν το ηθικό των Ελλήνων και δημιούργησαν προϋποθέσεις που ο ταλαίπωρος ελληνικός λαός περιμένει εδώ και 7 χρόνια προσωπικών θυσιών και αιματηρών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καίτοι αργά το βράδυ, αποφάσισε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και να τον ενημερώσει για τα ευχάριστα αποτελέσματα του Eurogroup. 

Όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως ήταν ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα» καθώς συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, δηλώνοντας πως υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες προς συζήτηση αλλά και πως δεν υπάρχει κάποιος που να μην συμφωνεί με το πακέτο των μέτρων. Για να καταλήξει: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το συνολικό πακέτο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων να δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα στους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας εξόδου από την κρίση, για να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, τα επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο.

Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι εάν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη δεν απέχουμε πολύ από το να γυρίσουμε σελίδα.» Σήμερα, άλλωστε, είχαμε και το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι και πλέον χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις.

Καλές ειδήσεις όχι μόνο για την πορεία της χώρας και της οικονομίας, αλλά κυρίως καλές ειδήσεις για την ελληνική κοινωνία που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

»Στο Eurogroup, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων αυτούς του Οργάνου, όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας. Μια αλλαγή, η οποία δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Συντελείται εδώ και καιρό και έχει να κάνει και με τη διεθνή θέση της χώρας. Με την ευρωπαϊκή πορεία της, αλλά και με τους συμμάχους που έχουμε πλέον δίπλα μας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

»Σήμερα, η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά βρίσκει ισχυρή στήριξη και υποστήριξη από μια σειρά πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων, που έχουν πια κατανοήσει ότι αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός δικαιούται πια να γυρίσει σελίδα. 

Δικαιούμαστε να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού, προκειμένου να αποπληρώνουμε παλαιότερα χρέη. Σας θυμίζω και τις τελευταίες εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν ότι ο δανεισμός πήγαινε ως επί το πλείστον για να ξεπληρώνουμε προηγούμενα χρέη και δεν πήγαινε στην πραγματική οικονομία.

Έχει δημιουργηθεί, πλέον, λοιπόν, μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο λαός και αυτός ο τόπος που υπέφερε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και άδικα εξαιτίας επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, δικαιούται να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης…»

Και πιο κάτω:«Η απόφαση του Eurogroup, πέραν του ότι δικαιώνει αυτές τις προσπάθειες, πολύμηνες προσπάθειες, αποδεικνύει και κάτι ακόμα: ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις. Κλείνει, λοιπόν, το πακέτο της αξιολόγησης, χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων, επιπρόσθετων από όσα είχαμε συμφωνήσει τον περασμένο Αύγουστο. 

Από την πλευρά μας, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, τόσο απέναντι στους δανειστές, όσο όμως και κυρίως – αυτό έχει μεγάλη σημασία – απέναντι στον ελληνικό λαό, διότι εφαρμόσαμε τη συμφωνία, αξιοποιώντας, όμως, κάθε δυνατότητα ευελιξίας με στόχο την κοινωνική προστασία. (…) Τηρήσαμε, λοιπόν, τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Ανοίγει έτσι τώρα ο δρόμος για την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης, η οποία θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Ένα σημαντικό τμήμα της θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Και έτσι θα κλείσει άλλο ένα κεφάλαιο στην προσπάθειά μας για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά…»

Μόνο που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε και πάρα πέρα αφού για μια ακόμη φορά στηλίτευσε τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης και της αρνητικής τηλεοπτικής προπαγάνδας των γνωστών κέντρων αποφάσεων, των διαπλεκομένων δηλαδή:

«Βλέπετε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Γιατί εκτός από την ελπίδα του ελληνικού λαού που χθες αναγεννήθηκε, υπάρχει και η ελπίδα της διαπλοκής, που χθες πέθανε οριστικά. Έπαιξαν και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, ευτυχώς για τη χώρα έχασαν.

Διότι στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, προσέφεραν κακές υπηρεσίες πάνω από όλα στην ίδια τη χώρα.

Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν αυτή τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, παίρνοντας διαρκώς τις θέσεις των πιο ακραίων εκ των δανειστών. 

Προσπάθησαν να προεξοφλήσουν ότι θα οδηγηθούμε σε λήψη επιπρόσθετων μέτρων 3,6 δις ευρώ. 

Σχεδόν παρακαλούσαν να τα δεχτούμε. 

Σχεδόν εκλιπαρούσαν τους εταίρους και τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους, όχι απέναντι σε μας, αλλά απέναντι στη χώρα. 

Και όταν είδαν ότι διαψεύδονται, άρχισαν να τα «ρίχνουν» και στους εταίρους, ότι είναι πολύ ανεκτικοί απέναντι στην κυβέρνηση και την Ελλάδα.

»Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι στόχος τους δεν είναι να ασκήσουν αντιπολίτευση, αλλά να επιδοθούν σε μια ασύστολη καταστροφολογία, χωρίς να λογαριάζουν και τον κίνδυνο μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης.

Το θέμα είναι ότι δεν βάζουν μυαλό ούτε και τώρα. Ενώ η χώρα έχει πετύχει μια σημαντική απόφαση χθες στο Eurogroup, συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν. 

Αντί να δουν το δάσος, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους, επικεντρώνουν στο δέντρο, δηλαδή στο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. 

Στην ελληνική πρόταση που έγινε δεκτή και οδήγησε στην αποφυγή της λήψης νέων πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. Ευρώ. Φαίνεται, ίσως, ότι θα προτιμούσαν τα νέα μέτρα που θα επιβάρυναν τους Έλληνες πολίτες…»

Για να καταλήξουμε: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκοτάδι.

Και βλέπει επιτέλους στο φως της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο και προσέθεσε ότι τώρα δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση, αλλά για σκληρή δουλειά.

Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, σημείωσε και ζήτησε «όλοι μας, να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το καθεστώς της επιτροπείας.

Και ταυτόχρονα να στρέψουμε την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών, απελευθερωμένοι πλέον από την καθημερινή και εντατική διαπραγμάτευση». Ερώτημα: Μετά την επτάχρονη καταιγίδα η νηνεμία; Ιδού το ερώτημα!...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: