28 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και από εκεί θα ταξιδέψει στο Άγιο Όρος. Στην Ιερά Κοινότητα, η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας, θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες. Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα αρχίσει με δοξολογία στις Καρυές και εν συνεχεία ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι).

«Τα μνημόνια απέτυχαν» λέει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, αναλύοντας τα λάθη της Ευρώπης στο ελληνικό πρόγραμμα και εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Tα Μνημόνια δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ασκήσεις επί χάρτου, που στόχευαν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων (υψηλό χρέος, υψηλά ελλείμματα) και όχι στις αληθινές αιτίες των προβλημάτων» λέει.

Αναχώρησε τελικά μετά από τεχνικούς ελέγχους στη 01:45 τα ξημερώματα για Χίο και Λέσβο το πλοίο «Αριάδνη» το οποίο επέστρεψε στον Πειραιά το βράδυ της Παρασκευής εξαιτίας ζημιών που υπέστη από πρόσκρουση σε προβλήτα. Το πλοίο ελέγχθηκε από επιθεωρητές και διαπιστώθηκε ότι κατά την πρόσκρουση δεν προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, επέδειξε κατά την επίσκεψή του αργά το βράδυ της Παρασκευής ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την επιτυχή του επίσκεψη στην Ελλάδα επισήμανε κατά τη συνάντησή τους τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει στο Καβούρι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κόσμος:Έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου εργοστασίου κατασκευής οπλισμού της Βουλγαρίας Arsenal, στο κέντρο της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργαζόμενος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι βουλγαρικές αρχές έχουν διατάξει έρευνα για τις συνθήκες του θανατηφόρου συμβάντος.

To σκηνικό είναι πλέον αρκετά γνώριμο: σε συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ σημειώνονται επεισόδια. Αυτή τη φορά συνέβη στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, εκεί όπου η παρουσία των ισπανόφωνων είναι έντονη. Οι αστυνομικοί έκαναν 35 συλλήψεις.

Δικαστήριο της Αργεντινής καταδίκασε 15 απόστρατους αξιωματικούς που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο λεγόμενο «Σχέδιο Κόνδωρ», την κοινή επιχείρηση των δικτατοριών της Νοτίου Αμερικής (τις δεκαετίες του 1970 και 1980) για την εξόντωση αντιφρονούντων.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει μέρος σε ντιμπέιτ με τον διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς, μια τηλεοπτική εκπομπή που αναμενόταν με ενδιαφέρον από πολλούς.

Οι αεροπορικές επιδρομές του δυτικού συνασπισμού (του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ) και στηρίζουν τις ιρακινές δυνάμεις στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Φαλούτζα σκότωσαν 70 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ανάμεσα τους και τον διοικητή της οργάνωσης στην πόλη, δήλωσε ο συνταγματάρχης, εκπρόσωπος του συνασπισμού, Στιβ Γουόρεν.

Οικονομία:Ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, παρεμβάσεις στον ΦΠΑ για τις οικοδομές, σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με τη χρήση Ι.Χ., αλλαγές στο φόρο ακινήτων προαναγγέλλει ο Τρύφων Αλεξιάδης. Από τον Ιούλιο ο ΕΝΦΙΑ, πάλι σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Η προμήθεια αργού και προϊόντων πετρελαίου είναι το αντικείμενο του «μνημονίου βασικών όρων συναντίληψης» που υπέγραψαν την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης και ο CEO της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας ROSNEFT, Ίγκορ Ιβάνοβιτς Σετσίν, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

O αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία κατέγραψε πτώση 28% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών, τη στιγμή που οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα παραμένουν τεταμένες και η χώρα έχει συγκλονιστεί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Αθλητισμός:Ρεάλ και Ατλέτικο θα τεθούν αντιμέτωπες για πέμπτη φορά στην ιστορία σε ματς για εκτός συνόρων διοργανώσεις. Εκτός από τον πρόσφατο τελικό του 2014 υπάρχουν άλλες τρεις διεθνείς αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες της Μαδρίτης, όλες το μακρινό 1958/59.

Σίγουρα ο δρόμος της Ατλέτικο Μαδρίτης για να φτάσει στον τελικό του Champions League ήταν σαφώς δυσκολότερος. Η ομάδα του Σιμεόνε έθεσε νοκ άουτ από τη διοργάνωση όχι ένα αλλά δύο από τα μεγαλύτερα φαβορί της διοργάνωσης, τη Μπάγερν και τη Μπαρτσελόνα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: