18 Μαΐου, 2016

AΛΛΑΞΕ ΣΤΑΣΗ Ο ΝΤΑΣΕΙΛΜΠΛΟΥΜ;

 

Στροφή στα λεγόμενά του φαίνεται να επιχειρεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς τώρα φέρεται να λέει πως δεν είναι βέβαιο εάν θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου, αν και το τελευταίο διάστημα ο ίδιος εμφανιζόταν αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την Τρίτη όμως επέλεξε να μετριάσει τη στάση του με αντίστοιχες δηλώσεις.  Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα σχετικά με τις πιέσεις του ΔΝΤ ως προς με τη διευθέτηση του χρέους. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Επιπλέον αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια. Εάν "περάσει" η πρόταση του ΔΝΤ, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2080, ενώ το επιτόκιο θα «κλειδώσει» στο χαμηλό 1,5%.

Πέρα όμως από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, την ίδια ώρα με αυτές, έρχεται ανώτερη πηγή της ευρωζώνης, με γνώση των συνομιλιών, η οποία δηλώνει:  «Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά είμαι αισιόδοξος για μια ολοκληρωμένη συμφωνία».

«Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάληξη του Eurogroup, η δήλωσή του θα είναι ανάλογη εκείνης της 9ης Μαΐου» προσθέτει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις, καθώς, όπως σημειώθηκε, το αποτέλεσμα του Eurogroup πρέπει να ικανοποιεί ταυτόχρονα τις θέσεις και του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Υπάρχει θετική αντίληψη για ολοκλήρωση των κριτηρίων αυτοματοποίησης και διαφάνειας του μηχανισμού, όπως είχε ζητηθεί και στο Eurogroup του Αμστερνταμ, με τον ίδιο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «προχωράμε προς μια λύση».

Για το ζήτημα του χρέους, όμως, αναφέρεται ότι γίνεται μια εντατικότατη συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, αναλύοντας μέτρο-μέτρο τις επιπτώσεις, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  

«Δεν θα θέλαμε να μετατοπίσουμε τη συμφωνία για το χρέος στις επόμενες αξιολογήσεις» είπε ο αξιωματούχος, τονίζοντας τη δουλειά που γίνεται.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: