16 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η μεταφορά πάνω από 3.700 προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά προς στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, όπου οι δυνάμεις του στρατού εργάζονται για την τοποθέτηση οικίσκων και κατασκευής αποχέτευσης.

Η μετακίνηση πιθανότατα θα γίνει την Πέμπτη το πρωί με λεωφορεία με βάση νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας. Η Λέσβος βρίσκεται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας.

Στο νησί βρίσκονται ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με το στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το δράμα των προσφύγων.

«Εγώ μπορεί να έλεγα χειρότερα» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Με επείγουσες εγκυκλίους που εξέδωσαν το υπουργείο Υγείας και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς τις ημέρες αυτές, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του Πάπα στο Βατικανό.

Κόσμος: Βέλη κριτικής και από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξαιρετικά σπάνιο για υποψήφιο, δέχεται ο Ντόναλντ Τράμπ για την εμπρηστική ρητορική του στην προεκλογική εκστρατεία:

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στηλίτευσε «εν γένει» τη μισαλλοδοξία στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα αλλά και συγκεκριμένα την υποστήριξη στα βασανιστήρια που έχει εκφράσει ο Τράμπ.

Σε τουλάχιστον 19 έχει ανέλθει ο αριθμός των θυμάτων από το δεύτερο, ισχυρότερο σεισμό που χτύπησε τη νότια Ιαπωνία το Σάββατο, μιάμιση ημέρα μετά τον σεισμό που είχε ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα.

Συνολικά, οι τραυματίες βρίσκονται στους 1.500 ενώ συνεργεία διάσωσης, με τη βοήθεια του στρατού, προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη νότια Ιαπωνία τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα), μόλις 24 ώρες μετά από ένα ασθενέστερο σεισμό στην ίδια περιοχή από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι, η οποία ήρθη λιγότερο από μια ώρα αργότερα.

Με ένα μεγαλοπρεπέστατο «Ja» για το οποίο θα δεχθεί επικρίσεις απάντησε η γερμανική κυβέρνηση στο αίτημα Ερντογάν για δίωξη Γερμανού κωμικού λόγω σκληρής σάτιρας στο πρόσωπό του. Ανακοινώνοντας η ίδια την απόφαση, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως ο συνασπισμός διχάστηκε, ενώ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την ουσία της υπόθεσης.

Ο λόγος περνά τώρα στους εισαγγελείς, ενώ η καγκελάριος -η οποία «παγιδεύτηκε» από ένα άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα- ταξιδεύει ξανά στην Τουρκία στις 23 Απριλίου...

Το «ανήθικο» χάσμα μεταξύ των εχόντων της υφηλίου και των μη εχόντων, το οποίο είναι χειρότερο σήμερα σε σύγκριση με έναν αιώνα πριν, κατήγγειλε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς στη διάρκεια συνεδρίου στο Βατικανό με αντικείμενο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οικονομία: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν είναι και φανατικός υπέρ» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έπειτα από τη συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Υψηλές αποδόσεις στην επίτευξη των στόχων είσπραξης των δημοσίων εσόδων εμφάνισε το 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία. Από τους 75 συνολικά στόχους εισπράξεων και ελέγχων, που καταγράφονται, στους 35 σημειώνεται σημαντική υπερκάλυψη.

Οι βεβαιώσεις εσόδων από τους ελέγχους ανήλθαν στα 417,17 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψαν το στόχο κατά 128,4%, ενώ οι εισπράξεις 63,63 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 82,6% του στόχου. Μείωση 27% των τριμηνιαίων κερδών της ανακοίνωσε η Citigroup.

Καθώς μειώθηκαν τα διαπραγματευτικά της έσοδα και τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική, ενώ η τράπεζα επιβαρύνθηκε με υψηλότερες δαπάνες λόγω της συρρίκνωσης κάποιων μονάδων της.

Αθλητισμός: Μισό πρωτάθλημα κατέκτησε η Λέστερ την περασμένη Κυριακή, νικώντας στην έδρα της Σάντερλαντ. Απομένει το άλλο μισό, στο «πακέτο» των δύο εντός έδρας αγώνων που ακολουθούν: το Σάββατο με τη Γουέστ Χαμ και την επόμενη εβδομάδα με τη Σουόνσι.

Οι «μπλαουγκράνα» γνώρισαν δύο σερί ήττες, από Ρεάλ και Σοσιεδάδ, η διαφορά από τους διώκτες τους έπεσε στους τρεις και τέσσερις βαθμούς αντίστοιχα και σαν «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε ο αποκλεισμός από την Ατλέτικο στο Champions League, να εντείνει την αμφισβήτηση της καταλανικής κυριαρχίας.

Ο Αγροτικός Αστέρας «έσβησε» και τις τελευταίες ελπίδες του Απόλλωνα Σμύρνης για άνοδο στη Σούπερ Λιγκ, καθώς τον νίκησε 2-0 στη Ριζούπολη, στο παιχνίδι με το οποίο «άνοιξε η αυλαία» της 28ης αγωνιστικής.

Ο Βαφέας στο 21' και ο Διαμαντόπουλος στο 39' πέτυχαν τα γκολ για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, η οποία πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς και απομακρύνθηκε αισθητά από τη ζώνη του υποβιβασμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: