08 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με επεισοδιακό τρόπο έγινε η απομάκρυνση προσφύγων από το λιμάνι της Χίου. Η ένταση κορυφώθηκε όταν έφτασε στο σημείο ομάδα 150 κατοίκων, ζητώντας από τους πρόσφυγες να φύγουν. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας και του Λιμενικού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες.

Μετ' εμποδίων αποβιβάστηκαν στη Λέρο περίπου 240 πρόσφυγες. Κάτοικοι του νησιού έσπευσαν στο λιμάνι για να εμποδίσουν την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού. Ένταση και στο hotspot της Σάμου. Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή τα εμπορικά λιμάνια της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ). 

Συγκεντρώσεις στην πλ. Κλαυθμώνος στην Αθήνα, καθώς και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» δήλωσε από το βήμα του Ασιατικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες που περνάμε, είμαστε γνωστοί για την ικανότητά μας να τα καταφέρνουμε στα δύσκολα, να βγαίνουμε σοφότεροι και δυνατότεροι. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις άμεσες βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην Ελλάδα, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Εν μέσω έντασης επαναλαμβάνεται το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία. Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες από το Πακιστάν. Συνολικά, για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η επαναπροώθηση 145 ατόμων.

Από τις 21 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Κλειστά θα παραμείνουν από την Κυριακή του Πάσχα (1/5) έως και την Τρίτη (3/5) που μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς.

Κόσμος: Τεράστια μείωση κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο τα αιτήματα για άσυλο στη Γερμανία σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, και ειδικά καθώς οι νέες αφίξεις μειώθηκαν με το σφράγισμα του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου το Μάρτιο. Τα αιτήματα για άσυλο ακολουθούν παράλληλη πορεία με τις αφίξεις, αν και με καθυστέρηση -καθώς μεσολαβεί ένα διάστημα μεταξύ της άφιξης, της καταγραφής σε κέντρα υποδοχής και της υποβολής του αιτήματος.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμφωνία με το Πακιστάν για τον επαναπατρισμό υπηκόων του που βρίσκονται στη χώρα. Πακιστανοί υπήκοοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσων επαναπροωθούνται από τα ελληνικά νησιά προς την τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολλών στη Μαδρίτη και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πρώτη συνάντηση μεταξύ Σοσιαλιστών, Podemos και του κεντρώου Ciudadanos φαίνεται πολύ πιθανό να μείνει και η τελευταία, καθώς οι διαφορές των τριών κομμάτων μοιάζουν απαγορευτικές για να σχηματιστεί συγκυβέρνηση. 

Εκ των πραγμάτων, αυτό φέρνει όλο και πιο κοντά τις νέες κάλπες εάν δεν έχει βρεθεί κυβερνητική συνεργασία μέχρι τις 2 Μαΐου. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι βρίσκεται πιο κοντά σε αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, ευελπιστώντας σε οριστικοποίηση της συμφωνία «πολύ σύντομα». Σύμφωνα με την Άγκυρα, σε συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών στο Λονδίνο σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

Δυνάμεις των σύρων αντικαθεστωτικών, από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA), κατέλαβαν την πόλη αλ Ράι στα σύνορα με την Τουρκία, βόρεια του Χαλεπίου, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές της ISIS. H ομάδα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σκοπεύει να προχωρήσει νοτιότερα προς το αλ Μπαμπ στο δρόμο για το Χαλέπι.

Οικονομία: Με την καταβολή ενός μέρους από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων θα μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες του αυτοκινήτων τους, τις οποίες κατέθεσαν στα τέλη του 2015 γα να αποφύγουν την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας. Η υπογραφή της σύμβασης για τον ΟΛΠ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Cosco, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο.

Εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ η δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 413 ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικοτήτων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης.  Παράλληλα, εκδόθηκαν και καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης για κάλυψη με σειρά προτεραιότητας, 100 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 21 θέσεων τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, σε δήμους και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αθλητισμός: Στην επιστροφή του Γιούργκεν Κλοπ στην Βεστφαλία ως αντίπαλος της αγαπημένης του Ντόρτμουντ, η νυν ομάδα του, η Λίβερπουλ πήρε το 1-1, αποτέλεσμα που την καθιστά φαβορί εν όψει της ρεβάνς της προσεχούς εβδομάδας, για να πανηγυρίσει την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League. Ένα πολύ όμορφο ματς αντάξιο των ρόστερ που διαθέτουν έδωσαν Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 2-2 στο «Παρκ Ντε Πρενς» και να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό του «Ετιχάντ». 

Από την άλλη πλευρά την έκπληξη της βραδιάς -και όχι μόνο- πραγματοποίησε η Βόλφσμπουργκ κερδίζοντας με 2-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γερμανία. Πλέον η «βασίλισσα» καλείται να βάλει τρία γκολ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για να πάρει την πρόκριση. Με μια λιτή δήλωσή του τοποθετήθηκε ο Τζάνι Ινφαντίνο στην έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της UEFA στη Νιόν. 

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν Γενικός Γραμματέας της UEFA, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θα ήμουν χαρούμενος να συνεισφέρω σε περαιτέρω διευκρινήσεις εάν μου ζητηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: