27 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στόχος ληστών έγιναν στις 9 το πρωί της Παρασκευής οι υπάλληλοι χρηματαποστολής που θα ανεφοδίαζε το ΑΤΜ του Νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπου Τύπου για το προσφυγικό Γιώργου Κυρίτση:

«Γι' αυτό ακριβώς ψηφίστηκε [η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ] τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ακραία διχαστική δήλωση και στρατηγική φθόνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αντεπίθεση περνάει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και παρουσιάζει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, με τη μείωση της ανεργίας να βρίσκεται στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι επενδύσεις στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και επενδύσεις με δουλειές.

Χαμηλά προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση την εσωτερική συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.  Έτσι παρά τη νέα παρέμβαση - εν είδει ένστασης - επί του θέματος από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το Μαξίμου απέφυγε να δώσει διάσταση στο πρόβλημα και περιορίστηκε μέσω του οικονομικού επιτελείου να σχολιάσει πως μια αριστερή κυβέρνηση ενδιαφέρεται εξίσου για τους κατοίκους και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στο γεμάτο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», στην οδό Πειραιώς, παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Game Over  Η αλήθεια για την κρίση», το οποίο ήδη βρίσκεται σε δεύτερη έκδοση. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Στουρνάρας, καθώς και ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.

Κόσμος:Ο γάλλος πρόεδρος κανονικά σκόπευε αυτούς τους μήνες να βολιδοσκοπήσει, με το σύνθημα «τα πράγματα πάνε καλύτερα», αν υπάρχει περιθώριο να δοκιμάσει ξανά υποψηφιότητα με τους Σοσιαλιστές στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Τα πράγματα όμως, τουλάχιστον για τον ίδιο, μόνο καλύτερα δεν πηγαίνουν:

Η χώρα, ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βράζει επειδή η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει απέναντί τα συνδικάτα και η αποδυνάμωση του Ολάντ εντείνεται σε σημείο αδιεξόδου. Παρά τις προσπάθειες των γαλλικών Αρχών για άδειασμα της «ζούγκλας» του Καλαί, που έχουν ρίξει τον αριθμό των σκηνών, πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν στον καταυλισμό. Ούτε η σποραδική ανάφλεξη εντάσεων δεν έχει περάσει στο παρελθόν: Ομάδες Αφγανών και Σουδανών συνεπλάκησαν υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, με την ένταση να φτάνει και σε πυρπόληση αρκετών σκηνών και να καταλήγει στον τραυματισμό πάνω από 20 ατόμων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου της G7 στην Ιαπωνία, ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που επισκέπτεται τη Χιροσίμα. Αν και αποκλείεται ο αμερικανός πρόεδρος να προσφέρει «αμερικανική συγγνώμη» για την πρώτη ατομική βόμβα στην Ιστορία, η επίσκεψη θεωρείται κίνηση επιβεβαίωσης της ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία αλλά και της επιδίωξης για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα - έστω κι αν η στάση της Ουάσινγκτον (και των υπόλοιπων πυρηνικών δυνάμεων) βρίσκεται ακόμη μακριά.

Ηχηρό μήνυμα εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εξέμπεμψαν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου από τη Σύνοδο στην Ιαπωνία, προειδοποιώντας ότι Brexit θα ήταν «σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη». Υπογραμμίζοντας επίσης πως η τραμοκρατία, ο εξτρεμισμός και το προσφυγικό είναι παγκόσμιες απειλές, σημείωσαν επίσης την ετοιμότητά του να προχωρήσουν σε «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε στα ανοιχτά των νησιών Τόνγκα, στον Νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό δεν έχει εκδώσει προειδοποίηση για κίνδυνο τσουνάμι.

Οικονομία:Στην παραδοχή ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε τα μέτρα να είναι «προοδευτικά και ταξικά».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, σημειώσε ότι συμφωνεί με τους δανειστές. Από «ακτινογραφία» ετοιμάζονται να περάσουν οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών μετρητά - καταθέσεις, τραπεζικές θυρίδες, ακίνητα, αυτοκίνητα, τιμαλφή, επενδύσεις, έργα τέχνης, καθώς σχεδιάζεται η νέα «δήλωση πλούτου» που αποτελεί προάγγελο του περιουσιολογίου.

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή πορεία ωστόσο υπάρχουν ακόμα δυσκολίες. Επιπλέον αντιμετωπίζει θετικά την ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Αθλητισμός:Ο Ελντερ Μπαρμπόσα επέστρεψε στην ενδεκάδα μετά από τιμωρία τριών αγωνιστικών και οδήγησε την ΑΕΚ στη νίκη 3-1 επί του Παναθηναϊκού, στην 4η αγωνιστική των play off. Ο Πορτογάλος πέτυχε δύο γκολ (40΄,69΄), ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Γιόχανσον στο 5΄. Το γκολ του Παναθηναϊκού σημείωσε ο Λέτο στο 54΄.

Η ΑΕΚ ξαναμπήκε στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, μετά από μία επιβλητική νίκη - απάντηση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ - ΠΑΟ 3-1), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Οι «πράσινοι» τελείωσαν το ματς με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Βιγιαφάνιες στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. 

Νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ πήρε άλλη μια εύκολη νίκη (ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 2-0) επί του... μισού Πανιωνίου που δεν κατάφερε να αποσπάσει κάτι θετικό στο άδειο-λόγω τιμωρίας- γήπεδο της Τούμπας και έτσι ο Δικέφαλος του βορρά φιγουράρει μόνος πρώτος στη βαθμολογία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: