27 Μαΐου, 2016

ΜΕ ΦΙΑΣΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

 

Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες ανοιχτές δομές φιλοξενίας της Βορείου Ελλάδος. Σήμερα μεταφέρθηκαν οι τελευταίοι 783 με 18 λεωφορεία, περίπου 5.000 δηλαδή στο σύνολο.

Με βάση τα στοιχεία όμως των αρμόδιων υπουργείων στην περιοχή της Ειδομένης βρίσκονταν πριν την αστυνομική επιχείρηση περίπου 8.500-9.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα, οι περίπου 4.000 που υπολείπονται απλά... να αγνοείται η τύχη τους!

Είχε μάλιστα παρατηρηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τις τελευταίες ημέρες πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες ανά ομάδες, που είχαν πληροφορηθεί φαίνεται από τους ... “αλληλέγγυους” για την μεταφορά τους, να επιλέξουν να φύγουν μόνοι τους, περπατώντας ή με διάφορα μέσα ακόμα και με ταξί, προς άγνωστες όμως κατευθύνσεις.

 Βεβαίως οι άνθρωποι αυτοί είναι ελεύθεροι, δεν διώκονται για κάτι και έτσι δεν τελούν υπό καθεστώς κράτησης, γι αυτό ακόμα και οι οργανωμένες δομές είναι “ανοιχτού τύπου” όπερ σημαίνει ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θελήσουν μπορούν να φύγουν και από αυτές τις δομές. Μέχρι στιγμής, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους περίπου 4.000 περιπλανώμενους στο άγνωστο της ενδοχώρας πρόσφυγες και έτσι εικάζεται ότι έχουν επιλέξει διαφορετικές κατευθύνσεις.

Άλλοι προς Θεσσαλονίκη (αυτοί που τους έχουν μείνει έστω λιγοστά χρήματα) για να επιχειρήσουν μέσω των κυκλωμάτων των διακινήτων που εδρεύουν στην συμπρωτεύουσα ή στην Αλεξανδρούπολη, να μετακινηθούν προς άλλη σημεία της παραμεθορίου, σε μία ακόμα απόπειρα φυγής προς τα Βαλκάνια και κατ΄επέκταση στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και άλλοι, όπου βρήκαν προσωρινό καταφύγιο...

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αύριο το πρωί δεν θα δει μία νέου τύπου Ειδομένη απλά σε ένα άλλο σημείο των συνοριακής γραμμής μας, ειτε στα σύνορα με τα Σκόπια, είτε στα σύνορα με την Αλβανία.. κλπ. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της σίγουρα δεν καθιστά επιτυχία, γιατί πόσο επιτυχές είναι να αγνοούνται κάτι λιγότερες ή περισσότερες από 4.000 ψυχές που βρίσκονται;

Η μόνη απτή επιτυχία της όλης επιχείρησης είναι ύστερα από ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη, που η κατάληψή τους προκάλεσε τεράστιες οικονομικές ζημιές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η επίσης επιτυχία της όλης επιχείρησης είναι η μεταφορά έστω και 4.000-5.000 ατόμων σε οργανωμένες δομές όπου τουλάχιστον η υγεια τους δεν θα διατρέχει τους ίδιους κινδύνους με πριν.

Πρόσθετα, κάποιοι από αυτούς εξετάζεται η πιθανότητα να μετακινήθηκαν προς τους άλλους κοντινούς άτυπου καταυλισμούς του Βενζινάδικου, του Πολύκαστρου ή του παλιού ξενοδοχείου “Χαρά”, ωστόσο για τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις που αποτελούν και τον δεύτερο κύκλο του σχεδιασμού της αστυνομικής επιχείρησης, η προσπάθεια μεταφοράς των προσφύγων από εκεί σε επίσης οργανωμένες δομές θα γίνει τις επόμενα 24ωρα.

Σε αυτούς τους τρεις άτυπους καταυλισμούς της περιοχής δεν υπάρχει σαφής εικόνα πόσος κόσμος βρίσκεται, αλλά κατ' εκτίμηση των Αρχών είναι περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: