24 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Την παραπομπή 110 εμπλεκομένων σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζητά με πρόταση της η αντεισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτα Φάκου. Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από τους πρόσφυγες που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

Τα πρώτα 13 πούλμαν με 609 πρόσφυγες έφυγαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει η Ειδομένη, είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γ.Κυρίτσης.

Να εκφράσει τα «κατερχόμενα, άλλοτε ανερχόμενα, μεσαία στρώματα» θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα θα προσπαθήσει να καταστήσει τη ΝΔ το «καταφύγιο» των λαϊκών στρωμάτων. Συνολικά 54.124 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Ειδικότερα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 8.521 πρόσφυγες, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 29 νέες αφίξεις. Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τη συζήτηση για το χρέος εξαπέλυσε σήμερα, Τρίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναφερόμενος στην ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, επισημαίνει ότι το Ταμείο αποτυπώνει τη βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κόσμος:Η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον αντιπρόεδρο Τέμερ - που αντικατέστησε την αποπεμφθείσα Ρουσέφ - βρίσκεται εκ νέου υπό πίεση εξαιτίας ηχογραφημένης συνομιλίας ενός στελέχους της που ακούγεται να καλούσε σε «συμφωνία» για ανατροπή της προέδρου ώστε να περιοριστεί το σκάνδαλο της Petrobras (στο οποίο εμπλέκεται και ο ίδιος).

Ο υπουργός παραιτήθηκε, ο εκτελών χρέη προέδρου πήρε αποστάσεις, όμως αυτό δεν αρκεί για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. «Ήρθε η ώρα για ανησυχία;»: Αυτό ρωτά ινστιτούτο που συνθέτει την εικόνα από αριθμό αμερικανικών δημοσκοπήσεων επειδή διαπιστώνει ότι ο Ντόνταλντ Τραμπ εμφανίζεται οριακά - μόλις 0,2 μονάδες - μπροστά από την Κλίντον σε μονομαχία για το Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα ωστόσο, και οι δύο διεκδικητές εμφανίζονται να έχουν τη χαμηλότερη δημοτικότητα υποψηφίων σε σύγκριση με το ξεκίνημα των παλιότερων εκστρατειών για την προεδρία. Οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και τα μέτρα για τήρηση της εκεχειρίας στην «παγωμένη κρίση» του Ντονμπάς. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι αρμοδιότητες της αποστολής του ΟΑΣΕ, με τις τέσσερις πλευρές να συζητούν διεύρυνσή τους.

Δυο χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός 24ωρού ανοικτά των λιβυκών ακτών, κατά την διάρκεια δεκαπέντε επιχειρήσεων υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής με έδρα την Ρώμη. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποχώρησε από τη συνάντηση με εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας. Στόχος του ραντεβού ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκαλέσει η διακήρυξη της AfD, σύμφωνα με την οποία το Ισλάμ αντίκειται στο Σύνταγμα.

Οικονομία: Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση μέρους των κερδών που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις (+4,31%), σημειώνοντας νέα υψηλά έτους.Σε «Baa2» - από «Baa1» προηγουμένως - υποβάθμισε ο οίκος Moody’s την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Deutsche Bank. Παράλληλα, αναθεώρησε στο «Α3» - από «Α2» προηγουμένως - τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας. 

Στα 2,7 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ και σε μία προσπάθεια είσπραξης μέρους των οφειλών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας απαγορεύεται η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος, εφόσον δεν έχουν εξοφληθεί ή δεν έχουν διακανονιστεί οι οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Αθλητισμός: Η ΠΑΕ ΑΕΚ τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά τη συμφωνία με τον Τάσο Μπακασέτα, όμως ο Πανιώνιος φρόντισε χθες να... επιβεβαιώσει τις φήμες με τη συμπεριφορά του απέναντι στον διεθνή επιθετικό.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης κατόπιν εντολής της διοίκησης των «κυανέρυθρων» άφησε τον Μπακασέτα εκτός αποστολής για το ματς των play off με τον ΠΑΟΚ και ασφαλώς δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως η απόφαση αυτή ήταν άσχετη με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το φλερ με την Ενωση.

Εξαιρετικά αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Μάρκους Μπεργκ στο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, για τον Παναθηναϊκό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: