29 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αύξηση αναμένεται φέτος στους εκδρομείς του Πάσχα που αναχωρούν οδικώς και ακτοπλοϊκώς από την Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, η φετινή έξοδος από τις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας είναι έως τώρα αυξημένη κατά 10% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση γύρω στο 5% αναμένεται στους ακτοπλοϊκούς επιβάτες.

Περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης και απαγόρευση της στάθμευσης αυτοκινήτων τίθενται σε ισχύ, λόγω περιφοράς των Επιταφίων ναών της περιοχής. Χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο θα μείνει την Κυριακή του Πάσχα η πρωτεύουσα λόγω των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο φορολογικό και ασφαλιστικό.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» παραμένει νοσηλευόμενος και εκτός κινδύνου, ο 11χρονος πρόσφυγας που τραυματίστηκε την Μ.Πέμπτη έξω από την Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν παρασύρθηκε από δίκυκλο που οδηγούσε 47χρονος. Στην εμπλοκή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρονται γερμανικά δημοσιεύματα. Μεταξύ άλλων καταγράφονται δυσοίωνα σενάρια, τύπου «η ελληνική κρίση επιστρέφει» και «ενδεχόμενη χρεοκοπία σε τέσσερις εβδομάδες»...

Κόσμος: Ελικόπτερο συνετρίβη ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι TV 2 News. Στο ελικόπτερο μετέβαιναν 13 άτομα σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας στο δίκτυο NTB. Aυτόπτης μάρτυρας είπε ότι αρκετά άτομα διακρίνονται στον ωκεανό, ενώ το ελικόπτερο διακρίνεται σε μικρό νησί στην περιοχή.

Συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατέληξαν, όπως μεταδίδουν συριακά ΜΜΕ, σε συμφωνία για προσωρινή «σιγή όπλων» σε τμήματα της Συρίας, η οποία θα ξεκινήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Πολωνίας, σε αντίδραση για το μπλόκο της Βαρσοβίας στην πομπή των «Λύκων της Νύχτας» - ομάδα μοτοσυκλετιστών που χαίρει της «προτίμησης» του Κρεμλίνου.

Η ομάδα ήθελε να κάνει πορεία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου. Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, οι περικοπές των ωρών λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και οι διακοπές ρεύματος έχουν οδηγήσει τους πολίτες της Βενεζουέλας σε ακραίες συμπεριφορές λόγω του πανικού που επικρατεί. Καθώς το ευρωπαϊκό βλέμμα για την προσφυγική κρίση στρέφεται ξανά μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο θέλουν την ΕΕ να προετοιμάζει συμφωνία για δημιουργία κέντρων προσφύγων και μεταναστών στις λιβυκές ακτές. 

Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η μάχη Ρώμης-Βιέννης για επαναφορά ελέγχων στο Μπρένερ, ενώ η Γερμανία ήδη εκφράζει ανησυχίες για ροές προς την ιταλική χερσόνησο και καλεί την Ιταλία να «τηρεί τις υποχρεώσεις της για καταγραφή μεταναστών».

Οικονομία:Άλλο ένα κρίσιμο δεκαήμερο διαβουλεύσεων ξεκινά για την ελληνική κυβέρνηση, εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου, αφού στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κριθεί ουσιαστικά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ανέβασε ταχύτητα η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2016, με τα στοιχεία της Eurostat να δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση - επίδοση καλύτερη του αναμενόμενου. Σε ετήσια βάση, η αύξηση φτάνει στο 1,6%. Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η ενίσχυση συγκεκριμένα της γαλλικής οικονομίας, που έφτασε το 0,5%.

Σχέδιο συμφωνίας για τα πρόσθετα μέτρα, που θα μπορούσε να προσφέρει λύση στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, έχει καταθέσει στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα, με το σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύεται στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και επιβεβαίωση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Αθλητισμός: Ξαφνική απειλή που στο πιο ακραίο σενάριο θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στην αποβολή από τα πλέι οφ, προέβαλε για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Live Sport». Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο αθλητικός εισαγγελέας ζήτησε και έλαβε τον φάκελο για την απόφαση του «Δικεφάλου» να μην αγωνιστεί στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, αλλά και την προέκταση που δόθηκε από τις ανακοινώσεις και τις επίσημες τοποθετήσεις του Ιβάν Σαββίδη.

Μπορεί ο Γκουστάβο Πογιέτ και η ΠΑΕ ΑΕΚ να… χώρισαν μέσα σε μια νύχτα, όμως, όπως αποκάλυψε ο Ουρουγουανός προπονητής μιλώντας στον Τύπο της Αραγονίας, το «διαζύγιο» μπορεί να τραβήξει μέχρι τα δικαστήρια, καθώς ο ίδιος κατήγγειλε την ΑΕΚ στα αρμόδια όργανα της FIFA για δεδουλευμένα. «Θα έπρεπε να πληρωθώ μέχρι την περασμένη Τρίτη για το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά δεν έχω πληρωθεί ακόμα. Έχουμε ήδη κάνει τη σχετική καταγγελία μας», τόνισε χαρακτηριστικά!  

Σοκ στο 92' για τη Λίβερπουλ, η οποία αν και φαινόταν ότι θα έφευγε από την Ισπανία με το 0-0 δέχτηκε γκολ από τον Άντριαν Λόπες στις καθυστερήσεις και πλέον στον επαναληπτικό της 5ης Μαίου στο «Άνφιλντ» κυνηγάει την ανατροπή για να πάρει την πρόκριση στον τελικό που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Βασιλείας. Από την άλλη πλευρά φοβερό παιχνίδι έγινε στην Ουκρανία, όπου Σαχτάρ και Βιγιαρεάλ έμειναν στο 2-2 και άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό της Ισπανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: