21 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

  

Ελλάδα:Ξεκίνησε το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει αυξήσεις έμμεσων φόρων, αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, τη δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Αλλά την θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο «κόφτη». Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.  «Έχουμε πει ότι το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει νέους φόρους. Και δεν θα τους ψηφίσει γιατί είναι και αναποτελεσματικοί και άδικοι» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Κινήματος εν όψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Άγνωστοι σταμάτησαν έξω από το Πολυτεχνείο, διερχόμενο τρόλεϊ και αφού ανάγκασαν τους επιβάτες και τον οδηγό να αποβιβαστούν, πέταξαν μολότοφ και το έκαψαν. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή. Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ μένει η Αθήνα όλο το Σαββατοκύριακο, λόγω απεργίας των εργαζομένων κόντρα στο πολυνομοσχέδιο. Την Κυριακή θα ακινητοποιηθούν επίσης τα λεωφορεία και τα τρόλει.

Ρολά κατέβασε το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην οδό Πανεπιστημίου, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αλυσίδα την τελευταία διετία.

Κόσμος: Νέα δεδομένα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα της EgyptAir στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, φαίνεται να ανιχνεύθηκε καπνός στο αεροσκάφος λίγο προτού χαθεί το σήμα του. Σε κύκλο έντονης δραστηριότητας πριν την έκρηξη έχει εισέλθει από την Παρασκευή το ηφαίστειο Τουριάλμπα στην κεντρική Κόστα Ρίκα, εκτινάσσοντας μεγάλες ποσότητες καπνού και τέφρας, που οι άνεμοι σπρώχνουν έως την πρωτεύουσα Σαν Χοσέ.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας επιβλήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα στον Λευκό Οίκο, καθώς ένας ύποπτος άνοιξε πυρ σε μικρή απόσταση από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρισκόταν στη βάση Άντριους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Έλεγχοι σε πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αεροσκάφη και εξονυχιστική εξέταση του υλικού που έχουν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος: 

Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν κενά και να αποκαλύψουν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

Μετά την αντιπαράθεση εξ αποστάσεως με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι προσκλήθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Οικονομία:Οι χώρες της G7 δεσμεύθηκαν πως δεν «προτίθενται να αλλάξουν τις νομισματικές ισοτιμίες», καθώς το φάσμα ενός «συναλλαγματικού πολέμου» που άρχισε να πλανάται στον κόσμο μετά τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας. Παράλληλα, προειδοποίησαν για τους κινδύνους ενός Brexit.

Τη βαθμιαία εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία, η πρώτη φάση της εφαρμογής θα ξεκινήσει τον Ιούλιο σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα, και από το 2017 θα εφαρμοσθεί καθολικά σε όλη τη χώρα.

Κόβεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ώς και το τέλος του 2018 η οποιαδήποτε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή όλων των ειδικών μισθολογίων στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, διπλωμάτες, μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, κ.λπ), για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αθλητισμός:Μετά το πρωτάθλημα, η Μπενφίκα κατάκτησε και το Λιγκ Καπ της Πορτογαλίας. Με πρωταγωνιστή τον Κώστα Μήτρογλου, οι «αετοί της Λισσαβόνας» νίκησαν στον τελικό τη Μαρίτιμο 6-2 και πρόσθεσαν ακόμη έναν τίτλο στην τροπαιοθήκη τους. Ο Έλληνας διεθνής επιθετικός σκόραρε δύο γκολ...

Την πρώτη νίκη στα φετινά πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας σημείωσε απόψε η ΑΕΚ, που με γκολ του Μάνταλου στο 57ο λεπτό νίκησε στο ΟΑΚΑ με 1-0 τον Πανιώνιο, στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής. Με τους τρεις βαθμούς η Ένωση πέρασε στην πρώτη θέση της κατάταξης με 5 βαθμούς, έναν περισσότερο από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ενώ οι «κυανέρυθροι» έμειναν στον ένα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: