05 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινά η διαδικασία προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες και η προθεσμία υποβολής των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους θα διαρκέσει 45 ημέρες, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Μήνυση κατά αγνώστων για το αδίκημα της αρπαγής κατέθεσε η οικογένεια της μικρής Μαρίας-Ειρήνης, που εξαφανίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες από την περιοχή του Σκαραμαγκά, την Κυριακή του Πάσχα, όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος των γονιών του κοριτσιού.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα. Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συνεχιστεί σήμερα, Πέμπτη (ώρα 11:00), ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να ψηφιστεί την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να «ξηλώσει» σχεδόν στο σύνολό της την Επιτροπή Εξετάσεων, δέκα ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές. Σκληρή απάντηση σε όσους επέκριναν τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη δήλωσή του ότι «το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο» έδωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Προεδρίας Κώστας Μελισσόπουλος.

Κόσμος: Δεν θα παρέχουν πολιτική στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ οι δύο πρώην πρόεδροι της οικογένειας Μπους. Μετά τον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε στην Ιντιάνα και οδήγησε στην έξοδο από την προεκλογική εκστρατεία του Τεντ Κρουζ και του Τζον Κέισιτς, άφησε ανοιχτό το πολιτικό πεδίο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στον Ντόναλντ Τραμπ.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πτήση της Etihad Airways έπεσε «σε μη αναμενόμενες και μεγάλης έκτασης αναταράξεις» ενώ πετούσε με κατεύθυνση προς την Ινδονησία. Στις κάλπες συρρέουν σήμερα, Πέμπτη, εκατομμύρια Βρετανοί για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε πολλές πόλεις, με μεγαλύτερο έπαθλο τη δημαρχία του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του εκλογικού σώματος πριν το επερχόμενο δημοψήφισμα για παραμονή ή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που απέχει πλέον λιγότερο από οκτώ εβδομάδες. Σκληρή μάχη ορκίζεται να δώσει η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ένα βήμα πριν την αποπομπή της, δηλώνοντας ότι είναι ένα «αθώο θύμα». 

«Έχω ορκιστεί να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να επιστρέψω στην κυβέρνηση, εάν η πρόταση για αποπομπή μου γίνει δεκτή» δήλωσε στο BBC. Η Ρούσεφ κατηγορείται ότι η κυβέρνησή της είχε χρησιμοποιήσει παράνομα λογιστικά τεχνάσματα για να κινητοποιήσει, με δημόσια έξοδα, υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα πριν τις εκλογές.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους 88.000 κάτοικοι της πόλης Φορτ Μακ Μάρεϊ του Καναδά εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτα. Η πυρκαγιά έχει ήδη καταστρέψει 1.600 οικήματα, ενώ οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την πόλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν νεκρούς από τη σύγκρουση αυτοκινήτων κατά τη διαδικασία της εκκένωσης.

Οικονομία: Η EKT μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 300 εκατ. ευρώ στα 69,1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Το όριο αυτό ισχύει έως και τις 18 Μαΐου. Επί 48 ημέρες δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια στην σιδηροδρομική γραμμή που περνά από την Ειδομένη, αλλά κανείς στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να συγκινείται για το ανεπανόρθωτο πλήγμα στην εικόνα της χώρας και τις ζημιές που συσσωρεύονται για τους επιχειρηματίες.

Εισαγωγείς και εξαγωγείς απηύθυναν επιστολή SOS στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, για «το προφανές», δηλαδή «να εφαρμοστεί ο νόμος και να απελευθερωθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο»... Το μισό εφάπαξ θα παίρνουν από εδώ και στο εξής όσοι συνταξιοδοτούνται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί με το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος υπολογισμού της παροχής. Οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα είναι της τάξης του 15% - 20%, ενώ ήδη έχουν γίνει μνημονιακές περικοπές ύψους 38,14%.

Αθλητισμός: Θα αναδειχθεί τελικά με το Europa League ένα Grand Slam για την Ισπανία; Η Σεβίλη, κάτοχος του τροπαίου θα δύο τελευταία χρόνια, και Βιγιαρεάλ μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα ισπανικό τελικό της διοργάνωσης, στην Βασιλεία στις 18 Μαίου, εφόσον απόψε απλά καταφέρουν να υπερασπιστούν ότι έκαναν στις πρώτες ημιτελικές αναμετρήσεις απέναντι σε Σαχτάρ Ντόνετσκ και Λίβερπουλ.

Ισπανικός εμφύλιος στον τελικό του Champions league. Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 1-0 την Μάντσεστερ Σίτι στον δεύτερο ημιτελικό, την απέκλεισε από τη διοργάνωση και πλέον θα αντιμετωπίσει την… συμπολίτισσα Ατλέτικο στον τελικό. Ένας αγώνας που φέρνει μνήμες από τον συναρπαστικό τελικό του 2014. Το αυτογκόλ του Φερνάντο στο 20’ έκρινε το παιχνίδι με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα δοκάρι και σε συνδυασμό το 0-0 του πρώτου αγώνα έδωσε την πρόκριση στην Ρεάλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: