11 Μαΐου, 2016

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ Β' ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α, δήλωσε ο  αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν, σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου παρουσιάζουν ότι προετοιμάζει η Ε.Ε.,  λόγω της πιθανότητας κατάρρευσης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.
«Διαπραγματευτήκαμε με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση και έχουμε το λόγο της τουρκικής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Α. Βιντερστάιν, συμπληρώνοντας ότι οι τακτικές επαφές με τις τουρκικές αρχές συνεχίζονται.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θα συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναβλήθηκε.

«Η απόφαση ήταν κοινή», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι νέα ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politico, το οποίο επικαλείται  υψηλόβαθμους αξιωματούχους, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. προβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε τεράστιο στρατόπεδο  προσφύγων, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν μέχρι τώρα να αποφύγουν.

Ειδικότερα, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προσχέδιο - στο οποίο πρωτοαναφέρθηκε η γερμανική Bild τη Δευτέρα - αναφέρει ότι τα ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες αλλά και ως ημιμόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: