19 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στα Μαθηματικά εξετάστηκαν σήμερα, Πέμπτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλαιού συστήματος. Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινά στη 1 μετά το μεσημέρι η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και τον «κόφτη» που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνει η συζήτηση και η ψήφισή τους στην Ολομέλεια. Την έντονη αντίθεσή της στις αυξήσεις φόρων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. «Είναι κάτι απίστευτο αυτό που κατατίθεται.

Δεν το έχω ξαναδεί. Μιλάμε για πέντε ορόφους φόρους» είπε, τονίζοντας πως η μείωση της φορολογίας είναι «θέμα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία». Επικαλούμενος προσωπικούς λόγους υπέβαλε την παραίτησή του ο αστυνομικός διευθυντής Χίου Ανδρέας Δαμίρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής φέρεται να δήλωσε στο στενό του περιβάλλον ότι «έφτασε στο αμήν με το προσφυγικό πρόβλημα».

Κατάληψη πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΔΟΥ και εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών σε κτίριο του υπουργείου επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας, αντιδρώντας στη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο.

Κόσμος: Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από την Μεσόγειο αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβάτες και πλήρωμα που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο. H επαφή χάθηκε τα ξημερώματα λίγο μετά την έξοδο από τον ελληνικό ενάεριο χώρο και η Αθήνα, με την οποία έγινε η τελευταία επαφή του αεροσκάφους, συμμετέχει στις έρευνες με φρεγάτα και στρατιωτικά αεροσκάφη. «Τίποτε δεν αποκλείει το Παρίσι». Ανεπιβεβαίωτες αναφορές μιλούν για συντριβή ανοικτά της Καρπάθου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τον πόλεμο στη Συρία και τις προσπάθειες να εξαλειφθεί η τζιχαντιστική ISIS. Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H Stratofortress συνετρίβη στην αεροπορική βάση του Γκουάμ λίγο μετά την απογείωσή του για εκπαιδευτική πτήση. Το επταμελές πλήρωμα του βομβαρδιστικού διασώθηκε.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ανέβαλε τις προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Δεν καθόρισε, ωστόσο, νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, με αποτέλεσμα να θεωρείται άγνωστο για την ώρα εάν και πότε θα διεξαχθούν.

Μία ημέρα μετά τις τεταμένες συγκεντρώσεις σε διάφορες γαλλικές πόλεις εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, που κατέληξαν ξανά σε ένταση με την αστυνομία, την Τετάρτη προχώρησαν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί σε κινητοποίηση, αυτή τη φορά για αυτό που καταγγέλλουν ως «κλίμα μίσους απέναντι στους αστυνομικούς» -αλλά και ζητώντας «αυστηρότερη» στάση στις διαδηλώσεις. Πυρπολήθηκε όχημα της αστυνομίας στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε δυστύχημα την ώρα διαδήλωσης στη Χάβρη.

Οικονομία:Ήπια πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη. Οι αναλυτές αναμένουν συσσώρευση τιμών στα τρέχοντα επίπεδα εν αναμονή της ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο και της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Την προστασία από την πώληση σε ξένα funds μόνο των κόκκινων δανείων με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, καθώς και εκείνων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Επίσης, προβλέπεται και η πώληση «πράσινων» (εξυπηρετούμενων) δανείων, αλλά και η δραστηριοποίηση στην αγορά δανείων εταιρειών από τρίτες χώρες.

Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα έχει την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και σε αυτό θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, καθώς και της νεοϊδρυθείσας Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών. Ποιος θα έχει τον εποπτικό ρόλο στο νέο ταμείο.

Αθλητισμός: Με το παιχνίδι, εξ' αναβολής της 2ης αγωνιστικής, λόγω της διεξαγωγής του κυπέλλου, μεταξύ της ΑΕΚ και του Πανιωνίου (20:30) συνεχίζεται την Παρασκευή η «μάχη» των πλέι οφ για το πρωτάθλημα της Super League.

Σοβαρά επεισόδια αμαύρωσαν τον τελικό του κυπέλλου στην Κύπρο, στο «Τσίρειο», μεταξύ Απόλλωνα και Ομόνοιας (2-1), αφού με τη λήξη του αγώνα, οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, πετώντας φωτοβολίδες και αντικείμενα.

Ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τα έκτροπα να διαρκούν για αρκετή ώρα, αφού η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επέμβει αποτελεσματικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: