09 Απριλίου, 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

 

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που έδω­σε προ ημερών ο Μητροπολί­της Γαλλίας σε ομογενειακό μέ­σο των ΗΠΑ ανέφερε πολλά και διάφορα για την Πανορθόδοξη Σύνοδο. Μετα­ξύ άλλων υποστήριξε ότι η πραγματοποίηση της είναι βέβαιη, παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ ορισμένων Εκκλησιών.

ΦΥΣΙΚΑ, αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του, δηλαδή να προωθεί και να προβάλλει την Πα­νορθόδοξη, επομένως είναι απολύτως λογικά όσα είπε. Θα μας επιτρέψει, πάντως, να έχουμε τις αμφιβολίες μας, κι αυτό επειδή, όπως φαί­νεται, το Φανάρι δεν χάνει ευκαιρία να ρίχνει λάδι στη φωτιά στα ανοιχτά μέτωπα (με τελευ­ταίο κρούσμα την απαίτηση του να συμμετά­σχει Ιεράρχης των Νέων Χωρών στην αντιπρο­σωπία του Οικουμενικού Πατριαρχείου).

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Γαλλίας μίλησε, επίσης, για τα οικονομικά της Πανορθόδοξης, υποστηρίζοντας ότι το κόστος θα είναι 2.500.000 ευρώ. Θα μας επιτρέψει και σε αυ­τό το σημείο να έχουμε τις αμφιβολίες μας, κα­θώς οι δικές μας πληροφορίες επιμένουν ότι το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο.

Εξάλλου, όπως γράψαμε προ ημερών, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ήδη προσέφερε 3.000.000 ευρώ (τα οποία, μάλιστα, θεωρήθηκαν λίγα). Επο­μένως, αν είναι αλήθεια ότι το κόστος θα είναι 2.500.000 ευρώ, τα χρήματα από την Αμερι­κή θα έφταναν και θα περίσσευαν! Κάτι, λοι­πόν, δεν «δένει» στην όλη ιστορία.

Ας δώσει το Φανάρι στη δημο­σιότητα τον πλήρη προϋπολογισμό και ας γνω­στοποιήσει πόσα χρήματα ζητεί από τις τοπικές Εκκλησίες και τους ιδιώτες χορηγούς. Ετσι θα υπάρξει διαφάνεια, θα λάμψει η αλήθεια και οι πάντες θα γνωρίζουν με ποιον τρόπο συμ­μετέχουν.

ΟΛΑ στο φως, λοιπόν, για να τελειώνει αυ­τό το σίριαλ! Αναμένουμε... Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια συγκάλυψης ή μυστικοπάθειας θα εντείνει τους ψιθύρους και την καχυποψία. Ποιος φοβάται την αλήθεια, λοιπόν;

ΣΤΗ...ΓΥΡΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
ΕΡΤ, κράτος, υπουργεία, χορηγοί και επιχειρη­ματίες. Δυο μήνες πριν από την Πανορθόδοξη και δεν έχει μείνει πόρτα για πόρτα... αχτύπητη. Οι άνθρωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν βγει στη γύρα για να συγκεντρώσουν το ποσό που απαιτείται για τη διοργάνωση ­τής Πανορθόδοξης Συνόδου. Σε συ­ναντήσεις που είχε με υπουργούς, απ' ότι πληροφορούμαι, η αντιπροσωπία του Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον  Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, έθεσε το «καυτό» θέμα των δαπανών.

Ζήτησε να βάλουν το χέρι στην τσέπη, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει η υπερπαραγωγή έχουν στο μυαλό τους. Με ανεπίσημες ενημερώσεις οι άνθρωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το κόστος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα ξεπεράσει τα 2.500.000 ευρώ. Οι πηγές μου έχουν άλλη πληροφόρηση. Μόνο η τηλεοπτική παραγωγή θα ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ. Συνεργεία, σκηνοθέτες, φιλοξενία δημοσιογράφων, κάμερες, φώτα, τινάχτηκε ο λογαριασμός στον αέρα από εκεί. 

Για να χαμηλώσει το κόστος, ζητήθηκε και η ευγενική συνδρομή της κρατικής τηλεόρασης, η οποία έχει δείξει απροθυμία λόγω των αριστερών αντανακλαστικών της. Οπότε λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί. Επειδή «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες υπόσχονται μελλοντικές χορηγίες. 

Οι επιχειρηματίες ακόμη το σκέφτονται, καθώς προσπαθούν να αντιληφθούν τη χρησιμότητα της χορηγίας τους. Και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μετρούν τα κουκιά, για να δουν πώς θα καταφέρουν να καλύψουν μόνες τους τα έξοδα μετάβασης στην Κρήτη, μετακινήσεων και σίτισης των μελών της αντιπροσωπίας τους. 

Οι φωνές -κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ- που κάνουν λόγο για πρόκληση να ζητάς από ένα χρεοκοπημένο κράτος να χρηματοδοτήσει μια φιλόδοξη Σύνοδο Εκκλησιών πληθαίνουν και αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζει ο Ιούνιος.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: