18 Μαΐου, 2016

«ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

Μεγάλες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος.Τη «χρυσή τομή» που κατ αρχήν θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα επιτρέπει να αποφευχθεί μια ακόμα εμπλοκή στο Ελληνικό ζήτημα αναζητούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η λύση για το χρέος παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και ομάδας των Ευρωπαίων δανειστών παραμένουν τεράστιες. Μόνο κοινό σημείο το γεγονός ότι όλες οι πλευρές των δανειστών έχουν καταλάβει (ή τουλάχιστον έτσι δηλώνουν) ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της Ελληνικής κρίσης εν μέσω ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού σε πολλά μέτωπα.

Για αυτό και εντός της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ομάδες οι οποίες είτε επιδιώκουν να βρεθεί η λύση που θα διατηρεί το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, είτε από την άλλη πλευρά να «πετάξουν την μπάλα μπροστά κερδίζοντας πολιτικό χρόνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη ομάδα συσπειρώνονται οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες βρέθηκαν απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο προηγούμενο Eurogroup, με στόχο να αποκρούσουν τις πιέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να μην υπάρξει απόφαση για το χρέος.

Αυτή η ομάδα επεξεργάζεται λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και από το ΔΝΤ, χωρίς βέβαια να φτάνουν τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» του Ταμείου.

Σε αυτό το κλίμα εξετάζονται λύσεις που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αναπροσαρμόζοντας παράλληλα προς τα κάτω του στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου το βγαίνει το πρόγραμμα και το Ταμείο να μπορέσει καταστατικά να παραμείνει στην Ελλάδα.

Όπως εκτιμάται από παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση μια τέτοια λύση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ προκειμένου να δείξει ανοχή στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να πάρει τις τελικές του αποφάσεις το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται για ακόμα μια φορά ο κ. Σόιμπλε. Ο ίδιος επιθυμεί διακαώς την παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, έχοντας ενεργό ρόλο τόσο στον έλεγχο όσο και στη χρηματοδότηση. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι οποιαδήποτε λύση για το χρέος δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί πριν από τις Γερμανικές εκλογές του 2017.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των τριών στρατοπέδων που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικών των δανειστών απομακρύνει το ενδεχόμενο να υπάρξει τελική λύση για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Ιουλίου.

Το θετικό σενάριο είναι να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης που θα ορίζονται τα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση του χρέους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο οποίος δεν θα ξεπερνά το τέλος του 2016.

Το αρνητικό σενάριο θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν ακόμα μια φορά σε μια απλή δέσμευση έναντι της Ελλάδας ότι το Ελληνικό χρέος θα διευθετηθεί εν ευθέτω χρόνω, παραπέμποντας ακόμα μια φορά τη λύση στις καλένδες και δημιουργώντας πρόβλημα στο ΔΝΤ προκειμένου να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: