17 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, δέχθηκε λίγο μετά της 10 το πρωί της Τρίτης η αστυνομία. Το τηλεφώνημα έγινε από γυναίκα, η οποία μάλιστα προχώρησε και σε ανάληψη ευθύνης, λέγοντας ότι πρόκειται για ενέργεια της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Στο σημείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί, ενώ εκκενώθηκαν τα κτήρια 8, 9 και 13. Η ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο ήταν το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των ημερήσιων επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) που εξετάζονται με το νέο σύστημα.

Η αποξένωση από τη φύση το θέμα που «έπεσε» στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος.   Το ρήγμα στις σχέσεις του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιβεβαίωσαν τα όσα ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για «αρχηγισμούς τύπου 'είμαστε το παλιό μεγάλο κόμμα και ελάτε μαζί μας'» που «σε κάθε εκδοχή δεν μας αφορούν».

Παράλληλα, επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται «μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών». Επαναπροωθήσεις «μαμούθ» από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας ισχυρίζεται πως τους τελευταίους μήνες έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα συνολικά 11.803 πρόσφυγες που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορά της.

Συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας, βάσει εντάλματος του ανακριτή Διαφθοράς, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του. Το μεσημέρι της Τρίτης οδηγούνται στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών.

Κόσμος: Ενισχυμένη θεωρούν τα γραφεία στοιχηματισμού στη Βρετανία την πιθανότητα παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας πλέον 73% πιθανότητα στο «μένουμε». Καθώς η κάλπη για το Brexit πλησιάζει, οι εκστρατείες των δύο στρατοπέδων έχουν ήδη βγει στους δρόμους με τους πολιτικούς πρώτης γραμμής να οργώνουν τη χώρα.

Οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί εναντίον της ISIS έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα κυρίως στο Ιράκ σύμφωνα με το Πεντάγωνο, κατά το οποίο η οργάνωση έχει υποχωρήσει από σχεδόν τα μισά εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της στη χώρα. Στη Συρία, εκτιμάται ότι έχει χάσει μεταξύ 16% και 20% των περιοχών που ήλεγχε.

Στο ευρύτερο κάδρο εντάσσεται και η απόφαση για ενίσχυση της Λιβύης με εξοπλισμό ώστε να αντιμετωπιστεί ο εκεί «βραχίονας» των τζιχαντιστών. Η ενημερωτική ιστοσελίδα Intercept ανακοίνωσε πως ξεκινά τη δημοσίευση μεγάλων τμημάτων του φακέλου Σνόουντεν και, παράλληλα, το άνοιγμά του σε ξένα ΜΜΕ για έρευνα. Συνιδρυτής του Intercept είναι ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, που είχε εξαρχής συνδράμει τον Σνόουντεν στην αποκάλυψη των εγγράφων της NSA.

Οι πρόεδροι της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίεφ, συμφώνησαν να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ και να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και χρόνια, για τη διευθέτηση της εδαφικής διένεξης. Στην συνάντηση στη Βιέννη, υπό τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας, συμφωνήθηκαν συνομιλίες από τον Ιούνιο για συνολική λύση.

Η Ευρώπη πρέπει να «ενσωματώσει» τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισρέουν στα εδάφη της, χωρίς ωστόσο να «ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της με παράλογο τρόπο» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα La Croix και η οποία δημοσιεύεται την Τρίτη.

Οικονομία: Ως «δευτερεύουσας σημασίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν τη συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως «το πιεστικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα» είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της Bundesbank κάλεσε επίσης την Κομισιόν σε αυστηρότερη στάση απέναντι σε χώρες που αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφερόμενος εμμέσως σε Ισπανία και Πορτογαλία. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη για την κρατική επιδότηση μέρους της δόσης του στεγαστικού δανείου νοικοκυριών που έχουν δικαιωθεί δικαστικά για ρύθμιση των χρεών τους.

Ελαφρύνσεις στα τέλη ταξινόμησης φτηνών και μη ρυπογόνων αυτοκινήτων έως και 400 500 ευρώ, με παράλληλο όμως διπλασιασμό των τελών ταξινόμησης για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ΙΧ με λιανική τιμή πάνω από 25.000-30.000 ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους.

Αθλητισμός: Την προεπιλογή της εθνικής Ιταλίας για το Euro 2016, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αντόνιο Κόντε, οποίος γνωστοποίησε την 28μελή αποστολή, από την οποία θα κόψει τους πέντε και έχει όλα τα αστέρια στη διάθεσή του, αλλά και με αρκετές εκπλήξεις.

Ο πολυαναμενόμενος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη, στο άδειο βέβαια ΟΑΚΑ, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ (20:30, ΟΤΕSport1). Ένας τελικός που για να οριστεί χρειάστηκε να περάσει από... σαράντα κύματα, ωστόσο η ώρα του έφτασε και πλέον το βλέμμα στρέφεται στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και όχι σε όσα προηγήθηκαν. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός επιθυμεί φυσικά το νταμπλ, ενώ η ΑΕΚ «διψάει» για τίτλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: