29 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

  

Ελλάδα:Νέα σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρει πως η κυβέρνηση, με ρύθμιση που πέρασε μέσω του πολυνομοσχεδίου, άνοιξε παράθυρο για συμμετοχή υπουργών σε εξωχώριες εταιρείες (off-shore).

«'Τσαμικό' ζήτημα δεν υφίσταται» και «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανύπαρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel» έκανε αναφορά για ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμά η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις ανά πάσα στιγμή, αφού η μοναδική συγκολλητική ουσία είναι η εξουσία». Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων εφαρμόζονται στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή, λόγω διεξαγωγής του αγώνα δρόμου με την επωνυμία 3ο Attica Run & Fun Grand Prix με διαδρομές των 5 και 10 χλμ.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς «ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της» δηλώνουν κύκλοι του Κώστα Σημίτη σχολιάζοντας δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής σύμφωνα με το οποίο όλο και περισσότερα στελέχη του χώρου ζητούν από τον πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασύνταξη της παράταξης.

Κόσμος:Η πρώην πρώτη κυρία της Ακτής Ελεφαντοστού Σιμόν Γκμπαγκμπό, η οποία καταδικάστηκε ήδη από τη δικαιοσύνη της χώρας της σε κάθειρξη 20 ετών για «παραβίαση της κρατικής ασφάλειας», θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά κατηγορούμενη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «εγκλήματα κατά των αιχμάλωτων πολέμου» και «εγκλήματα κατά των άμαχων πληθυσμών».

Φόβους ότι περισσότεροι από 700 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες σε ναυάγια στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη με σαπιοκάραβα των διακινητών, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Τραγικό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι από πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε οίκο ευγηρίας στην περιοχή Λιτοτσκί, κοντά στο Κίεβο. Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν εξακριβωθεί. 

Για αθέτηση λόγου κατηγορεί την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου, προκειμένου να χορηγηθεί βίζα στους πολίτες της, και σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt προαναγγέλλει σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης. Τα χαρακώματα του Βερντέν είναι εμβληματικά για την πιο σκοτεινή σελίδα της γαλλογερμανικής ιστορίας. 100 χρόνια μετά τις δραματικές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέρκελ και Ολάντ συμμετέχουν στην τελετή μνήμης.

Οικονομία: «Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, δεν είναι να το ζηλεύεις, διότι θα πρέπει να συζητήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για τη συμφωνία για την Ελλάδα στην οποία συναίνεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την οποία κληροδότησε στον διάδοχό του (ίσως ακόμα και στον εαυτό του)» αναφέρει η Suddeutsche Zeitung. Σκεπτικισμό απέναντι στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup εκφράζει το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Μετά τη συμφωνία για το χρέος «δημιουργείται τώρα ο καθαρός "διάδρομος" τον οποίον επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μία στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής.

Αθλητισμός:Για 11η φορά στην ιστορία της, η πολυνίκης της διοργάνωσης Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν νίκησε στα πέναλτι 5-3 την Ατλέτικο και κατέκτησε το Champions League μέσα στο «Τζουζέπε Μεάτσα» του Μιλάνου.

Η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν 1-1. Η Ρεάλ προηγήθηκε στο 15' με γκολ του αρχηγού της Σέρχιο Ράμος και η Ατλέτικο, που έχασε πέναλτι στο 47' με τον Γκριεζμάν, ισοφάρισε στο 79' με τον Καράσκο. Ο Μλάντεν Πέτριτς πήρε την μεγάλη απόφαση και την Κυριακή στον εντός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο, θα φορέσει για τελευταία φορά - ως επαγγελματίας - ποδοσφαιρικά παπούτσια. 

Ο Κροάτης επιθετικός ανακοίνωσε την απόφαση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς τους τιμωρημένους Μπεργκ, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Ταυλαρίδη και τους τραυματίες, Τελάντερ, Λαγό και Πράνιτς, θα υποδεχθεί ο Παναθηναϊκός τον Πανιώνιο την Κυριακή, στην αναμέτρηση (18:15) για την 5η αγωνιστική των play offs της Super League.




Δεν υπάρχουν σχόλια: