30 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, ενάντια στο «απέναντι στο ξεπούλημα των λιμανιών».

Οι λιμενεργάτες καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα, την ώρα που οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Ναυτιλίας απαντούν ότι σταθερή βούληση και επιδίωξή τους είναι η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας σε ΟΛΠ και ΟΛΘ στο «νέο περιβάλλον».

Νομοθετούμε με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση των βουλευτών για το πόθεν έσχες, δήλωσε ο Γιώργος Βασιλειάδης, γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στον απόηχο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται μεταξύ άλλων στις εξωχώριες εταιρείες.

Σε νέα διακοπή για την Παρασκευή προχώρησε το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η νέα διακοπή, αλλά και όσα ανέφερε η πρόεδρος για την πρόοδο της δίκης, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στην οικογένεια Φύσσα που σε κάθε δικάσιμο βρίσκεται στον Κορυδαλλό αναμένοντας την απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού.

Έγγραφο της Αγκυρας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα» έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Φιλελεύθερος. Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι «εκλιπούσα από το πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως "ψευδοκράτος", το οποίο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία».

Στα μαθήματα των Λατινικών (Ανθρωπιστικές Σπουδές) και της Χημείας (Θετικές Σπουδές) εξετάζονται σήμερα, Δευτέρα, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων με το νέο σύστημα.

Κόσμος:Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν το πρωί της Δευτέρας στην Φαλούτζα για να εκδιώξουν τις δυνάμεις της ISIS, με την από αέρος υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί εναντίον των τζιχαντιστών. Θεωρείται ότι προηγούμενως είχαν εγκαταλείψει την πόλη μόνο μερικές εκατοντάδες οικογένειες, και αρκετοί από τους κατοίκους πιστεύεται πως είναι ακόμη εγκλωβισμένοι. 

Την ίδια στιγμή, η ISIS προχώρησε σε σειρά επιθέσεων καμικάζι στη Βαγδάτη με τουλάχιστον 20 νεκρούς. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Η παρουσία του δεν ήταν βέβαιη και η επίσκεψη στη Ρωσία -πρώτη κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου τα τελευταία δύο χρόνια- έρχεται ενώ η ΕΕ καλείται να εξετάσει την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Την απειλή μπλόκου στη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό κρατά η Άγκυρα στο τραπέζι εάν δεν υπάρξει σύντομα άρση για τη βίζα, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να λέει πως οι δύο συμφωνίες είναι «αλληλένδετες». Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της να διατηρήσει ως έχει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος έχει εξελιχθεί και στο σημαντικότερο εμπόδιο για τη βίζα.

Το μέτωπο στη Γαλλία για το νόμο για τα εργασιακά έχει πάρει φωτιά και η γαλλική κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη ενώ το συνδικάτο CGT προχωρά τις κινητοποιήσεις. «Δεν θα κάνουμε πίσω για να κερδίσουμε στις προεδρικές εκλογές» λέει η κυβέρνηση, ενώ η κρίση έχει παρασύρει και τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Βαλς την ώρα που ανοίγει νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων που επεκτείνονται και στις μεταφορές.

Η Μέκκα δεν θα έχει φέτος ιρανούς προσκυνητές κατά το ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στον ιερότερο χώρο του Ισλάμ, καθώς Σαουδική Αραβία και Ιράν δεν κατέληξαν στην απαραίτητη συμφωνία πλαίσιο. Η Τεχεράνη και το Ριάντ ανταλλάσσουν κατηγορίες, οι οποίες προστίθενται -μέσα στο κάδρο του περυσινού μακελειού με το ποδοπάτημα- στην ευρύτερη σύγκρουση των δύο ισχυρότερων πόλων στην περιοχή.

Οικονομία:Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 630 μονάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

Ταυτόχρονο «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων, αλλά και οφειλών (προσαυξήσεων και προστίμων) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι οι κεντρικοί άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Από την Τετάρτη 1 Ιουνίου θα αρχίσουν να ξετυλίγονται οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πρώτα στο μέτωπο των έμμεσων φόρων και στη συνέχεια στο εκκαθαριστικό της Εφορίας για τα εισοδήματα του 2015, το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία απειλούν να βάλουν νέα φωτιά στις τιμές των καυσίμων.

Αθλητισμός:Απελευθερώθηκε ο Αλαν Πουλίδο. Ευτυχή κατάληξη είχε το θρίλερ με τον επιθετικό του Ολυμπιακού, που έπεσε θύμα απαγωγής τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς απελευθερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και είναι ασφαλής με την οικογένεια του.

Εκτός προκριματικών Champions League έμεινε η ΑΕΚ, μετά την ισοπαλία 0-0 που παραχώρησε στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, για την 5η αγωνιστική των play off. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παραμένει πρώτος και χρειάζεται τουλάχιστον έναν βαθμό στην τελευταία αγωνιστική (31/5) εναντίον του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, για να πάρει την πρώτη θέση στην ειδική κατάταξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: