11 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Έως και πέντε μήνες μπορεί να περιμένουν οι πάσχοντες από καρκίνο για την έναρξη ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με νεότερη καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Μάλιστα, επικαλείται την περίπτωση 55χρονου ασθενή που περιμένει από τον περασμένο Ιανουάριο για να ξεκινήσει η θεραπεία του.

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ξέμεινε από χρήματα και ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει ό,τι τού δώσουν, το ίδιο θα συμβεί και την άλλη εβδομάδα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε, ακόμη: «Οι δεξιοί ήθελαν κόφτη, οι αριστεροί έφεραν δρεπάνι για να κόψει ό,τι εξέχει».

«Ο δημοσιονομικός "κόφτης" είναι ένας μηχανισμός που δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί» επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup. «Κάναμε μια προσπάθεια να μην υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στους "πιο κάτω"» είπε. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι ζητούμενο «δεν είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις στρατοπέδων».

Επικίνδυνη κλίση παρουσιάστηκε στη μία προβλήτα για την πρόσδεση πλοίων της ακτοπλοΐας στη Σαντορίνη, παραμονές της θερινής περιόδου, σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως. Ο δήμος του νησιού προχώρησε σε αποκλεισμό της προβλήτας μήκους 62 μέτρων που βρίσκεται μπροστά από τον ανοιχτό επιβατικό σταθμό στο λιμάνι, όπου εξυπηρετούνται πλοία της ακτοπλοΐας.

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών.

Κόσμος: Με καθυστέρηση στην κύρωση της απελευθέρωσης της βίζα για τους κατόχους τουρκικού διαβατηρίου απειλεί ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, διαμηνύοντας στην Άγκυρα πως οι Βρυξέλλες θα πουν το τελικό «ναι» μόνο αφού τηρούνται οι όροι. Η Τουρκία «σαφώς δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις» τονίζει ο Σουλτς, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο αυτό μπορεί να έχει γίνει μέχρι τον Ιούλιο.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει τελικά με διάταγμα τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στα εργασιακά ενέτεινε τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, με δακρυγόνα στο Παρίσι και ένταση στη Νάντη. Η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης μέσω του διατάγματος έμοιαζε για τον Ολάντ και τον Βαλς η μόνη λύση καθώς είχαν απέναντί τους μία διχασμένη κοινοβουλευτική ομάδα -η οποία πάντως δεν φαίνεται ότι θα απειλήσει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης που πυροδότησε η διαδικασία.

Ένας 28χρονος στη Μασαχουσέτη μαχαίρωσε θανάσιμα δύο άτομα και τραυμάτισε αρκετούς άλλους σε μυστηριώδη «διπλή» επίθεση -πρώτα σε σπίτι δύο ηλικιωμένων, και στη συνέχεια σε εμπορικό κέντρο. Ο δράστης έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικού που βρισκόταν τυχαία στο σημείο και οι αρχές διερευνούν ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρό του, έχοντας πάντως αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' «πιάστηκε» να χαρακτηρίζει, ενώ την κατέγραφε η κάμερα, «πολύ αγενείς» κινέζους αξιωματούχους της συνοδείας του κινέζου προέδρου κατά την περυσινή επίσκεψή του στο Λονδίνου. Ο αξιολογικός χαρακτηρισμός είναι μάλλον ασυνήθιστος για την βασίλισσα, που γενικά αποφεύγει κάθε είδους σχόλιο που θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο της πολιτικής -αν και η ίδια δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερους ενδοιασμούς κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνομιλίας.

Σεισμός 5,5 βαθμών με αρκετά μικρό εστιακό βάθος (λιγότερο από 10 χλμ.) χτύπησε περιοχή του Θιβέτ, με τις αρχές να φοβούνται πως θα υπάρξουν θύματα. Στην περιοχή βρίσκονται απομακρυσμένες κοινότητες και το εργό των συνεργείων είναι δύσκολο καθώς από τον σεισμό έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις που εμποδίζουν την προσέγγιση.

Οικονομία:Ήπια υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη. Οι επενδυτές κατοχυρώνουν μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών που σημειώθηκαν στις πέντε προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 7,82%.

Ελλειμματικό θα είναι και όλα τα επόμενα χρόνια το Ασφαλιστικό και οι συντάξεις θα εξακολουθήσουν να είναι στον αέρα, παρά τις σκληρές περικοπές των 2,3 δισ. ευρώ έως το 2019 που ψήφισε η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα επιβαρυντικές στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι η δραματική μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων και η μεγάλη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Παρατείνονται για ακόμη έναν μήνα, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων. Πρόκειται για την τέταρτη παράταση που δίνεται, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις όποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αθλητισμός: Την Τρίτη στις 17 του μηνός, με ώρα έναρξης στις 20:30, θα διεξαχθεί ο (πολύπαθος) τελικός του κυπέλλου Ελλάδας, όπως είναι η νέα πρόταση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αυτή είναι η νέα πρόταση της ΕΠΟ και αναμένεται η αντίδραση της πολιτείας, καθώς η ομοσπονδία επιμένει να διεξαχθεί με τους ίδιους όρους, συνεχίζοντας την κόντρα με τον Σταύρο Κοντονή.

Με το ντέρμπι «δικεφάλων» στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, ανοίγει η «αυλαία» των πλέι οφ για το πρωτάθλημα της Super League. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην Τούμπα, στη πρεμιέρα του «μίνι» πρωταθλήματος, που συμπληρώνεται από τον αγώνα Πανιώνιος-Παναθηναϊκός.

Η Λέστερ έφθασε στην κορυφή του «Ολύμπου», κατέκτησε τον τίτλο στην Αγγλία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, και οι οπαδοί της ακόμη πανηγυρίζουν. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είναι ο «αρχιτέκτονας» της φετινής ομάδας-έκπληξη στην Αγγλία και αυτός που την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου. Ο Ιταλός τεχνικός, λοιπόν, είχε δηλώσει πως θέλει ν' ανανεώσει το συμβόλαιο του για πολλά ακόμη χρόνια και η διοίκηση της αγγλικής ομάδας σπεύδει να ικανοποιήσει την επιθυμία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: