03 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Κορυφώνεται σήμερα, Τρίτη, η επιστροφή των εκδρομέων που εγκατέλειψαν το κλεινόν άστυ για τις διακοπές του Πάσχα. Σε ισχύ βρίσκονται έκτακτα μέτρα στους δύο βασικούς άξονες, την εθνική Αθηνών-Λαμίας και την εθνική Αθηνών-Κορίνθου.

Μηδενικές παραμένουν οι ροές προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα μέχρι και το πρωί της Τρίτης. Είναι η πέμπτη διαδοχή μέρα που στην Λέσβο δεν έγινε καμία αποβίβαση. Ωστόσο, εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots  τριών νησιών, ζουν σήμερα 7.044 άτομα.

Ενώπιον του εισαγγελέα την Τρίτη οι γονείς της μικρής Μαρίας-Ειρήνης, που βρέθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από περίπου 22 ώρες εξαφάνισής της από τον Σκαραμαγκά. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και προς το παρόν κρατούνται στο Τμήμα Ασφαλείας Χαϊδαρίου.

Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Δύο καταμαράν συγκρούστηκαν στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λευκάδας, με αποτέλεσμα να προσαράξουν. Στην περιοχή βρίσκονται δύο πλωτά του Λιμενικού για την μετεπιβίβαση των επιβαινόντων σε αλιευτικά σκάφη.

Κόσμος: Η Κομισιόν αναμένεται να πει το «ναι» στην ελεύθερη διακίνηση Τούρκων στη Ζώνη Σένγκεν, ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να τηρήσει τις συγκεκριμένες 72 δεσμεύσεις. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη και σε κάθε περίπτωση, το λόγο έχει και το Ευρωκοινοβούλιο.

Σχεδόν τρεις μέρες μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο Ναϊρόμπι, οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό ένα μωρό 12 μηνών. Σοβαρά αφυδατωμένη, η μικρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται. 

Δύο τούρκοι στρατιώτες και πέντε κούρδοι έχασαν τη ζωή τους στην νοτιοανατολική Τουρκία σε ένα ακόμα θερμό επεισόδιο, που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα βρίσκεται πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση με το ΡΚΚ. Στα ύψη και η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα.

Χρειάζονταν 200 χιλιάδες υπογραφές σε 30 μέρες και τελικά συγκεντρώθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια. Ο λόγος για τους πολίτες της Βενεζουέλας που υπέγραψαν, ώστε να γίνει δημοψήφισμα για την έξωση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Από τη μία το δύσκολο μέτωπο στην ασφάλεια, με τα νοτιοανατολικά να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, και από την άλλη το - άρρηκτα συνδεδεμένο - Κουρδικό έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία.

Οι αρχές ασφαλείας αναφέρουν πως απέτρεψαν 85 «σοβαρά περιστατικά» από την αρχή του χρόνου, μιλώντας και για επιθέσεις αυτοκτονίας, την ώρα που μέσα στην Εθνοσυνέλευση οι βουλευτές ήρθαν ξανά στα χέρια για την άρση ασυλίας μελών του φιλοκουρδικού HDP.

Οικονομία:Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τη διαπραγμάτευση με την δημοσίευση των εκτιμήσεων της Eurostat την Τρίτη, η οποία θα κορυφωθεί με το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Με συμφωνία να έχει επιτευχθεί σε αρκετά σημεία, αγκάθι παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει μηχανισμό αυτόματης διόρθρωσης. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλούν για «αργή πρόοδο», αμφισβητώντας το ενδεχόμενο συμφωνίας την επόμενη Δευτέρα.

Επικριτικός απέναντι στο ΔΝΤ αλλά και τις συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη εμφανίζεται για το ελληνικό ζήτημα ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα. «Βλέπουμε επανάληψη της περυσινής ταινίας με τους ίδιους ηθοποιούς, από τη μία το ΔΝΤ και από την άλλη καρχαρίες του είδους του Βόλγκανγκ Σόιμπλε» είπε ο Τζ.Πιτέλα.

Την πεποίθησή του ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Αθλητισμός:Στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε η Νάπολι επικρατώντας με 2-1 της Αταλάντα, στη νότια Ιταλία, στην αναμέτρηση με την οποία «έπεσε η αυλαία» της 36ης αγωνιστικής στο Campionato.

Έχοντας εξασφαλίσει ήδη από χθες χάρη στη νίκη της Λάτσιο επί της Ιντερ την έξοδο στο Champions League, η Ρόμα πέρασε νικηφόρα με 3-2 από τη Γένοβα. Oι φιλοξενούμενοι σκόραραν μόλις στο 6ο λεπτό με τον Σαλάχ, αλλά ο Ταχτσίδης ισοφάρισε σε 1-1 για τη Τζένοα στο 13ο λεπτό.

Είναι κάτι που άμα τολμούσες να το ξεστομίσεις τον Αύγουστο που μας πέρασε θα σε περνούσαν για τρελό. Όμως είναι πλέον πραγματικότητα, στις 2 Μαΐου με την ολοκλήρωση της 36ης αγωνιστικής της Premier League η Λέστερ κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα Αγγλίας αφήνοντας πίσω της ομάδες όπως η Τότεναμ, η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι. Φυσικά μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία.

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας 2015, Τσέλσι παρέδωσε τα... σκήπτρα στη νέα πρωταθλήτρια Λέστερ, κάνοντας την ανατροπή απέναντι στην Τότεναμ για το τελικό 2-2, στο Στάμφορντ Μπριτζ. Η Τότεναμ είχε προηγηθεί με 2-0 μετά τα γκολ των Χάρι Κέιν (35΄) και Χέουγκ Μιν (44΄), αλλά η Τσέλσι...είχε επιλέξει... διάδοχο. Στο 58΄ ο Κέιχιλ μείωσε σε 2-1, ενώ στο 83΄ ο Αζάρ έκανε... δώρο στη Λέστερ το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της


Δεν υπάρχουν σχόλια: