05 Μαΐου, 2016

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

 

Χείρα βοηθείας δείχνει να προτείνει η Τουρκία προς το Ισραήλ, σε μια διπλωματική κίνηση που είχε σχεδιαστεί προ μηνών, καθώς φαίνεται να προχωρά η Άγκυρα σε άρση του Βέτο για συμμετοχή του Τέλ Αβίβ στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία μετά από 5 χρόνια βέτο και άρνηση προς την κυβέρνηση Νετανάχιου μέσα σε συμμετοχές στο ΝΑΤΟ, και μετά από πιέσεις μελών χωρών, υποχωρεί με σκοπιμότητα και δίνει δικαίωμα πρόσκλησης στο Ισραήλ για παρουσία σε Βρυξέλες.

"Το Ισραήλ θα αποδεχθεί την πρόσκληση και να ανοίξει ένα γραφείο, στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. "Οι χώρες του κόσμου θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, λόγω του αποφασιστικού αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, την τεχνογνωσία μας καθώς και το μεγάλο δίκτυο πληροφοριών που διαθέτουμε κατά του φαινομένου."

Είναι σημαντικό εδώ να ειπωθεί πώς το Ισραήλ εδώ και αρκετό καιρό έψαχνε τρόπο να συμμετέχει πιο ενεργά στο ΝΑΤΟ και μια τέτοια κίνηση ίσως να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Τουρκική Κυβέρνηση. Αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση του Νταβούτογλου καθώς αυτό εντασσόταν στην πολιτική στρατηγική των "μηδενικών προβλημάτων".

Το Ισραήλ δεν θα γίνει επίσημο μέλος, αλλά θα αποκτήσει μόνιμη αποστολή σε Βρυξέλες ενώ θα έχει πολύ ενεργότερη συμμετοχή σε δράσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας. Εδώ φυσικά χωράει το ερώτημα γιατί καμία κυβέρνηση της Ελλάδος δεν ενεργοποίηθηκε στο ζήτημα με έντονο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργήσει και έδαφος "διπλωματικών/πολιτικών σχέσεων σύσφιξης" με το Ισραήλ, διά των στρατιωτικών πεδίων. Αναπάντητο θα μείνει προφανώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: