18 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνεχίζεται και σήμερα, Δευτέρα, η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά στον Σκαραμαγκά. Το πρώτο πούλμαν αναμένεται να αναχωρήσει στις 11 το πρωί, ενώ στόχος είναι να μεταφερθούν εκεί άμεσα τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες. Στο λιμάνι παραμένουν 3.758 πρόσφυγες, στα νησιά βρίσκονται 7.353 και συνολικά στη χώρα 53.824 πρόσφυγες.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει δεύτερη φορά την περιπέτεια του 2015» τονίζει στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος, η Ντόρα Μπακογιάννη και υπογραμμίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη, όπως ομολογούν και οι υπουργοί της κυβέρνησης, θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα και για την ελληνική οικονομία». Η ίδια επισημαίνει ότι η ΝΔ θα ζητάει εκλογές συνεχώς, μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση.

Αναταράξεις προκάλεσαν στη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και την ανάδειξη συνέδρων, με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να αμφισβητούν το αποτέλεσμα, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν θα αναγνωριστεί από το κόμμα. Σχέδια για σαρωτικές αλλαγές στη δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν τετραετές Γυμνάσιο, διετές Λύκειο και λυκειοποίηση τμήματος των ΙΕΚ. 

Κατέθεσαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος σε ημερίδα για την τεχνική εκπαίδευση. Έπειτα από 30 μέρες κατάληψη, άνοιξε το πρωί της Δευτέρας η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μετά από αστυνομική επιχείρηση.

Κόσμος: Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση δεκάδες άτομα στο πλαίσιο έρευνας για το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, σε επιχειρήσεις που έγιναν τη Δευτέρα σε διάφορα σημεία της χώρας. Έχουν τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον 88 άτομα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ,

Για παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον συριακό στρατό μιλά η συριακή αντιπολίτευση, απειλώντας με αντίποινα επί του εδάφους και απόσυρση από τις έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη. Κείμενο της αντιπολίτευσης που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ανεβάζει τους τόνους, κηρύσσοντας «μάχη» εναντίον στρατιωτικών μονάδων που πλήττουν περιοχές αμάχων.

Δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον το ψηφοφόρων το δημοψήφισμα στην Ιταλία για περιορισμούς στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, με μόλις το 31,6% να προσέρχεται στις κάλπες η οποία και, ως εκ τούτου, είναι σαν να μην έγινε ποτέ. 

Η κυβέρνηση Ρέντσι χαιρέτισε εμμέσως την εξέλιξη, λέγοντας πως το δημοψήφισμα ήταν αποτέλεσμα των «προσωπικών αναγκών» αξιωματούχων στην αυτοδιοίκηση και αναφέροντας ως συμπέρασμα πως «η δημαγωγία δεν αποδίδει».

Στους 272 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον σεισμό 7,8 βαθμών που είχε χτυπήσει τον Ισημερινό το Σάββατο, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.000 και ο πρόεδρος ανέφερε πως υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ υπερψήφισαν τελικά οι βουλευτές της Βραζιλίας, αφήνοντας πλέον στην πρόεδρο μόνο τη Γερουσία ως τελευταία ελπίδα για την αρχή μίας διαδικασίας που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στην πτώση.

H ψηφοφορία στη Γερουσία αναμένεται στις αρχές του Μαΐου. Λαοθάλασσα στην πρωτεύουσα, με τους μεν υποστηρικτές της κυβέρνησης να μην μπορούν να κρύψουν τα δάκρυά τους και τους αντικυβερνητικούς συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Οικονομία: Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου αύριο να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, με στόχο η αξιολόγηση να κλείσει έως την Παρασκευή, όταν είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, και στα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ φαίνεται να έχει προστεθεί και νέο πακέτο «εγγυήσεων» ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Περικοπές στις συντάξεις (έως 30%), τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές, στο εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ καθώς και στις συντάξεις αναπηρίας περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Υπολογίζεται ότι 270.000 νέοι συνταξιούχοι με μεικτό εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ θα είναι τα μεγάλα θύματα του νέου Ασφαλιστικού. Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί πολιτικά ακόμη και τις υφιστάμενες αποκρατικοποιήσεις.

Οι θεσμοί βάζουν ξανά στο τραπέζι την πώληση της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, προειδοποιώντας ότι θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή αν δεν περπατήσουν οι εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς που συζητώνται εδώ και μήνες.

Αθλητισμός:Η Βαλένθια έβαλε «φωτιά» στο ισπανικό πρωτάθλημα, καθώς νίκησε με 2-1 στην έδρα της Μπαρτσελόνα, την οποία υποχρέωσε στην τρίτη διαδοχική ήττα της στην primera division και της στέρησε τον «αέρα» των τριών βαθμών από την διώκτρια της Ατλέτικο Μαδρίτη. Πλέον οι «μπλαουγκράνα» ισοβαθμούν στην κορυφή της κατάταξης με τους «ροχιμπλάνκος», ενώ ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης στο -1.

H ήττα 3-0 από το Λεβαδειακό στη Λιβαδειά, σε συνέχεια των μέτριων εμφανίσεων της ΑΕΚ έχει δημιουργήσει έντονο κλίμα απογοήτευσης στην «Ενωση», που εκφράστηκε κιόλας από 100 και πλέον οπαδούς της, που «υποδέχθηκαν» με άγριες διαθέσεις την αποστολή έξω από το ξενοδοχείο Holiday Inn την αποστολή, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: