21 Μαΐου, 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

Εγκληματικές οργανώσεις ωφελούνται από την προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη για να σπρώξουν περισσότερους ανθρώπους στην πορνεία και άλλους τύπους δουλείας, σύμφωνα με μια αναφορά της ΕΕ σχετικά με την εμπορία λευκής σαρκός.

Τα παιδιά έχουν γίνει ένας αγαπημένος στόχος για τους διακινητές, υπογραμμίζει η αναφορά, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τη μοίρα των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν εξαφανιστεί από την κοινή θέα από τότε που έφτασαν στην Ευρώπη. Σχεδόν 96.000 ασυνόδευτα παιδιά αναζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη μέσα στο 2015, δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού παιδιών-προσφύγων.

Όμως τουλάχιστον 10.000 εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ των υπηρεσιών από τότε που έφτασαν στην Ευρώπη, αναφέρει η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ. Γερμανικές αρχές, μάλιστα, επεσήμαναν φέτος ότι 4.700 παιδιά είχαν χαθεί, ενώ στη Σουηδία αναφέρονται εξαφανίσεις στην αστυνομία μέχρι και 10 παιδιών την εβδομάδα. Η αναφορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, δεν επιχειρεί να υπολογίσει πόσοι έχουν πέσει θύματα εγκληματικών οργανώσεων, αλλά προειδοποιεί ότι το φαινόμενο της παιδικής διακίνησης «έχει μεγιστοποιηθεί λόγω της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης».

Τα παιδιά βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, καθώς μπορεί να θυματοποιηθούν διπλά, αναφέρει, γιατί αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αν ανακαλυφθούν από τις αρχές.  “Οργανωμένες εγκληματικές ομάδες προτιμούν να διακινήσουν παιδιά, καθώς είναι ευκολότερο να στρατολογηθούν και να αντικατασταθούν και έχουν χαμηλό κόστος επιβίωσης” αναφέρει ένα έγγραφο της ΕΕ στο οποίο απέκτησε πρόσβαση ο Guardian. Τα διακινούμενα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 10 χρονών αγοράζονται και πωλούνται έναντι ποσών που κινούνται από 4.000 έως 8.000 ευρώ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και ποσά 40.000 ευρώ.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές ταυτοποίησαν 15.846 θύματα ανθρώπινης διακίνησης μέσα στο 2013 και το 2014, συμπεριλαμβανομένων και 2.375 παιδιών, αλλά πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος. Τα 2/3 των θυμάτων προωθήθηκαν στην πορνεία, το 1/5 σε καταναγκαστικά έργα όπως αγροτικές εργασίες, μία μορφή δουλείας που επηρεάσε δυσανάλογα περισσότερο τους άνδρες. Για τα υπόλοιπα θύματα ο κατάλογος των μορφών εκμετάλλευσης είναι εξίσου απεχθής (από οικιακές υπηρεσίες μέχρι επαιτία).

Επίσης, η προαναφερθείσα αναφορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την «ανησυχητικά ραγδαία αύξηση» στους αριθμούς Νιγηριανών γυναικών και κοριτσιών που φτάνουν στην Ιταλία από τη Λιβύη, με τις Ιταλικές αρχές να δηλώνουν αύξηση των Νιγηριανών θυμάτων trafficking κατά 300%. Οι διακινητές εκμεταλλεύονται τις νόμιμες προσφυγικές οδούς, πείθοντας πολίτες χωρών εκτός της ΕΕ να ζητήσουν άσυλο ή άδεια παραμονής.

Περισσότερο από τα 2/3 των ταυτοποιημένων θυμάτων ήταν ευρωπαϊκής εθνικότητας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να προέρχονται από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Άλλες δημοφιλείς χώρες ήταν επίσης η Νιγηρία, η Κίνα και η Αλβανία. Η Catherine Bearder, ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, λέει ότι οι στατιστικές γι αυτήν την επονείδιστη τακτική είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα θύματα έρχονται στο φως μόνο όταν συλλαμβάνονται ή δραπετεύουν.

«Πάρα πολύ λίγοι σώζονται από τις αρχές και για μένα αυτό είναι σοκαριστικό». Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, που προώθησαν ένα ψήφισμα κατά του trafficking τον προηγούμενο μήνα, επεσήμαναν ότι οι αρχές πρέπει να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω ώστε να διασώσουν τα θύματα και να τα βοηθήσουν να επανακάμψουν. Μάλιστα, ένας ευρωπαικός νόμος απαιτεί οι χώρες της ΕΕ να παρέχουν στα θύματα διακίνησης τουλάχιστον 30 μέρες για επανάκαμψη, μαζί με στέγη, ιατρική περίθαλψη και νομικές συμβουλές.

Στη Μ.Βρετανία αυτή η περίοδος διαρκεί 45 μέρες. Παρ΄ όλα αυτά, η Βearder θα ήθελε αυτή η περίοδος να παραταθεί. Όπως αναφέρει, «έχουμε βελτιωθεί πολύ στο να διαχειριζόμαστε άτομα που έχουν βιαστεί για πολλές νύχτες στη σειρά. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να τα υποστηρίξουμε περισσότερο, ώστε να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.» Ταυτόχρονα, παρότρυνε τις κυβερνήσεις να συμβιβαστούν επιτέλους με την προσφυγική κρίση. «Όταν οι πρόσφυγες που ξεβράζονται στις ευρωπαϊκές ακτές δεν περιθάλπτονται σωστά, γίνονται στην πραγματικότητα τα ιδανικά, τα τέλεια θύματα για τους διακινητές».

Η Yvette Cooper, πρόεδρος της ομάδας δράσης για τους πρόσφυγες του κόμματος των Εργατικών, υπογράμμισε ότι η ΕΕ έπαιξε κεντρικό ρόλο στον αγώνα κατά του trafficking. «Το ότι βρίσκονται τα θύματα σε έδαφος της ΕΕ δίνει στην αστυνομία μας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα μέσα ώστε να φέρει τα κυκλώματα διακίνησης στο φως και ενώπιον της δικαιοσύνης, συνεργαζόμενη άριστα με την Europol».

Τον προηγούμενο χρόνο 250 ύποπτοι διακίνησης συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις συντονισμένες από την Europol, την υπηρεσία Ευρωπαϊκής αστυνομίας. Η Cooper τονίζει, τέλος, ότι το να εγκαταλείψουν τα θύματα διακίνησης την Ευρώπη θα είναι θείο δώρο για τους εγκληματίες καθώς η εξάρθρωση των κυκλωμάτων αυτών θα καταστεί αδύνατη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: