18 Μαΐου, 2016

ΟΙ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ

 

Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να συμφωνήσει σε νέα ημερομηνία διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση.

Οι μεγάλες δυνάμεις επιχειρούσαν μία αναβίωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία, με τις συνομιλίες να «σκοντάφτουν» στους όρους μιας πολιτικής μετάβασης και σε παραβιάσεις της εκεχειρίας και στην παρεμπόδιση της προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας, που τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συνεδρίασε την Τρίτη στη Βιέννη. 

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Σταφάν ντε Μιστούρα είπε ότι αναμένεται ακόμα να υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση από τη συνάντηση. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ, θέλουμε να διατηρηθεί το momentum» σημείωσε σε δημοσιογράφους, μιλώντας μαζί με τον Τζον Κέρι και τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός σε ολόκληρη τη χώρα και να πιέσει για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές. Μεταξύ άλλων, θα γίνει και ρίψη βοήθειας από αέρος. 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε πως οι συριακές πόλεις που πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις θα λάβουν διεθνή διατροφική βοήθεια με αεροπορικές ρίψεις αν ο ΟΗΕ δεν εξασφαλίσει ανθρωπιστική πρόσβαση.

«Από την 1η Ιουνίου, αν ο ΟΗΕ δεν λάβει έγκριση για ανθρωπιστική πρόσβαση σε μία από αυτές τις περιοχές, η Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης στη Συρία θα ζητήσει από το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα ρίψη προμηθειών από αέρος σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν ανάγκη» σημείωσε ο Κέρι.
 
Ο ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν «υποστηρίζει» την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Δεν υποστηρίζουμε τον Άσαντ, υποστηρίζουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας […]. Επί του πεδίου, δεν βλέπουμε άλλες πραγματικές και αποτελεσματικές δυνάμεις εκτός από τον συριακό στρατό, παρά τις αδυναμίες του» πρόσθεσε.

Η Γαλλία σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να ξεκινήσουν ξανά οι ειρηνευτικές συνομιλίες τον Ιούνιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε ότι η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να πιέσει για επανέναρξη του διαλόγου στη Γενεύη στις αρχές Ιουνίου.

Ο οδικός χάρτης των διαπραγματευτών προβλέπει τη συγκρότηση την 1η Αυγούστου ενός συριακού οργάνου πολιτικής μετάβασης, όπως ορίζει απόφαση του ΟΗΕ, αλλά η προθεσμία αυτή μοιάζει όλο και πιο απατηλή σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές.

Οι συνομιλίες για τη Συρία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είχαν στόχο την αποκατάσταση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα και την είσοδο σε πολιορκούμενες περιοχές ώστε να ενθαρρυνθούν οι ομάδες της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία… Το θέμα είναι η βελτίωση των όρων για την εκεχειρία και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να επιτύχουμε η αντιπολίτευση να διαπραγματευτεί με το συριακό καθεστώς στη Γενεύη» δήλωνε ο Στάινμαγερ στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησης στην οποία μετέχουν υπουργοί από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Δεν υπάρχει βιώσιμο μέλλον για τη Συρία με τον Ασαντ» τόνισε. «Να γιατί πρέπει να συζητήσουμε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όρους για μια μεταβατική κυβέρνηση και για να μπουν τα πράγματα στο σωστό δρόμο». 

«Ο στόχος για τον Αύγουστο είναι να έχουμε καταρτίσει ένα πλαίσιο, ένα συμφωνημένο πλαίσιο, για μια πολιτική μετάβαση» είχε δηλώσει τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Βιέννη.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, πιο ανοικτός σε σχέση με το καθεστώς της Δαμασκού. «Το καθεστώς πολύ απλά απουσιάζει από τις συνομιλίες και το καθεστώς είναι πράγματι το κλειδί της κατάστασης» είπε ο αξιωματούχος.

Με την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική τους στήριξη στη Συρία, η Ρωσία και το Ιράν επιτρέπουν ντε φάκτο τη διατήρηση του καθεστώτος, ενώ του δίνουν τη δυνατότητα να μην εισέρχεται σε συνομιλίες, είπε με λύπη γαλλική διπλωματική πηγή.

Η τύχη του Άσαντ είναι η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών χωρών που αποτελούν την ομάδα των 17 χωρών και τριών διεθνών οργανισμών.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: