04 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Βασίλης Κρητικός, αναφέροντας ότι το βράδυ της Τρίτης «βγήκε όπλο» μεταξύ των προσφύγων που διαμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου. Την ίδια ώρα, ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Λέσβο από κλοπές που γίνονται από Αλγερινούς και Ιρανούς.

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, σε ηλικία 72 ετών, ο επί σειρά ετών βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Έθνος», Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος. Στις 28 Μαΐου πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και στις βαλίτσες του θα μεταφέρει νέα πρόταση για την μεταφορά των ποσοτήτων αερίου της Gazprom στην ΕΕ, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοϊταλικού αγωγού.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 17 Μαΐου, θα έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η τελετή εγκαινίων για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου. Με επιθετική στρατηγική έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με προσωπικές ευθείες βολές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαπιστώνει ότι η χώρα κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

Η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές παραμένει, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να μπορούν να σηκώσουν το πολιτικό βάρος των προληπτικών μέτρων. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και όπως ήταν αναμενόμενο τα σενάρια περί Grexit επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση. Υπό αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός θα κληθεί σύντομα να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Κόσμος: Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2016 σκοπεύει να αφήσει ελεύθερο τον τελευταίο κρατούμενο της αιματηρής εξέγερσης της Τιενανμέν. Πρόκειται για τον Μιάο Ντεσούν, ο οποίος ήταν 25 ετών όταν φυλακίστηκε το 1989. Πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες στη φυλακή και για πολλά χρόνια δεν είχε επαφή με τον έξω κόσμο.

Τεράστια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δασώδη έκταση στον Καναδά ανάγκασε 60.000 άτομα να εγκαταλείψουν το οχυρό Μακ Μάρεϊ (ο αριθμός αντιστοιχεί στον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης). Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει σπίτια, ενώ η στάχτη έχει καλύψει τους δρόμους μιας πόλης στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά.

Πέρα από το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη, τη συνολική της πρόταση όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την δικαιότερη κατανομή των προσφύγων, φαίνεται ότι θα προβλέπεται οικονομική επιβάρυνση 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα για εκείνες τις χώρες που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος.

Ο βουλευτής Τεντ Κρουζ δήλωσε την παραίτησή του από την κούρσα για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, μετά την ήττα του στην Ιντιάνα. «Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αλλά οι ψηφοφόροι διάλεξαν άλλο μονοπάτι, οπότε, με βαριά καρδιά αλλά με απέραντη αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας μας, αναστέλλουμε την καμπάνια μας» είπε έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του.

Η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (taz) κυκλοφόρησε την Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, με δίγλωσση γερμανο-τουρκική έκδοση για να καταγγείλει τη λογοκρισία στην Τουρκία και τη σιωπή που τηρούν Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οικονομία:Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές ενόψει και του Eurogroup στις 9 Μαΐου.

Στο ποσό των 928,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2016 μειωμένα κατά 1,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015, μια καλή επίδοση σε ένα δύσκολο οικονομικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου η επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Markit. 

Ο όγκος των εισερχόμενων νέων παραγγελιών υποχώρησε για άλλον έναν μήνα, ενώ μειώθηκαν τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ωστόσο, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν εμφανής στον τομέα και οι όγκοι παραγωγής σταθεροποιήθηκαν μετά από τρεις μήνες συνεχούς συρρίκνωσης.

Αθλητισμός:Ο Κλαούντιο Ρανιέρι έχει σίγουρα πολλούς λόγους για να μπει στην ιστορία της Premier League, με την κατάκτηση του τίτλου από την Λέστερ. Ενας επιπλέον είναι πως ο Ιταλός, κατάφερε να γίνει ο γρηγορότερος προπονητής–πρωταθλητής στην ιστορία της Premier League.

Υπέφερε, αμύνθηκε, έχασε αλλά η Ατλέτικο Μαδρίτης έφτασε στο Μιλάνο. Στις 28 Μαίου ο Ντιέγκο Σιμεόνε, θα βρεθεί στο San Siro για τον δεύτερο τελικό Champions League σε διάστημα τριών χρόνων,απέναντι στην ομάδα που θα εξασφαλίσει την πρόκριση από την συνάντηση Ρεάλ–Μάντσεστερ Σίτι.

Στην Ρεάλ Μαδρίτης ελπίζουν,ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που επανέρχεται σε πλήρη κατάσταση ανάμεσα στους ένδεκα του Ζιεντίν Ζιντάν, θα μπορέσει να οδηγήσει τους Μαδριλένους στον τελικό του Champions League, έστω κι αν Μπενζεμά και Κασιμέρο θα παρακολουθήσουν την επαναληπτική αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Σίτι, από τις εξέδρες του Bernabeu.


Δεν υπάρχουν σχόλια: