06 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς σημειώθηκε τη νύχτα στα Εξάρχεια. Στις 03.10, στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Νοταρά, τρεις άγνωστοι επιχείρησαν να κλέψουν και να φορτώσουν σε φορτηγό μια μοτοσικλέτα. Ωστόσο, έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενους αστυνομικούς και περιπολικό της Άμεσης Δράσης καταδίωξε το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο με το οποίο διέφευγαν. Οι δράστες εμβόλισαν το περιπολικό και κατάφεραν να κρυφτούν σε καταυλισμό Ρομά στα Άνω Λιόσια.

Κατά το ήμισυ λειτουργεί το λιμάνι της Χίου, το οποίο έχει χωριστεί στα δύο, μετά από συμφωνία που υπήρξε αργά το βράδυ της Τρίτης. Τοποθετήθηκαν σύρματα που διαχωρίζουν τη χερσαία ζώνη σε δύο πλευρές. Στο ανατολικό τμήμα δένουν τα πλοία, ενώ στο δυτικό παραμένουν χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία του λιμανιού, περίπου 250 πρόσφυγες που έφυγαν από το hotspot του νησιού την περασμένη Πέμπτη.

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου που αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εταίρος στην «Αγνάντι ΟΕ» μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 αποκαλύπτουν σήμερα Τα Νέα. Πρόκειται για το ιδιωτικό συμφωνητικό που συνήφθη στις 11/1/2010 μεταξύ των αρχικών εταίρων -Τσίπρα, Παππά και Καραμάνου- και της αδελφής του πρωθυπουργού, Ζαννέτ.

«Οι λαϊκισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα στο προσφυγικό» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Στρέφοντας τα βέλη του κατά της κυβέρνησης τόνισε ότι «τσαλαβουτά στη μεγάλη δεξαμενή που συναντιούνται όλοι οι λαϊκισμοί, ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα». Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς.

Η διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΔΝΤ στο Χίλτον εισάγουν ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όπως εκτιμούν κοινοτικοί παράγοντες, οι οποίοι σημειώνουν, παράλληλα, ότι η άποψη πως το Ταμείο θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν από το πρόγραμμα μάλλον αποτελεί ευσεβή πόθο.

Κόσμος: Σε μία από τις μεγαλύτερες, εάν επιβεβαιωθεί, κυβερνοεπιθέσεις τέτοιου είδους, χάκερ υποστηρίζουν ότι δημοσίευσαν τα στοιχεία ταυτότητας σχεδόν 50 εκατομμυρίων Τούρκων (δηλαδή σχεδόν των δύο τρίτων του πληθυσμού) που υπέκλεψαν από τις τουρκικές Αρχές ως πλήγμα στην τουρκική κυβέρνηση. Το αρχείο φαίνεται αυθεντικό τουλάχιστον τμηματικά και το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα.

Πακέτο νομοθετικών προτάσεων για αναθεώρηση του -κατά γενική ομολογία, παρωχημένου και αναποτελεσματικού- «Δουβλίνου ΙΙ» παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με μέτρα για ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα. Στην κάλπη καλούνται την Τετάρτη οι Ολλανδοί για να κρίνουν τη συμφωνία διασύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία -μία μάχη που έχει περισσότερο χαρακτήρα «δοκιμασίας δυνάμεων» του ευρωσκεπτικισμού. 

Το δημοψήφισμα μπορεί να μην είναι δεσμευτικό αλλά ένα «όχι» μπορεί να έχει εσωτερικές και εξωτερικές επιπτώσεις -και οι περισσότεροι συμφωνούν πως το ζήτημα είναι πολύ λιγότερο η ίδια η Ουκρανία και περισσότερο η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και το κλίμα απέναντι στην ΕΕ. Δραματική αύξηση στις εκτελέσεις παγκοσμίως το 2015 διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων εκτελέσεων έφτασε στο ζενίθ των τελευταίων 25 χρόνων. Η αύξηση αποδίδεται στο Πακιστάν (που είχε επιστρέψει στην θανατική ποινή μετά από βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις), το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. 

Η Κίνα θεωρείται επίσης «πρωταθλήτρια», αν και δεν δίνει στοιχεία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ. Τον Τεντ Κρουζ και τον Μπέρνι Σάντερς να επικρατούν στο Ουισκόνσιν δείχνουν τα αποτελέσματα των καλπών σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς αντίστοιχα, έστω κι αν οι δύο υποψήφιοι παραμένουν αρκετά πίσω στη μακρά μάχη για το Λευκό Οίκο. Ο Κρουζ ελπίζει ότι η νίκη θα γίνει «σημείο καμπής» καθώς περιορίζει το περιθώριο για λάθη στον προπορευόμενο Τραμπ, ενώ στους Δημοκρατικούς η Χίλαρι Κλίντον επικεντρώνεται στη Νέα Υόρκη.

Οικονομία: Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Αμετακίνητοι στα αιτήματά τους παραμένουν οι τευτλοπαραγωγοί, που για τρίτη μέρα συνεχίζουν την κατάληψη των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, στο Πλατύ Ημαθίας, την Ορεστιάδα, τις Σέρρες και τη Λάρισα. Ζητούν άμεσα ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ, που τους οφείλει η ΕΒΖ για την καμπάνια του 2015. Τα μπλόκα στις εισόδους γίνονται με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Αργησε να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αλλά τελικά η πολυαναμενόμενη αλλαγή δεν έγινε. Έτσι, αντί σε 8 ή 10 δόσεις που είχε αρχικά σχεδιαστεί, η εξόφληση του φόρου θα γίνει για άλλη μια χρονιά σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Αθλητισμός: Διεξάγεται σήμερα η εξ' αναβολής αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής για την Σούπερ Λιγκ, ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό στο Καυτανζόγλειο (19:30). Προημιτελικά Champions League μέρος δεύτερο και όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Παρίσι, όπου η εντυπωσιακή Παρί Σεν Ζερμέν που απέκλεισε με δύο νίκες την Τσέλσι, περιμένει τη Μάντσεστερ Σίτι.

Προκειμένου να πάρει αποτέλεσμα πρόκρισης και τους «πολίτες» να διεκδικούν σε δύο εξαιρετικά αμφίρροπους αγώνες το καλύτερο δυνατό. Στο άλλο ματς, η Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται ισχυρό φαβορί για να περάσει στα ημιτελικά, καθώς θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την Βόλφσμπουργκ.

Ο Σεμπαστιάν Λέτο επέστρεψε για να μείνει στο Παναθηναϊκό. Ο Αργεντινός που φαίνεται να ξαναβρίσκει τον παλιό καλό εαυτό του, αναμένεται να κλήθεί σύντομα από την διοίκηση του Παναθηναϊκού προκειμένου να ενεργοποιηθεί η οψιόν επέκτασης του συμβολαίου του μέχρι το 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια: