06 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ κηρύσσεται 48ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της Παρασκευής έως τις 6 το πρωί της Κυριακής σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, σε αντίδραση στον ασφαλιστικό νόμο που θα αρχίσει να συζητείται από το Σάββατο στη Βουλή.

Λίγο προτού ψηφιστεί στη Βουλή το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, συγκαλείται την Παρασκευή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα. Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, ενώ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης. Σε θέσεις μάχης τα Συνδικάτα, προκήρυξαν 48ωρη απεργία.

Σε 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί παράλληλα προς ψήφιση στη Βουλή. Κινητοποίηση και από το ΠΑΜΕ. Στην 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου.

Κόσμος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αβέβαιη για το πώς η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου θα επηρεάσει την συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι αεροπορική επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες άτομα.

Τη δημοπράτηση του μεγαλύτερου ακατέργαστου διαμαντιού που υπάρχει στις ημέρες μας ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's. Το Lesedi la Rona, όπως ονομάζεται, των 1.109 καρατίων, θα διατεθεί σε μία αυτόνομη δημοπρασία στο Λονδίνο στις 29 Ιουνίου. Οι προτάσεις τις Κομισιόν για το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια προτού το Σώμα ψηφίσει. O Γάλλος σκιτσογράφος Σινέ, πρώην συνεργάτης της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, απ' όπου είχε απολυθεί καθώς κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών την Πέμπτη σε νοσοκομείο του Παρισιού έπειτα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσε η εφημερίδα που είχε ιδρύσει, η Siné Mensuel, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οικονομία: Η ΓΣΕΕ προκηρύσσει 24ωρη Απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου, κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, εντάσσοντας στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η απεργία αυτή είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Υπογράφηκε και προωθείται άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικών οχημάτων ή μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Την οργή της Αντιπολίτευση προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο με το Ασφαλιστικό και το φορολογικό το Σαββατοκύριακο. «Γελιούνται στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι θα αποφύγουν την κατακραυγή του κόσμου», τονίζει το ΠΑΣΟΚ. «Ενέργεια απροκάλυπτου αυταρχισμού, εχθρότητας απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ολόπλευρης στήριξης στη μεγαλοεργοδοσία» καταγγέλλει το ΚΚΕ.

Αθλητισμός: Η Λίβερπουλ και η Σεβίλη θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Europa League στον τελικό που θα γίνει στις 18 Μαϊου στη Βασιλεία. Οι «κόκκινοι» επικράτησαν 3-0 της Βιγιαρεάλ στο «Ανφιλντ» ανατρέποντας το εις βάρος τους 1-0 του πρώτου ημιτελικού και επιστρέφουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετα το 2007 (Champions League - ήττα από τη Μίλαν στην Αθήνα).

Απέναντί τους, η κορυφαία ομάδα του θεσμού, η Σεβίλη που δυσκολεύτηκε αλλά ξεπέρασε το εμπόδιο της Σαχτάρ Ντόνετσκ με 3-1 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» (2-2 ο πρώτος αγώνας). Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ενώ πλησιάζει η (προκαθορισμένη) ημέρα διεξαγωγής του τελικού κυπέλλου. Την ανακοίνωση των «ερυθρολεύκων» ακολούθησε... μπαράζ επίσημων τοποθετήσεων.

Ανακοίνωση κατά του υφυπουργού κ.Σταύρου Κοντονή εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, καυτηριάζοντας την στάση του και τις «ωμές παρεμβάσεις του» όπως αναφέρεται. Επίσης τονίζει ότι «δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με την παράνομη διοίκηση της ΑΕΚ και τον κρυπτόμενο και «αόρατο» ιδιοκτήτη της και να ακολουθεί τις διαρροές και τις επίσημες ανακοινώσεις της». Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι «αν θέλετε να μη γίνει ο τελικός κύριε Κοντονή, να έχετε το θάρρος να τον ματαιώσετε και να πάρετε την ευθύνη».







Δεν υπάρχουν σχόλια: