19 Απριλίου, 2016

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

Η τουρκική κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό εάν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν το λόγο τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Η συμφωνία που συνήψαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ ξεκάθαρη.

Θέλουμε αυτή η ανθρώπινη τραγωδία να τερματιστεί, οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς τους περιορισμούς της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) και η τελωνειακή μας σύνδεση να αναβαθμιστεί", τόνισε ο Τσαβούσογλου. "Εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τον λόγο της, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με τους μετανάστες, εμείς θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες".

Ο Τούρκος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και μόλις μία ημέρα πριν τη συνάντηση Γιούνκερ - Νταβούτογλου για το μεταναστευτικό, στις 19 Απριλίου, στο Στρασβούργο, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στη Συρία, στην οποία περιλαμβάνεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από τη Συρία στην Ευρώπη.

Πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε και αυτός δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα πάρει πίσω τους Σύριους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.  Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, όλοι οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Ως αντάλλαγμα, χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες θα μετεγκαθίστανται απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ η ΕΕ θα προσφέρει στην Άγκυρα οικονομική βοήθεια, κατάργηση της χορήγησης βίζας για τους πολίτες της και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: