13 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αυξομειώσεις παρατηρούνται το τελευταίο 24ωρο στον αριθμό των προσφύγων, που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς πολλά άτομα από άλλα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας έπειτα από ενημέρωση που είχαν από ομοεθνείς τους για τη νέα δομή φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, μετακινούνται από μόνοι τους προς το λιμάνι, με την ελπίδα να βρουν και αυτοί μια θέση στην επόμενη προγραμματισμένη μεταφορά.

Παρά τα μηνύματα ότι η συμφωνία ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει, η αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα». Τώρα, η κυβέρνηση επιλέγει να ασκήσει πίεση στους θεσμούς, μέσω της κατάθεσης των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα επιστρατεύει το «όπλο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός συναντά τον Φρ.Ολάντ στο Παρίσι και αύριο θα συνομιλήσει με τον Μ.Σουλτς, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την Σύνοδο του ΔΝΤ.

Από χθες, Τρίτη, έως και σήμερα, Τετάρτη στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποβιβάσθηκαν 120 πρόσφυγες και το προηγούμενο 24ωρο 55, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στον αποκλεισμό του υπουργείου Μεταφορών προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης οι εκπαιδευτές οδήγησης, που διαμαρτύρονται λόγω της κατάργησης με νόμο (για το ενιαίο μισθολόγιο), των σχετικών επιδομάτων που λάμβαναν.

Ως μία «συμβολική παρουσία» που στέλνει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για ξεπεραστεί το προσφυγικό χαρακτηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο στη Λέσβο.

Κόσμος: Με επιστολή τους στην Κομισιόν, οι ιταλοί υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες για την πρόθεση της Αυστρίας να «σφίξει» τα σύνορα στο Μπρένερ και να προετοιμάσει την κατασκευή φράχτη, φοβούμενη εισροή προσφύγων και μεταναστών. Η ίδια η Βιέννη υπερασπίζεται τις κινήσεις της ως «αναγκαίες» απέναντι στις επικρίσεις που έχει ήδη αρχίσει να εκφράζει η ΕΕ.

Η εκεχειρία μένει σε τεντωμένο σχοινί και οι συγκρούσεις μαίνονται, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση στη Γενεύη προχωρούν ελάχιστα, όμως η Δαμασκός διενεργεί κοινοβουλευτικές εκλογές -τουλάχιστον στις περιοχές που ακόμη ελέγχονται από την συριακή κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την έκβαση της κάλπης, και η αντιπολίτευση στη Γενεύη διαμαρτύρεται πως η διαδικασία είναι προσπάθεια να «ενισχυθεί το μη ευνοϊκό κλίμα» στις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ.

Η εισαγγελία του Παναμά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος πραγματοποίησε έφοδο στα κεντρικά της Mossack Fonseca, της εταιρείας που έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του σκανδάλου των Panama Papers για τη «διευκόλυνση» offshore. Στόχος ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, να βρεθούν έγγραφα που σχετίζονται με τις πληροφορίες που βγήκαν στο φως για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος της εταιρείας. 

Στους 2.154 ανέρχονται οι πρόσφυγες που διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν διασωθεί συνολικά 4.000 άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της ολλανδικής στρατονομίας απέκλεισαν τμήμα του αεροδρομίου του Άμστερνταμ τη νύχτα προς Τετάρτη, εξαιτίας ανησυχιών για «ύποπτη συμπεριφορά» ενός άνδρα. 

Η κινητοποίηση κράτησε για ώρες και ο συναγερμός τελικά ήρθη τα ξημερώματα, με τον άνδρα να συλλαμβάνεται και την έρευνα για πιθανή ύπαρξη εκρηκτικών στις αποσκευές του να μην εντοπίζει επικίνδυνα υλικά.

Οικονομία: Την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα, από το 23 στο 24%, έχει προτείνει, σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση στους δανειστές, οι οποίοι φέρονται να αποδέχονται το μέτρο. Στόχος είναι η κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού κενού, καθώς υπάρχει η προσδοκία για έσοδα της τάξης των 400 εκατ. - 500 εκατ. ευρώ.

Αύριο, Πέμπτη, αναχωρεί για την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να λάβει μέρος στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές που θα έχει για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το ζήτημα του χρέους.

Μειώσεις έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις, έως 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές, μειώσεις στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ και στα μερίσματα, αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και επιβολή εισφοράς 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες - αγρότες περιλαμβάνει το βαρύ πακέτο των εννέα μέτρων για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Αθλητισμός: Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στην τελευταία εξέλιξη με την απόφαση για την επανέναρξη του κυπέλλου και την αποφυγή του Grexit. «Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στην τελευταία εξέλιξη με την απόφαση για την επανέναρξη του κυπέλλου και την αποφυγή του Grexit».

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε στη Μπενφίκα, με τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος δεν θα αγωνιστεί σήμερα, Τετάρτη, στη ρεβάνς κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου για τους «8» του Champions League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: