07 Μαΐου, 2016

ΠΩΣ Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΔΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ

 

Είναι επίσημο. Πρόκειται για την πλέον απολυταρχική Κυβέρνηση. Πρώτη φορά Αριστερά και… πρώτη φορά συμβαίνουν στην χώρα μας, τόσο ακραία γεγονότα, που είναι αδύνατο να μην σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές και άλλες ιδεολογίες. Οι επαναστάτες χωρίς αιτία, που πριν πάρουν την ηγεσία στα χέρια τους έταζαν κοινωνική δικαιοσύνη και μιλούσαν για αξιοπρέπεια, από την ώρα που έγιναν κυβέρνηση, έκαναν στροφή 180 μοιρών.

Αποφασίζουν και διατάσσουν υποταγμένοι ψυχή τε και σώματι στις εντολές των τοκογλύφων δανειστών που πριν μερικούς μήνες ξόρκιζαν. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο για το φορολογικό σήμερα Σάββατο 7 Μαΐου και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Κυριακή 8 Μαΐου δηλαδή μια ανάσα πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

 Ενώ η αρχική πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου ήταν το νομοσχέδιο, το οποίο την Πέμπτη και την Παρασκευή συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δεύτερα και την Τρίτη, η κυβέρνηση τώρα, το ψηφίζει το Σαββατοκύριακο. Ασφαλιστικό και φορολογικό, αποτελούν νομοσχέδια λαιμητόμο, ενώ κλέβουν στην κυριολεξία τον μόχθο και τις εισφορές των εργαζομένων.

Τσεκουρεύουν τις συντάξεις και δημιουργούν ασφυκτικά πλαίσια για τους νέους συνταξιούχους. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κόβει τις καταβαλλόμενες συντάξεις καθώς:

-Μειώνονται 20%-25% οι επικουρικές για όσους έχουν σύνταξη πάνω από 1.170 ευρώ (καθαρά) το μήνα.

-Κουρεύονται οι κύριες συντάξεις για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ (καθαρά).

-Μειώνονται αναδρομικά κατά 35% οι αποδοχές των δικαιούχων μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου.

-Μειώνεται το εφάπαξ

-Καταργείται σταδιακά ως τα τέλη του 2019 το ΕΚΑΣ.

Την ίδια ώρα όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα λαμβάνουν χαμηλότερα από τα σημερινά ποσά, ενώ χαμηλότερες μπορεί να είναι και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις μετά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το ποια είναι η σκοπιμότητά της. Ο βασικός λόγος είναι ότι προφανώς στο κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισαν ότι είναι καλύτερο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας με ψηφισμένα τα μέτρα από τα οποία θα προέλθει ένα μέρος του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.

Πηγές στην αντιπολίτευση δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης» των μέτρων του πακέτου των 5,4 δισ. Αφήνουν δηλαδή να εννοηθεί ότι γίνεται για να αιφνιδιαστούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, να ψηφίσουν τα μέτρα αυτά τα οποία όμως δεν θα είναι τα τελικά αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες. Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ. 

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%. «Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις αρχές τις ισονομίας και της δικαιοσύνης δεν κάνει περικοπές, αλλά προστατεύει τους συνταξιούχους και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση «δεν ήρθε μεταφρασμένη», αλλά αξιοποιήθηκαν επιστήμονες, όπως τα μέλη της Επιτροπής Σοφών, στα οποία περιλαμβάνονταν στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η οποία περιλαμβάνει το χρέος θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για όσους βουλευτές έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να εκφράσουν την διαφωνία τους στα επερχόμενα μέτρα, να εκδηλωθούν δημόσια και να αναλάβουν το βάρος να ρίξουν την κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της θητείας της. 

Σε αυτό το τοπίο έχει ξεκινήσει ένα…ανεπίσημο μασάζ στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον εντοπισμό και την αποτροπή ενδεχόμενων απρόσμενων αντιδράσεων. Ήδη οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο γραμματέας της ΚΟ κ. Ζαχαριάδης έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών με του βουλευτές το κόμματος, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. 

Βασικό επιχείρημα των στελεχών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Κουμουνδούρου είναι ο στόχος για την διευθέτηση το χρέους, παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις των δανειστών δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί όσον αφορά την διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν τελικά να εντάξουν το συγκεκριμένο θέμα στην συμφωνία.

Αν και δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας, τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο τα οποία δίνουν… υποσχετική για την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος, αποτελούν το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου για την ψήφιση του μοντέλου που θα αφορά την θεσμοθέτηση των αυτόματων σταθεροποιητών. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο για το χρέος. Το μόνο σίγουρο είναι τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ που έρχονται!!!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: