08 Μαΐου, 2016

ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Επίσκεψη με αφορμή τα 1000 χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Περιβόλι της Παναγίας! Οι συνειρμοί με την διακυβέρνηση Καραμανλή.

Έπειτα από 11 χρόνια ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφει - επισήμως - στο Άγιον Όρος για μια επίσκεψη που μπορεί να ανασύρει μνήμες του 2005, όταν ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τον Άθω μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Πούτιν στη Μοναστική Πολιτεία θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο, πιθανότατα όμως και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας αναπόφευκτους συνειρμούς που παραπέμπουν στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και στη στροφή προς τη Ρωσία μέσα από τη συμφωνία για τον αγωγό Mπουργκάς  - Αλεξανδρούπολη.

Μια συμφωνία που, αν προχωρούσε από τους διαδόχους του Κώστα Καραμανλή - ειδικότερα τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ευθύς με την ανάληψη της εξουσίας έσπευσε να την ακυρώσει-, θα άλλαζε συσχετισμούς και θα ισχυροποιούσε τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

Ο Pώσος πρόεδρος φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου και την επομένη μεταβαίνει στο Άγιον  Όρος, για να παραστεί στις εκδηλώσεις με αφορμή τα 1.000 χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθω.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, καταφθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα ο Πατριάρχης Mόσχας κ. Κύριλλος, για να υποδεχθεί επί ελληνικού εδάφους τον Ρώσο πρόεδρο. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων αναμένεται να είναι στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, γνωστή ως ρωσική.

Η κόντρα του Φαναριού με το Πατριαρχείο της Mόσχας  για τον Άθω! Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα τη στήριξη του ελληνικού κράτους στους εορτασμούς για τα 1.000 χρόνια της ρωσικής Ορθοδοξίας στο Άγιον Όρος.

Αυτό έγινε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός  βρέθηκε στη Μόσχα, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, προχωρώντας σε μια συμβολική κίνηση, να δωρίσει στον κ. Τσίπρα την εικόνα του αγίου Σπυρίδωνoς και του αγίου Νικολάου.

Κύρος.Σε πολιτικό επίπεδο, η Αθήνα δεν έχει κανέναν λόγο  να  μην ενισχύσει την επιθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τουναντίον θα προσδώσει κύρος σε μια γεωπολιτική συγκυρία, κατά την οποία η Ελλάδα των Μνημονίων δέχεται απαξιωτικές συμπεριφορές στη διεθνή σκακιέρα.

Από την άλλη, η Μόσχα συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, επενδύοντας παράλληλα στο θρησκευτικό υπόβαθρο "της γεωπολιτικής παρουσίας της, σε αντιδιαστολή με δυτικό περιεχόμενο του νεοφιλελευθερισμού.

Αντιθέτως, όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει λόγους να καλοβλέπει τους ρωσικούς σχεδιασμούς στον Άθω και, πλην άλλου απρόοπτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα παραστεί  στις εκδηλώσεις, στερώντας από τους Ρώσους τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια που θα ήθελαν να δουν.

Σε πρώτο επίπεδο, τα αίτια  της διαμάχης ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και Πατριαρχείο της Mόσχας ορίζονται και συνοψίζονται επιμέρους διεκδικήσει εκατέρωθεν. Λόγου χάρη, το Oικουμενικό Πατριαρχείο διεκδικεί το Ιβηρίτικο Μετόχι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται Κόκκινη Πλατεία και η ρωσική πλευρά τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα και τη Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Άγιον Όρος.

Στην ουσία, η Ρωσική Εκκλησία διεκδικεί να εκπροσωπεί τον οικουμενικό χαρακτήρα της ορθόδοξης πίστης στον κόσμο ως η Νέα Ρώμη γεγονός που προσκρούει φυσικά στην έντονη αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η διένεξη έχει συνέχεια στις εκδηλώσεις στον Άθω. Η ρωσική πλευρά επιδίωκε εορτασμό παναγιορείτικου χαρακτήρα, με εκδηλώσεις παντού όπου εγκαταβίωσαν Ρώσοι μοναχοί, με άξονα τον ρωσικό μοναχισμό.

Μόνο που το Φανάρι και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους δεν θέλουν να ακούν περί «ρωσικού μοναχισμού» ή «ρωσικού Άθω», ξεκαθαρίζοντας στη Μόσχα ότι δεν υπήρξαν ούτε ρωσικός Άθως, αλλά αγιορείτικος μοναχισμός στον ελληνικό Άθω.

Για δεύτερη φορά ο πρωθυπουργός στη Μοναστική Πολιτεία.
Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιον Όρος. Τον Αύγουστο του 2014 ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί στη Μοναστική Πολιτεία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνοδευόμενος από τον Νίκο Πάππα και τον νυν υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, όπου έμεινε τρεις μέρες, γεγονός που συζητήθηκε τότε, διότι, ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας δεν κρύβει πως δεν διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με την πίστη.

Ωστόσο, η εμπειρία του Όρους δεν τον άφησε ανέγγιχτο. Το ανέφερε ο ίδιος βγαίνοντας από τη λειτουργία στη Μονή Ιβήρων: «Όταν βλέπεις αυτά τα μοναστήρια, είτε πιστεύεις είτε όχι στον θεό, νομίζεις ότι έχεις επικοινωνία με τα θεία». Ήταν εντυπωσιασμένος και το έδειχνε.

Μιλώντας με Αγιορείτες στις Καρυές δικαιολόγησε την παρουσία του εκεί λέγοντας: «Όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Άγιον Όρος αδικεί τον εαυτό του. Και εμείς δεν θέλαμε να είμαστε αδικημένοι». Από τους μοναχούς και τους ηγουμένους δεν έγινε καμία νύξη περί χριστιανικής πίστης, προφανώς για να μην τον φέρουν σε δύσκολη θέση. Οι Αγιορείτες, όπως συνηθίζουν με όλους ανεξαιρέτως, έδειξαν σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπο του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: